O alta prajitura cu mireasma
copilariei mele. Beigli este o prajitura cu origini habsburgice, fiind
nelipsita de pe masa de Craciun in familiile maghiare din Ardeal, Ungaria,
anumite zone din Austria si Elvetia.
Ingrediente :
750 gr de făină
350 gr de unt sau margarină
4 gălbenușuri
1 lingură de zahăr
200-300 ml lapte
15 gr de drojdie proaspătă
1 lingură de
smântâna
Un vârf de cuțit de sare
1 gălbenuș pentru uns
Ingrediente pentru umplutura cu nucă :
250 gr de
nucă măcinată
150 gr de zahăr
100 ml de lapte
100 gr de stafide înmuiate în apă călduță
Coaja rasă de la 1 lămâie
1 plic de zahăr
vanilat
2-3 linguri de gem de caise
A½ linguriță de scorțișoară
Ingrediente pentru umplutura cu mac :
250 gr de
mac măcinat
150 gr de zahăr
100 ml de
lapte
Coaja rasă de la 1 lămâie
Amestecăm bine ingredientele și frământăm un
aluat omogen, îl acoperim apoi și îl lăsăm să se odihnească la cald.Între timp
pregătim umpluturile : încălzim laptele și îl vărsăm fierbinte peste nuca măcinată,
zahăr și amestecăm bine cu toate ingredientele.La fel procedăm cu umplura de
mac, cu diferența că îl fierbem în lapte 3-4 minute. Împărțim aluatul în patru
părți egale și întindem din fiecare câte o foaie. Le ungem 2 cu umplutura de
nucă și două cu umplutura de mac, apoi le rulăm cu grijă și închidem capetele.
Ungem cele 4 beigli deasupra cu gălbenuș de ou și le coacem în cuptor preîncălzit
până când se rumenesc. După ce le-am scos din cuptor, nu le atingem pentru că
se pot rupe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu