Astazi va impartasesc o reteta
pe care cei mici cu siguranta o vor iubi si deopotriva si cei mari. Dar pana la
reteta as dori sa va scriu cateva cuvinte privind importanta unei alimentatii
sanatoase dar si cu calorii pentru prichindeii nostri.
Pentru a dezvolta la maxim
potentialul lor, copiii trebuie sa aiba o dieta sanatoasa. Obiceiurile
alimentare si sportive din copilarie si adolescenta pot sa determine diferenta
dintre sanatate si riscul bolilor in anii urmatori. Diferitele faze din ciclul
vietii impun exigente nutritionale diferite.
De exemplu, dupa varsta de 4
ani nevoia de energie per kilogram scade dar cantitatea efectiva de energie
necesara creste, odata cu cresterea copilului. De la 5 ani la adolescenta este
o perioada de crestere lenta dar constanta. La anumiti copii asimilarea
calciului, fierului si a vitaminelor A, D si C pot sa fie inferioare nivelului de
normalitate, cu toate ca in cea mai mare
parte dintre cazuri, lipsurile sunt putin probabile cu conditia ca raportul energetic si de proteine sa fie
adecvat si cu conditia ca cei mici sa consume hrana diferita dar foarte multe
fructe si legume in acelasi timp.
Mese obisnuite
si gustari sanatoase care sa cuprinda alimente bogate in carbohidrati, fructe
si legume, produse lactate, carne slaba, peste, pui, oua si nuci ar trebui sa
contribuie la o crestere si la o dezvoltare corecta, fara a introduce calorii
excesive in dieta copiilor.
Copiii au
nevoie sa consume multe lichide, mai ales cand este cald afara sau cand fac
sport. Apa este bine inteles o sursa excelenta de lichide, lipsita de calorii.
Diversitatea este importanta in dieta celor mici si din acest motiv se pot
alege si alte surse de lichide precum laptele sau bauturi pe baza de lapte si
sucuri naturale din fructe.
Dar haideti sa
trecem la reteta caci se apropie ora de cina si o idee noua, nu strica
niciodata, dimpotriva!
Ingrediente pentru
2 persoane:
300 gr carne
tocata de vita
1 ceapa
½ ardei rosu
½ ardei verde
¼ dovlecel
¼ morcov
1 lingura
patrunjel verde tocat marunt
Ulei
extravirgin de masline
1 ou
2 linguri de pesmet
1 lingurita de
faina
Ulei de floare
soarelui
Sare
Ingrediente
pentru servire:
Salata
Valeriana
Ingrediente
pentru decorare:
Muguri de
trifoi
Preparare:
Curatam si
spalam legumele; ceapa si ardeii le tocam marunt, morcovul si dovlecelul le dam
pe razatoare si le calim pe toate impreuna la foc mic in ulei extravirgin de
masline, la capac. Le potrivim de sare si le lasam sa se raceasca. Cand s-au
racit, le amestecam cu pesmetul, faina, oul si patrunjelul verde si apoi formam
din compozitie chiftelute mici care sa fie atragatoare si ca aspect exterior.
Le putem frige in putin ulei sau le putem da la cuptor pe o tava tapetata cu
hartie de copt, unsa cu putin ulei.
Le servim cu
salata Valeriana si le decoram cu muguri de trifoi.
Veti vedea cat
de mult le va placea atat celor mici cat si celor mari.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu