Sunteti obisnuti sa consumati andivele doar ca salata, nu-i asa? Ei bine datorita gustului intersant pe care il are, poate fi preparata din andive si aceasta supa crema catifelata, tocmai buna de servit pentru o masa eleganta si excelenta pentru zilele reci! Dar haiedti sa vedem cine andivele si care este locul lor de bastina.
Numele sau in limba latina este Cichorium intybus si mai este cunoscuta drept cicoare Witlof, cicoare de Bruxelles sau cicoarea de vara. Este o leguma speciala datorita faptului ca in contrar cu alte legume si salate, apare din toamna si o putem gasi pana in primavara si este cultivata inca din antichitate, fapt atestat si in scrierile lui Plinius cel Batran. De-a lungul vremii andivele s-au pierdut si au fost regasite intamplator in Belgia.
Conform legendei, in 1850 un agricultor belgian a pastrat radacinile de cicoare in pivnita ca sa evite ca acestea sa inghete. La sfarsitul iernii cand s-a intors in pivnita a descoperit ca acele radacini de care intre timp uitase au facut muguri de culoare galbena care erau foarte fragezi. Impins de curiozitate agricultorul a muscat din muguri si si-a dat seama ca erau crocanti, suculenti si usor amari. In Belgia fiind foarte frig pe timp de iarna, la vremea respectiva nu se gasea salata proaspata in perioada invernala si uite asa, agricultorul curios s-a apucat de cultivarea andivelor. Contine vitamina A si B si este bogata in fibre.
Cu toate ca originea andivei nu este romaneasca,
trebuie sa stiti ca andivele se cultiva in Romania din 1930, cand un belgian,
director al unei fabrici de zahar din Gheraesti, Neamt a adus seminte de andive
si le-a insamantat si cu timpul multi localnici au cultivat minunata leguma.
Asadar, nu stim exact tara de bastina a andivei dar ceea ce stim cu certitudine
este faptul ca este delicioasa si sanatoasa!
Am creat o reteta aparte din andive pentru ca imi
plac foarte mult si eram sigura ca se poate prepara si altceva din acestea
inafara de salata si aperitive. Iar ca sa ii echilibrez putin gustul amarui, am
folosit putin zahar brun.
Ingrediente pentru 4 persoane:
4 bucati andive
2 cepe galbene
50 gr radacina de telina
1 cartof
50 gr unt de calitate
50 ml smantana de gatit de 32%
100 ml bere blonda
200 ml supa de oase sau supa vegetala
2 lingurite zahar brun
1 litru apa fierbinte
½ lingurita piper negru proaspat macinat
1 lingurita ulei extravirgin de masline
Sare dupa gust
Ingrediente pentru pesto-ul de hribi:
1 hrib proaspat sau 4 bucati de hribi uscati
40 gr ciuperci pleurotus galbene
Ulei extravirgin de masline
Sare
Ingrediente pentru decorare:
50 gr bacon afumat
Ulei extravirgin de masline
Preparare:
Curatam si spalam ceapa, radacina de telina, cartoful
si andivele.Ceapa o vom toca marunt iar andivele le vom felia. Dam pe razatoare
radacina de telina si cartoful si le punem deoparte. Incalzim untul si uleiul
extravirgin de masline si calim la foc mic ceapa si telina timp de 4-5 minute
dupa care adaugam cartoful si dupa 5 minute stingem cu berea. Fierbem 10 minute
dupa care adaugam andivele, zaharul brun, supa si apa si firbem timp de 20 de
minute. Intre timp vom prepara pesto-ul din hribi, dupa cum urmeaza: curatam
hribul si ciupercile pleurotus, le feliem si le tragem la tigaie cu putin ulei
extravirgin de masline si sare. Daca folosim hrib proaspat sau congelat,
stingem cu putina apa fierbinte, acoperim si fierbem la foc mic. Daca folosim
hrib uscat, il vom rehidrata inainte de folosire in apa calda si vom stinge
ciupercile cu apa in care am rehidratat hribul. In felul acesta pesto-ul nostru
va fi mai aromat. Fierbem la foc mic timp de 10 minute, dupa care dam
ciupercile prin mixer si iata ca pesto-ul poate fi gata in cateva minute. Il
tinem la cald. Taiem in fasii subtiri si de cel mult 2 cm lungime bacon-ul si
il tragem la tigaie in ulei extravirgin de masline, pana cand devine usor
auriu.
Cu ajutorul unui blender vertical, mixam supa pana
cand obtinem o crema catifelata, adaugam smantana de gatit si mai mixam 2
minute.
Servim decorand cu pesto din hribi si bacon tras la tigaie, care vor
face ca a noastra crema catifelata sa isi gaseasca echilibrul desavarsit al
gustului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu