Reteta acestei prajituri am
gasit-o intr-una din vechile noastre caiete de retete pe care timpul le-a
ingalbenit. O pregatea bunica cand eram copil iar eu stateam langa ea, dorind
sa o ajut pentru ca prajitura sa fie gata cat mai repede, ca mai apoi sa pazesc
si frigiderul pana aveam liber la mancat Marlenka.
Este o reteta foarte veche insa
nu se stie exact daca este de origine ceha, maghiara sau armeana, fiind
traditie in toate cele 3 tari. Este o prajitura cu multe foi pe baza de miere
si se poate realiza atat in varianta clasica cat si in varianta cu cacao.
Ingrediente pentru foi :
150 gr de zahar
450 gr de faina
100 gr de unt
2 oua
3 linguri de miere
1 lingura de bicarbonat
½ lingura de otet
Intr-o craticioara vom pune
untul, mierea, zaharul pudra si ouale si amestecand continu, topim bine
ingredientele. Cand este pe jumatate racita compozitia, adaugam faina,
bicarbonatul si otetul si amestecam pana cand obtinem un aluat omogen. Daca vom
vedea ca aluatul va fi prea moale, mai adaugam putina faina. Impartim aluatul
in 6 parti egale si apoi intindem una cate una foile pe hartie de copt pe care
apoi o vom aseza pe fundul unei tavi de 20 x 30 cm si le coacem in cuptor
preincalzit, timp de 8-9 minute.
Ingrediente pentru crema :
250 gr de unt
150 gr de nuca macinata (
Inainte de a macina nuca, o dau la cuptor timp de cca. 15-20 minute si apoi o
macin )
2 plicuri de budinca de vanilie
700 ml de lapte
Crema caramel pregatita din 1 l
de lapte, cca. 450 gr
Lichior de migdale pentru
stropirea foilor
Din praful de budinca si lapte,
vom fierbe budinca si o punem la racit. Adaugam din aceasta cateva linguri la
unt si incepem sa facem crema. Cand le-am omogenizat bine, vom adauga crema
caramel preparata inainte si un pic cate un pic, adaugam nuca macinata si punem
crema la frigider.In loc de budinca, putem fierbe din lapte, gris si foarte
putin zahar o crema pe care o vom amesteca ulterior cu crema.
Luam prima foaie, o stropim cu
lichior de migdale, o ungem cu crema si continuam pana cand terminam foile. Pe
ultima foaie vom unge putina crema si presaram in abundenta cu nuca macinata,
apoi invelim partitura cu crema de jur imprejur si tapetam cu nuca.Vom lasa
prajitura pentru o zi pentru a permite foilor sa se inmoaie si sa se amestece
aromele.
Reteta cremei caramel
1 l de lapte gras
300 gr de zahar
½ lingurita de bicarbonat
1 betisor de vanilie
Dam in clocot laptele cu
ingredientele la foc mare, apoi dam la foc mic si fierbem cca. 1 ora 1, 30. Din
cand in cand bagam mixerul in lapte in timp de fierbe, va ajuta ca sa devina
mai repede cremos. Racim crema in totalitate si o putem folosi la Marlenka sau
la alte prajituri. Sunt doua modalitati de a face aceasta crema : sau ardem
zaharul in cratita si apoi adaugam lapte si bicarbonat sau le fierbem pur si simplu.Ambele
sunt foarte bune, diferenta este la gust. Aceasta crema o putem folosi in loc
de lapte condensat.( cea in cutii metalice sau tuburi mari sub foma de crema
indulcita )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu