Acest aluat franțuzesc, este ușor și delicat care se folosește de obicei la
prepararea bigné-urilor, gogoaselor, a eclerelor, a choux à la creme și la
prepararea unor mici produse sărate de patiserie. Aceasta este reteta care am invatat sa o
pregatesc de la bunica mea si respectand micile secrete, mi-au iesit
intotdeauna dulciuri senzationale.
Ingrediente pentru circa 60 de bucăți :
1 linguriță
de zahăr
200 ml de apă
100 gr de unt
4 ouă medii de cca. 50-55 gr una
Foarte puțină sare
130 gr de făină
Vărsăm într-un castron 200 ml
de apă sau 100 ml de apă și 100 ml de lapte, adăugăm untul, zahărul și puțină
sare și când apa începe să fiarbă, adăugăm făina amestecând rapid pentru a
evita formarea de cocoloașe. Amestecăm până când compoziția se va desprinde de
pereții castronului, formând o minge apoi dăm la o parte de pe sursa de căldură
și lăsăm până când se va răci complet. Batem ouăle bine și apoi le adăugam
încet la compoziție amestecând bine până când se omogenizează aluatul. Punem
compoziția într-un poche și formăm cu aceasta mici grămăjoare pe o tavă în care
am așezat în prealabil hârtie de copt sau dacă facem eclair, atunci vom forma
un soi de bețișoare.Le coacem în cuptor preîncălzit timp de 15 minute evitând să
deschidem cuptorul, stingem focul din cuptor și le lăsăm în acesta încă 10
minute. Când se vor răci, putem să folosim bigné-ul sau eclair-ul pentru a pregăti
dulciurile.
Acest aluat îl putem conserva timp de 2-3 săptămâni
într-o cutie închisă ermetic, departe de orice sursă de umiditate.Nu vom folosi
niciodată ouă reci pentru prepararea acestui aluat. Dacă aluatul va fi prea
tare, putem adăuga un alt gălbenuș. Ca să fim siguri că s-au copt și înăuntru
bine, când oprim cuptorul, vom face o gaură în fiecare bigné sau eclair ca să
permitem să se usuce bine. Totodată este foarte importantă temperatura de
coacere deoarece este nevoie ca dulciurile să se umfle bine și să rămână goale
pe dinăuntru.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu