duminică, 17 august 2014

Tort de ciocolata si bezea



Am creat acest tort ieri cu ocazia zilei de nastere a unei adolescente de 13 ani la care tin mult. Rezultatul final dupa spusele participantilor a fost excelent si ca dovada, nu a ramas din tort.
 
Voilà reteta!

Ingrediente pentru blat:

8 oua
16 linguri de zahar
16 linguri de faina
16 linguri de apa fierbinte
30 ml brandy
100 gr nuca de cocos rasa
150 gr unt
4 linguri de cacao amar
1 praf de copt

Separam galbenusurile de ou de albusuri si pe acestea din urma le punem la frigider. Amestecam zaharul cu galbenusurile pana cand obtinem o crema pufoasa la care adaugam brany-ul, apoi faina, cacao si nuca de cocos.La urma adaugam praful de copt pe care il stingem cu cateva picaturi de zeama de lamaie si apa fierbinte. Separat batem albusurile pana cand obtinem o spuma tare pe care o amestecam cu compozitia preparata anterior. Atentie cum amestecati cele doua compozitii, incercati o miscare lenta si amestecati intotdeauna de jos in sus in asa fel incat sa intre aerul. De ce amestecam cu miscari lente cele doua compozitii ? Simplu: ca sa creasca tortul pufos.
Pregatim o tava dreptunghiulara, o tapetam cu hartie de copt, varsam continutul si il dam la cuptor preincalzit timp de cca. 35-40 de minute. Atentie: in momentul in care punem tortul la cuptor, dam focul la minimum.
Cand este gata, il scoatem si il lasam sa se raceasca.

Ingrediente pentru crema:

200 gr unt de calitate
500 ml lapte
1 praf de budinca de ciocolata
150 gr zahar pudra
4 linguri de cacao amar

Preparam mai intai budinca si o lasam sa se raceasca. Intre timp preparam crema de baza din unt, zahar pudra si la urma adaugam cacao amar. Cand s-a racit budinca o dam prin mixer cateva minute, o amestecam cu crema de unt si o punem la frigider.
Taiem tortul in doua in asa fel incat sa obtinem doua blaturi. Le asezam separat pe o suprafata de lucru sau blatul de jos il asezam direct pe platoul pe care il vom servi. Stropim cele doua blaturi cu o compozitie din brandy si apa, punem o mare parte din crema pe blatul de jos, acoperim cu celalalt blat si invelim totul cu crema ramasa.

Ingrediente pentru bezea:

4 albusuri de ou
Cca. 150-170 gr zahar
1 lingura de zeama de lamaie.

Punem intr-o oala apa pe jumatate si o asezam pe foc. Albusurile le punem intr-o craticioara mai mica impreuna cu zeama de lamaie si zaharul si o asezam in oala cu apa. Batem albusurile cu  mixerul pana cand obtinem o bezea in care o lingurita ramane dreapta. Acoperim tortul cu aceasta bezea si presaram cu cacao amar dupa care il punem la frigider cel putin doua ore inainte servire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu