Multumita gustului lor delicat,
dovleceii se potrivesc de minune cu diferite condimente si ingrediente. Astazi
va impartasesc o reteta de chiftelute usor de preparat si foarte gustoase.
Ingrediente:
4 dovlecei
1 cartof fiert
150 gr de sunca de Praga
2 oua
100 gr de Parmezan
4 felii de paine pentru
sandwich
2-3 linguri de smantana pentru
gatit
Patrunjel verde tocat
1 catel de usturoi
Pesmet
1 foaie de dafin
Sare si piper dupa gust
Ulei pentru prajit
In primul rand fierbem cartoful
si cand s-a racit putin il curatam si il zdrobim cu furculita sau mixerul.
Spalam dovleceii, ii taiem in cubulete si ii innabusim la tigaie cu putin ulei si o foaie de dafin,
dupa care ii asezam intr-o strecuratoare ca sa piarda apa. In timp ce se racesc
dovleceii, vom taia foarte marunt sunca, painea si batem ouale, apoi amestecam
toate ingredientele si formam chiftelutele cu mainule umede. Vom rastogoli
chiftelutele in pesmet si apoi le frigem in ulei abondant sau daca vrem sa fie
mai sanatoase, le asezam pe o tava unsa cu unt si le coacem la cuptor.
Sunt delicioase atat calde cat
si reci, ca aperitiv sau fel principal.
Despre chiftelute
In Romania, chiftelutele mai sunt
cunoscute si sub numele de parjoale ( Bucovina ) si sunt preparate in
prevalenta din carne de porc. Sunt de dimensiuni medii sau mari, de la zona la
zona si se pare ca au ajuns in Romania in perioada Imperiului Otoman impreuna
cu sarmalutele si alte delicaterii turcesti
In Austria sunt de dimensiuni mari
si se numesc Fleischlaberl sau Fleischlaibchen.
In Ungaria, in functie de regiune,
chiftelutele se numesc ‘’fasirozott’’ sau ‘’fasirt’’, ambele cuvinte avand
provenienta austro-germanica. In Ungaria cele mai faimoase chiftele sunt cele
din ficat si se folosesc in supa.Inafara de acestea din urma, chiftelele in
tara vecina sunt ca si in Ardeal, prevalent din carne de porc iar la ocazii
festive, chiftele din piept de curcan si mar verde.
In Iran sunt nenumarate feluri de
chiftele. Cele preparate la cuptor se numesc ‘’kufteh’’, ceea ce in limba
persana inseamna ‘’macinat’’ sau ‘’tocat’’ . Chiftelutele prajite sunt de
dimensiuni foarte mici, se numesc ‘’kal-egonjeshki’’ adica ‘’cap de pasare’’.
Ambele variante sunt consumate cu paine iraniana sau cu orez si sunt condimentate
cu ierburi aromatizate traditionale.O alta varianta de chiftele iraniene care
se numesc ‘’kufteh’’ sunt preparate cu oua fierte si fructe uscate in egala
masura cu carnea.
In bucataria chinezeasca, chiftelele
sunt preparate din carne de porc fiarta si cu sos de soia.Aceste fel de
chiftele sunt pregatite ca traditie in zona Shanghai, sunt de dimensiuni mari
si sunt numite ‘’cap de leu’’, avand un diametru intre 5 si 10 centimentri.
Variante mai micute sunt preparate de obicei pentru supe si se numesc ‘’oua de
porc’’.Apoi sunt cele preparate la bain marie din carne de vita si sunt servite
ca parte din bucataria ‘’Dim Sum’’. Similare mai sunt ‘’ouale de bou’’ sau ‘’ouale
de peste’’, acestea din urma fiind preparate din peste esicat si macinat.In
nordul Chinei, chiftelele au forme iregulare si sunt preparate din carne
tocata, faina si fierte in ulei, acestea fiind servite cu ocazia evenimentelor
speciale sau a ceremoniilor.
In Italia, chiftelele sunt cunoscute
sub numele di ‘’polpetta’’ sau ‘’polpettine’’ si gasim aici chiftele de orez,
de homar, de vinete, dovlecei si diferite feluri de carne.Sunt traditionale in
fiecare regiune din peninsula italica preparate prajite sau la cuptor sau cu
sos.
In Afganistan, chiftelele sunt
consumate ca traditie cu sume insa nu in supa ci separat.
In Belgia, chiftelele se numesc ‘’bouletten’’
sau ‘’ballekes’’ si sunt preparate din mix de carne si legume, ceapa si pesmet.
In Albania se numesc ‘’gofte te
ferguara’’ si se pregatesc din carne si feta.
In Grecia se numesc ‘’keftedes’’ si sunt preparate din carne
tocata, ceapa si menta.Chiftelele preparate la cuptor se numesc ‘’vuvarlakia’’
cuvantul provenind din turca ‘’vuvarlak’’, cuvantul insemnand ‘’rotund’’ si in
aceste chiftele, in functie de zona se adauga orez.
Asa cu mati observat, chiftelele
sunt raspandite in toata lumea si intra in traditiile tarilor unde sunt
preparate. Alte tari unde chiftelele sunt traditionale, sunt: Finlanda unde
sunt servite cu dulceata de merisoare, Danemarca, Germania, Indonezia,Japonia,
Norvegia, Filipine, Polonia, Tarile de Jos,Brazilia, Portugalia, Spania si
tarile din America Latina, Suedia, Marea Britanie si Vietnam
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu