luni, 18 august 2014

Chiftelute din dovlecei & Despre chiftelute



Multumita gustului lor delicat, dovleceii se potrivesc de minune cu diferite condimente si ingrediente. Astazi va impartasesc o reteta de chiftelute usor de preparat si foarte gustoase.

Ingrediente:

4 dovlecei
1 cartof fiert
150 gr de sunca de Praga
2 oua
100 gr de Parmezan
4 felii de paine pentru sandwich
2-3 linguri de smantana pentru gatit
Patrunjel verde tocat
1 catel de usturoi
Pesmet
1 foaie de dafin
Sare si piper dupa gust
Ulei pentru prajit


In primul rand fierbem cartoful si cand s-a racit putin il curatam si il zdrobim cu furculita sau mixerul. Spalam dovleceii, ii taiem in cubulete si ii innabusim la tigaie cu putin ulei si o foaie de dafin, dupa care ii asezam intr-o strecuratoare ca sa piarda apa. In timp ce se racesc dovleceii, vom taia foarte marunt sunca, painea si batem ouale, apoi amestecam toate ingredientele si formam chiftelutele cu mainule umede. Vom rastogoli chiftelutele in pesmet si apoi le frigem in ulei abondant sau daca vrem sa fie mai sanatoase, le asezam pe o tava unsa cu unt si le coacem la cuptor.
Sunt delicioase atat calde cat si reci, ca aperitiv sau fel principal.


Despre chiftelute
In Romania, chiftelutele mai sunt cunoscute si sub numele de parjoale ( Bucovina ) si sunt preparate in prevalenta din carne de porc. Sunt de dimensiuni medii sau mari, de la zona la zona si se pare ca au ajuns in Romania in perioada Imperiului Otoman impreuna cu sarmalutele si alte delicaterii turcesti
In Austria sunt de dimensiuni mari si se numesc Fleischlaberl sau Fleischlaibchen.
In Ungaria, in functie de regiune, chiftelutele se numesc ‘’fasirozott’’ sau ‘’fasirt’’, ambele cuvinte avand provenienta austro-germanica. In Ungaria cele mai faimoase chiftele sunt cele din ficat si se folosesc in supa.Inafara de acestea din urma, chiftelele in tara vecina sunt ca si in Ardeal, prevalent din carne de porc iar la ocazii festive, chiftele din piept de curcan si mar verde.
In Iran sunt nenumarate feluri de chiftele. Cele preparate la cuptor se numesc ‘’kufteh’’, ceea ce in limba persana inseamna ‘’macinat’’ sau ‘’tocat’’ . Chiftelutele prajite sunt de dimensiuni foarte mici, se numesc ‘’kal-egonjeshki’’ adica ‘’cap de pasare’’. Ambele variante sunt consumate cu paine iraniana sau cu orez si sunt condimentate cu ierburi aromatizate traditionale.O alta varianta de chiftele iraniene care se numesc ‘’kufteh’’ sunt preparate cu oua fierte si fructe uscate in egala masura cu carnea.
In bucataria chinezeasca, chiftelele sunt preparate din carne de porc fiarta si cu sos de soia.Aceste fel de chiftele sunt pregatite ca traditie in zona Shanghai, sunt de dimensiuni mari si sunt numite ‘’cap de leu’’, avand un diametru intre 5 si 10 centimentri. Variante mai micute sunt preparate de obicei pentru supe si se numesc ‘’oua de porc’’.Apoi sunt cele preparate la bain marie din carne de vita si sunt servite ca parte din bucataria ‘’Dim Sum’’. Similare mai sunt ‘’ouale de bou’’ sau ‘’ouale de peste’’, acestea din urma fiind preparate din peste esicat si macinat.In nordul Chinei, chiftelele au forme iregulare si sunt preparate din carne tocata, faina si fierte in ulei, acestea fiind servite cu ocazia evenimentelor speciale sau a ceremoniilor.
In Italia, chiftelele sunt cunoscute sub numele di ‘’polpetta’’ sau ‘’polpettine’’ si gasim aici chiftele de orez, de homar, de vinete, dovlecei si diferite feluri de carne.Sunt traditionale in fiecare regiune din peninsula italica preparate prajite sau la cuptor sau cu sos.
In Afganistan, chiftelele sunt consumate ca traditie cu sume insa nu in supa ci separat.
In Belgia, chiftelele se numesc ‘’bouletten’’ sau ‘’ballekes’’ si sunt preparate din mix de carne si legume, ceapa si pesmet.
In Albania se numesc ‘’gofte te ferguara’’ si se pregatesc din carne si feta.
In Grecia se numesc  ‘’keftedes’’ si sunt preparate din carne tocata, ceapa si menta.Chiftelele preparate la cuptor se numesc ‘’vuvarlakia’’ cuvantul provenind din turca ‘’vuvarlak’’, cuvantul insemnand ‘’rotund’’ si in aceste chiftele, in functie de zona se adauga orez.
Asa cu mati observat, chiftelele sunt raspandite in toata lumea si intra in traditiile tarilor unde sunt preparate. Alte tari unde chiftelele sunt traditionale, sunt: Finlanda unde sunt servite cu dulceata de merisoare, Danemarca, Germania, Indonezia,Japonia, Norvegia, Filipine, Polonia, Tarile de Jos,Brazilia, Portugalia, Spania si tarile din America Latina, Suedia, Marea Britanie si Vietnam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu