duminică, 12 octombrie 2014

Muraturi si condimente – Bunatati din camara mea



Si daca tot am bucatarit pentru iarna in acest sfarsit de saptamana, nu m-am lasat pana nu am facut si alte nebunii delicioase. Hai cu partea doua !

Muraturi mixte

Deseori mi se intampla sa pornesc la bucatarit cu un gand si pana la urma sa iasa altceva. La fel ca si cu muraturile: ma gandeam sa fac ardei grasi umpluti cu varza rosie si pana la urma am facut muraturi mixte. A fost si o alegere de ‘’nevoie’’ pentru in borcane incap doar doi sau trei ardei, restul spatiului ramanand nefolosit in borcane.

Ingrediente:
Ardei grasi de marime mica-medie
Varza rosie
Morcovi
Conopida
Hrean
Boabe de piper, boabe de mustar
Foi de dafin
Sare, zahar, otet, apa

Spalam si curatam ingredientele. Ardeilor le taiem capacul cu grija pentru ca il vom pune la loc cand va fi umplut. Morcovii si hreanul se feliaza, conopida se desface in buchetele iar varza rosie o taiem ca pentru salata, o frecam cu putina sare si umplem ardeii.Punem la loc capacelul acestora si il prindem cu doua scobitori. Asezam in borcane din toate ingredientele, adaugam condimentele.Fierbem otetul cu apa, sare si zahar si varsam deasupra borcanelor, le inchidem ermetic si le asezam intre paturi pentru a se raci in mod natural.

Hrean in otet

Hreanul este bogat in vitamina C, potasiu si calciu, substante care au o  actiune antibacteriana. Cea mai la indemana metoda de a valorifica hreanul in scop curativ este razuirea sa. Este deseori folosit pentru decongestionarea cailor respiratorii. De asemenea, putem ajuta la tratarea tusei, daca preparam cateva linguri de hrean ras cu miere. Pentru cei ce doresc sa aiba o inima puternica si vase de sange tinere trebuie sa consume hrean aproape zilnic, deoarece substantele pe care le contine acesta ajuta la reglarea tensiunii arteriale, sunt anticoagulante, imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange si stimuleaza circulatia in zonele periferice. Extractele din hrean se gasesc si sub forma de energizant, tinctura, vin tonic si sirop. Acestea sunt arme eficace impotriva reumatismului, gripei, anorexiei si ajuta la imbunatatirea memoriei.

Ingrediente:
2 kg hrean
Otet, apa, miere de albine, sare
Curatam hreanul si il dam pe razatoare sau prin mixer pentru a ne economisi din lacrimi.Fierbem otetul cu restul de ingrediente si intre timp umplem borcanele cu hrean. Varsam deasupra otetul fierbinte, inchidem ermetic si voilà! Putem sa il folosim iarna cu diferite tipuri de carne simplu asa cum l-am conservat sau putem sa il amestecam cu putina maioneza sau cu smantana de gatit.

Varza rosie & conopida

De la conserva de ardei umpluti cu varza rosie mi-a ramas varza si pentru ca nu aveam chef de salata, am pregatiti doua borcane de muraturi de varza rosie cu conopida.
Asezam varza pe fundul borcanului de circa 6 cm, la mijloc punem buchetele de conopida si umplem pana sus cu varza rosie. Deasupra am preparat aceeasi compozitie din otet, apa, zahar si putin sare, am varsat deasupra fierbinte si am inchis borcanele ermetic, asezandu-le alaturi de celelalte borcane.
Vedeti cat de simplu putem sa mai facem cate ceva bun pentru iarna care vine ?
Sfecla rosie cu hrean
Aceasta este o conserva pe care o iubesc mult de tot inca din copilarie. Eu coc sfecla la cuptor pentru in acest fel isi pastreaza proprietatile si este mai gustoasa. Cand este gata, curatam coaja si o feliem. Curatam si dam pe razatoare 2 radacini de hrean si asezam un strat de sfecla, cateva lingurite de hrean ras si seminte de chimen si repetam pana cand umplem borcanele.
Vom preparara compozitie din otet, apa, miere si putina sare, o dam in clocot, varsam deasupra si inchidem borcanele ermetic.
Simplu, nu ?

Ardei iute in ulei

Acesta este un mod de conservare a ardeiului iute, folosit in Italia mai ales in sud. Anul acesta am avut cateva plante de ardei iute calabrez si avem cateva borcane de ulei picant care va ajunge in mod sigur pana vara viitoare. Este foarte simplu de preparat:
-    taiem ardeii iuti in felii de circa jumatate de centimetru, ii asezam in borcane varsam deasupra ulei extravirgin de masline.
Noi il folosim cel mai mult la condimentarea pastelor fainoase.

Leustean in otet

Personal folosesc putin leusteanul cu toate ca imi place mult. Nu sunt insa o prietena a leusteanului uscat pentru ca isi pierde mult din gust si m-am gandit ca daca tarhonul se poate conserva in otet si este delicios, pot incerca acelasi lucru si cu leusteanul.Asadar, simplu de pregatit, avem nevoie de leustean, otet si putina sare. Procedeul este acelasi ca la tarhon cu diferenta ca am tocat leusteanul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu