Si daca tot am bucatarit pentru
iarna in acest sfarsit de saptamana, nu m-am lasat pana nu am facut si alte
nebunii delicioase. Hai cu partea doua !
Muraturi mixte
Deseori mi se intampla sa
pornesc la bucatarit cu un gand si pana la urma sa iasa altceva. La fel ca si
cu muraturile: ma gandeam sa fac ardei grasi umpluti cu varza rosie si pana la
urma am facut muraturi mixte. A fost si o alegere de ‘’nevoie’’ pentru in
borcane incap doar doi sau trei ardei, restul spatiului ramanand nefolosit in
borcane.
Ingrediente:
Ardei grasi de marime
mica-medie
Varza rosie
Morcovi
Conopida
Hrean
Boabe de piper, boabe de mustar
Foi de dafin
Sare, zahar, otet, apa
Spalam si curatam
ingredientele. Ardeilor le taiem capacul cu grija pentru ca il vom pune la loc
cand va fi umplut. Morcovii si hreanul se feliaza, conopida se desface in
buchetele iar varza rosie o taiem ca pentru salata, o frecam cu putina sare si
umplem ardeii.Punem la loc capacelul acestora si il prindem cu doua scobitori.
Asezam in borcane din toate ingredientele, adaugam condimentele.Fierbem otetul
cu apa, sare si zahar si varsam deasupra borcanelor, le inchidem ermetic si le
asezam intre paturi pentru a se raci in mod natural.
Hrean in otet
Hreanul este bogat in vitamina C, potasiu si calciu,
substante care au o actiune antibacteriana.
Cea mai la indemana metoda de a valorifica hreanul in scop curativ este
razuirea sa. Este deseori folosit pentru decongestionarea cailor respiratorii.
De asemenea, putem ajuta la tratarea tusei, daca preparam cateva linguri de
hrean ras cu miere. Pentru cei ce doresc sa aiba o inima puternica si vase de
sange tinere trebuie sa consume hrean aproape zilnic, deoarece substantele pe
care le contine acesta ajuta la reglarea tensiunii arteriale, sunt
anticoagulante, imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange si stimuleaza circulatia in
zonele periferice. Extractele din hrean se gasesc si sub forma de energizant, tinctura,
vin tonic si sirop. Acestea sunt arme eficace impotriva reumatismului, gripei,
anorexiei si ajuta la imbunatatirea memoriei.
Ingrediente:
2 kg hrean
Otet, apa, miere de albine,
sare
Curatam hreanul si il dam pe
razatoare sau prin mixer pentru a ne economisi din lacrimi.Fierbem otetul cu
restul de ingrediente si intre timp umplem borcanele cu hrean. Varsam deasupra
otetul fierbinte, inchidem ermetic si voilà! Putem sa il folosim iarna cu
diferite tipuri de carne simplu asa cum l-am conservat sau putem sa il
amestecam cu putina maioneza sau cu smantana de gatit.
Varza rosie & conopida
De la conserva de ardei umpluti
cu varza rosie mi-a ramas varza si pentru ca nu aveam chef de salata, am
pregatiti doua borcane de muraturi de varza rosie cu conopida.
Asezam varza pe fundul
borcanului de circa 6 cm, la mijloc punem buchetele de conopida si umplem pana
sus cu varza rosie. Deasupra am preparat aceeasi compozitie din otet, apa,
zahar si putin sare, am varsat deasupra fierbinte si am inchis borcanele
ermetic, asezandu-le alaturi de celelalte borcane.
Vedeti cat de simplu putem sa
mai facem cate ceva bun pentru iarna care vine ?
Sfecla rosie cu hrean
Aceasta este o conserva pe care
o iubesc mult de tot inca din copilarie. Eu coc sfecla la cuptor pentru in
acest fel isi pastreaza proprietatile si este mai gustoasa. Cand este gata,
curatam coaja si o feliem. Curatam si dam pe razatoare 2 radacini de hrean si
asezam un strat de sfecla, cateva lingurite de hrean ras si seminte de chimen
si repetam pana cand umplem borcanele.
Vom preparara compozitie din
otet, apa, miere si putina sare, o dam in clocot, varsam deasupra si inchidem
borcanele ermetic.
Simplu, nu ?
Ardei iute in ulei
Acesta este un mod de
conservare a ardeiului iute, folosit in Italia mai ales in sud. Anul acesta am
avut cateva plante de ardei iute calabrez si avem cateva borcane de ulei picant
care va ajunge in mod sigur pana vara viitoare. Este foarte simplu de preparat:
-
taiem ardeii
iuti in felii de circa jumatate de centimetru, ii asezam in borcane varsam deasupra
ulei extravirgin de masline.
Noi il folosim cel mai mult la
condimentarea pastelor fainoase.
Leustean in otet
Personal folosesc putin
leusteanul cu toate ca imi place mult. Nu sunt insa o prietena a leusteanului
uscat pentru ca isi pierde mult din gust si m-am gandit ca daca tarhonul se
poate conserva in otet si este delicios, pot incerca acelasi lucru si cu
leusteanul.Asadar, simplu de pregatit, avem nevoie de leustean, otet si putina
sare. Procedeul este acelasi ca la tarhon cu diferenta ca am tocat leusteanul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu