Intr-o atmosfera
eleganta si sofisticata dar in acelasi timp familiara si calda, unde ospatarii
au la purtator zambetul si profesionalismul asezonat cu manusitele albe si unde
nu exista in vocabular cuvantul ‘’NU’’ a avut loc astazi pe durata a mai bine
de 3 ore, lansarea meniului toamna-iarna 2014 & 2015 Morgan La Dud.
O sa vi se para ca vorbesc despre lansarea unei colectii Haute Couture dar eu de fapt vorbesc despre un restaurant din Bucurestiul vechi, care este Haute Couture de Foié Gras ! Am batut in lung si in lat restaurantele din targ care se declara specialiste in Foié Gras dar sincer, pana la Morgan, nu am intalnit acest gust perfect si stiinta de a gati un ingredient iubit deja de pe vremea anticului Egipt atat de bine si cu atata pasiune si iscusinta.
Rillete de rata cu vinete marinate pe pat de salata mixta |
O sa vi se para ca vorbesc despre lansarea unei colectii Haute Couture dar eu de fapt vorbesc despre un restaurant din Bucurestiul vechi, care este Haute Couture de Foié Gras ! Am batut in lung si in lat restaurantele din targ care se declara specialiste in Foié Gras dar sincer, pana la Morgan, nu am intalnit acest gust perfect si stiinta de a gati un ingredient iubit deja de pe vremea anticului Egipt atat de bine si cu atata pasiune si iscusinta.
A fost un festin al gusturilor si
miresmelor cum rar mi se intampla, la fel ca nevoia de a susura ‘’mmmmm’’ dupa
fiecare bucata de Foié Gras care mi-a atins cerul gurii, la simtul perfectiunii
acesteia si la simtul retrogusturilor ramase acolo.
Asa cum bine stim
Anne Marie si Radu Parlog sunt gazdele perfecte care stiu sa creeze acea
atmosfera calda care te face sa te simti acasa iar Eduard este un ‘’non-plus’’
ultra al bucatariei si al artei gastronomice. Dar haideti sa vedem ce anume
ne-au pregatit pentru aceasta degustare! Suntem in Salonul Bordeaux care este
plin, fete prietenoase, cunoscute sau mai putin cunoscute care abia asteapta
servirea acestui meniu alcatuit din 8 feluri si 3 sortimente de vin de la
Cramele Basilescu.
Primul fel care
ne-a fost servit cu explicatiile pe care ni le-au dat ospatarii cu multa
maiestrie a fost un ‘’Rillete de rata cu vinete
marinate pe pat de salata mixta’’ acompaniata de oua de prepelita si reductie
din otet balsamic cu usturoi si lavanda. O compozitie inspirata de arome si
miresme care te duc cu gandul la Franta si la gusturile unice pe care doar unii
stiu sa le creeze. La acest fel de mancare a fost alaturat un Sauvignon Blanc
Cramele Basilescu.
A urmat apoi o ‘’Terina de Foié Gras’’
cu dulceata de smochina intreaga cu retrogust de Armagnac si fenicul.
Terina de Foié Gras cu dulceata de smochine |
Nu pot
exprima prin vorbe excelenta acestui fel, va spun doar atat: un spectacol al
gustului, un adevarat festin gastronomic acompaniat cu un vin de autor, un rosé
‘’Ingerii din Micul Paris’’ 2012 de la Cramele Basilescu.
Am trecut apoi la o salata de feniculi
si mere infuzate cu rozmarin, cimbrisor si lime la sous vide, pipote de rata
confiate si oua de prepelita. Un mariaj excelent de miresme, gusturi delicate
si elegante cu retrogust de Cognac si violete.
A urmat o supa crema din legume
verzi cu spuma de ou si Valerianella. Gusturi balantate perfect, o supa crema
de autor as spune, catifelata si delicata.
Unul dintre actorii principali al acestui meniu a fost ‘’Somonul cu spanac
in foietaj’’ si puré de mazare cu sos de mustar Dijon. O alta creatie reusita a
Chef-ului Eduard Istoc, un ‘tasting in ovation’’ si v-am spus tot.
Va trebui sa incercati pentru ca vorbele sunt de prisos cand vine vorba
despre creativitatea din bucatariile Morgan.
Ne-am continuat calatoria gastronomica marca Morgan La Dud cu ‘’Prepelita
umpluta cu hribi si Foié Gras’’ acompaniat de Foié Gras tras la tigaie cu
cartof la cuptor cu savoare de vita si sos Armagnac. Intr-un singur fel de
mancare au fost impreunate cu succes gusturile tari precum cel al hribilor si
al Armagnac-ului cu delicatetea prepelitei si a Foié Gras-ului.
La acest fel am
fost serviti cu un vin rosu care a fost creat special de catre Gabriel Lacureanu
si Cramele Basilescu pentru Restaurantul Morgan La Dud: Feteasca Neagra Rezerva
Speciala Morgan. Un vin care trebuie consumat decantat, un vin cu o anumita
greutate, cu un excelent retrogust fructat extraordinar care poate concura
oricand cu marile vinuri frantuzesti sau italiene. Ca observatie asupra acestui
vin, va pot spune ca mai sunt la Morgan in jur de 700 de sticle ‘’pour le
connaiseurs’’!
Am continuat cu ‘’Burger de vita cu Foie Gras’’ acompaniat de dulceata rosii usor picanta si dulceata de
ceapa rosie caramelizata cu vin rosu si miere de albine, Foié Gras,
Valerianella si paine speciala. Ei dragii mei, acest fel de mancare este o
creatie pe care as numi-o ‘’unicat’’, wow. Imaginati-va aceasta combinatie de
arome pe care o plimbati pe cerul gurii alaturata unui strop de vin rosu
si-apoi din nou o bucatica de Foié Gras cu dulceata, hmmm. Inegalabil dragilor,
inegalabil.
Si uite cum am ajuns usor, usor la desert care nu a fost mai prejos de
‘’cele 7 colege’’ de meniu: un ‘’Soufflé de ciocolata cu Armagnac si sare Camargue
tinuta in Cognac.Mi-am permis sa denumesc acest desert ‘’la dolce passione dei
sensi’’. Dupa consumarea acestuia veti face amor cu aceeasi pasiune cu care a
fost creat Maria Sa: soufflé-ul!
De felul meu, fiind o gurmanda si o amanta a gastronomiei cu care ma joc de
fiecare data cand timpul mi-o permite, sunt foarte critica si pretentioasa. Ei
cu toata sinceritatea eu nu am reusit sa gasesc un cusur nici locului si nici
meniului Morgan.Ca o observatie, preferatele mele de 5 stele din acest meniu sunt: Terina de Foié Gras si Burgerul cu Foié Gras. Este unul dintre putinele localuri din oras unde gasesti tot ceea
ce ai nevoie pentru a te rupe putin din nebuia orasului: profesionalism,
prietenie, preparate gastronomice cu staif si o colectie de bauturi care nu se
mai termina, un loc unde iti face placere sa te opresti ca sa fii rasfatat si
unde iti poti incarca bateriile iar daca esti atent si inchizi ochii, poti inca
asculta adierea vantului printre suvitele de par si acordurile unui pian la
care canta odinioara o domnisoara sus la etajul vilei candva de demult in vremurile interbelice.
Toate acestea se intampla in mijlocul orasului pe o straduta care are istorie,
una dintre stradutele cele mai romantice din Bucuresti: strada Sperantei.
Si acestea fiind spuse, astazi Morgan La Dud a luat de la mine 3 stele cu
‘’S’’ mare la fel ca si Eduard. Recomand fara rezerve acest bijou gastronomic
pentru intalnirile voastre de orice natura ar fi ele !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu