Se stie ca
frumusetile artistice ale unui loc se apreciaza si mai mult, considerand traditiile
enogastronomice.
Iar acest
lucru este pe cat se poate de adevarat intr-un oras precum Budapesta, care insoteste bogatia atractiilor
din arta si istorie cu o mare traditie culinara. Incercati sa admirati
splendoarea imperiala a acestui oras la o masa intr-o cofetaria de-a lungul
Dunarii gustand dintr-un tort Dobos si sorbind un paharel de Tokaj. Panorama va
asuma o ‚’savoare’’inegalabila.
Multitudinea
localurilor este surprinzatoare aici asa cum demostreaza numeroasele nume ‚’Étterem,
Söröző, Vendéglio, Borozó, Csàrda’’ etc.
Sunt locatii
care ne vorbesc de istorie antica sau moderna ca cea povestita de frescele
renascentiste sau maghiare antice dintr-unul dintre restaurantele din centrul
capitalei care il are protagonist pe Matei Corvin, erou national al Ungariei.
A incorona
atmosfera culinara din Budapesta sunt bucatele traditionale ale gastronomiei
maghiare, preparate cu ingrediente simple, care inca astazi ne vorbesc de un
asezamant mandru si de un popor antic, acela al maghiarilor.Gusturile acestei
gastronomii sunt celebre in toata lumea pentru miresmele picante si traditia
agrodulce.
In Ungaria dar
mai ales la Budapesta, gastronomia este cunoscuta pentru lunga sa traditie de preparate
condimentate, bazate pe ingrediente precum carnea, painea, usturoiul,
branzeturile, piper si nu in ultimul rand boia. Regina in absolut in
gastronomia maghiara fiind tocmai boiaua sau paprika care se obtine prin
uscarea soiului de ardei rosu ‚’capsicum’’ si macinarea acestuia. Acest
condiment confera preparatelor in primul rand o culoare superba, apoi un gust
dulce amarui si picant.
Pe de alta
parte, gastronomia maghiara a stiut sa isi combine propriile traditii cu
gusturile culturilor vecine, ca de exemplu cu gusturile austriece mai ales in
perioada Imperiului Austro Ungar. Asadar nu ne surprinde sa ne incepem masa cu
o supa tipica ca mai apoi sa o terminam cu o felie de Linzertorte care isi are
originea in apropiatul oras austriac, Linz.Odinioara, granitele unei tari sau a
unei regiuni, erau diferite de cele de astazi si sa nu uitam pe langa toate
cele, caracteristicile nomade a unui popor precum maghiarii, lucru care a
contribuit de-a lungul timpului la imbogatirea gastronomiei locale.
Preparatele
din carne provin din traditia maghiara, in baza careia prepararea se face la
foc lent in ceaun sau ‚’bogracs’’ cum se numeste in limba maghiara.De exemplu
faimosul Gulyàs se prepara numai la ceaun la fel ca un alt preparat celebru
‚’Porkolt’’ care este un fel de tocana sau ‚’Halszlé’’, aceasta din urma fiind
traditionala ciorba de peste.
Un alt
preparat delicios este ‚’Csirke paprikàs’’ care se prepara si in Ardeal si a
carui ingredient principal este carnea de pui, care se prepara cu ceapa, boia
dulce, ardei grasi, unt, suc de rosii, usturoi, faina si smantana. Toate aceste
preparate se servesc cu galuscute care se numesc ‚’Galuska, csipetke’’ sau
‚’nodekli’’ iar in Ardeal ‚’nokerli’’
Intrucat
iernile sunt foarte friguroase in tara Panoniei, inafara de traditionalele
tocane, gasim in bucataria maghiara o mare varietate de ciorbe. Acelasi Gulyàs
in regasim sub forma de ciorba ‚’Gulyàs leves’’ care se prepara intotdeauna din
carne de vita, legume, boia si alte ingrediente.
Varietatile
Gulyàs-ului sunt numeroase iar printre acestea gasim ‚’Gulyàs-ul secuiesc’’
care face parte din traditia secuilor din Ardeal si la care se adauga in plus
varza acra sau Gulyàs-ul ceangailor in care vin inlocuiti cartofii cu varza
acra si orez.
Micul dejun in
orasul pesterilor poate deveni o ocazie pentru a ne bucura si a trai la maxim
cultura orasului.Masa este incarcata cu tot felul de bunatati, ca de exemplu:
mini sandwich-uri, unt, branzeturi traditionale, jambon, toba si nelipsita
varietate de paté-uri. Pranzul unguresc incepe cu un aperitiv cald sau rece
dupa care in general urmeaza o supa, mai mult sau mai putin usoara. Va recomand
traditionala supa de peste ‚’Halaszlé’’ care este caracterizata de puternica
savoare pe care i-o confera boiaua de ardei,
supa Gulyàs, supa de gaina cu galuscute de ficat iar daca este vara,
supa rece de visine.
Felul doi in
gastronomia maghiara este foarte variat: de la diferite tocane de carne cu sau
fara legume la fripturi cu fructe, ardei umpluti, chiftele preparate in
diferite feluri, pana la ficatul de gasca si de rata care este nelipsit de pe
masele ungaricilor. Toate insotite de varietati de paine cu cartofi sau cu
ceapa, cu seminte, paine de secara sau cu pogacelele cu cartofi sau slanina. Bine
inteles toate preparatele le putem insoti cu un vin bun ca de exemplu pentru
carnea rosie va recomand un Egri Bikavér sau pentru alte preparate vinurile din
regiunea Villànyi care sunt extraordinare si inegalabilele vinuri de Tokaji.
Si iata ca
ajungem la desert care este la fel greu de ‚’biruit’’ si aici ca si la Viena,
traditiile fiind foarte similare. Faimoasele torturi Eszterhàzy sau Dobos, Rigo
Jancsi, Somloi Galuska sau placinta cu branza, Rakoczy sunt doar cateva dintre
delicioasele deserturi pe care le gasim aici. Despre bucataria maghiara sunt
multe de spus si de descoperit insa va las pe voi sa faceti pasul urmator.
Asadar inca un
oras care ofera o gastronomie unica alaturata minunatiilor istorice si artei,
un oras in care puteti alege sa participati la tour-uri gastronomice sau puteti
pur si simplu sa bateti orasul pe jos dintr-un coltisor intr-altul, respirand
aerul unui oras asezat pe malul Dunarii albastre care va va spune povesti extraordinare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu