Pana sa impartasesc cu voi
reteta mea de astazi, voi scrie cateva cuvinte despre dovlecel.
Dovlecelul provine din Mexic si
se pare ca intregi civilizatii l-au folosit drept aliment, conform
informatiilor arheologice, inca de acum 7000 de ani.In Europa au fost adusi si
raspanditi in urma cu doar cateva sute de ani, de catre italieni si turci.
Datorita faptului ca este o
leguma delicata, dovlecelul nu se poate pastra indelung, mai ales daca este
expus caldurii si luminii.In putine zile isi pierde prospetimea si proprietatile
nutritive. Este leguma cu cel mai scazut nivel caloric datorita continutului
mare de apa. Fundamental, energia dovleceilor provine din carbohidratii continuti
si doar in mica parte din proteine, poate si din acest motiv este leguma cea
mai digerabila. Dovleceii mai contin Vitamina A, C, B1 si B2, precum si calciu,
magneziu, potasiu, fosfor si fier. Consumul acestora este indicat pentru
tratamentul tulburarilor de alimentatie a bolilor digestive si renale.
Poate fi preparat intr-o
multitudine de feluri ca aperitiv, fel principal, fel individual si poate fi
utilizat si la prepararea anumitor dulciuri.
Cu toate ca aveam alte planuri
pentru meniul din acest sfarsit de saptamana, la vazul acestor dovlecei
proaspeti in Obor, nu m-am putut abtine si iata ce am preparat astazi din
dovlecei:
Ingrediente pentru 4 persoane:
3 litri supa de pui
4 dovlecei
4 cepe argintii cu tot cu
verdeata
2 catei de usturoi
½ cutie smantana de gatit
2 galbenusuri
2 linguri patrunjel verde tocat
Sare, piper proaspat macinat
Ulei extravirgin de masline
Ingrediente pentru fulgii de
nea:
2 albusuri
1 lingurita patrunjel verde
tocat
Sare
Mai intai preparam supa pe care
o vom folosi drept baza pentru crema de dovlecei, din oase de pui. Spala,
curatam si tocam ceapa cu tot cu verdeata, usturoiul, le tocam si le calim.
Intre timp vom spala dovleceii, ii feliem si ii punem la fiert in supa. Cand
s-a calit bine ceapa cu usturoiul, le adaugam la dovlecei in oala cu supa.
Fierbem circa 30 - 35 de minute, dupa care dam supa la o parte de pe foc.
Amestecam smantana de gatit cu cele doua galbenusuri, adaugam in oala impreuna
cu patrunjelul verde tocat si mixam pana cand obtinem o crema omogena. Intre
timp punem la fiert intr-o craticioara apa cu sare si intr-un castron batem
albusurile cu putina sare si 1 lingurita de patrunjel verde tocat, pana obtinem
o spuma foarte tare. Cand clocoteste apa, rupem cu ajutorul unei linguri, fulgi
de nea pe care le fierbem 1 minut pe fiecare parte si apoi le scoatem pe un vas
trecut pe sub jetul de apa rece. Ca fulgii de nea sa fie si mai gustosi, putem
sa ii fierbem in putina supa.
Servim crema de dovlecei cu
cate doi fulgi de nea, picuram putin ulei extravirgin de masline deasupra si
macinam piper negru.
Voilà, un preparat usor, rapid si
foarte gustos, care place nespus si copiilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu