sâmbătă, 4 iulie 2015

Crema de dovlecei cu fulgi de nea



Pana sa impartasesc cu voi reteta mea de astazi, voi scrie cateva cuvinte despre dovlecel.
Dovlecelul provine din Mexic si se pare ca intregi civilizatii l-au folosit drept aliment, conform informatiilor arheologice, inca de acum 7000 de ani.In Europa au fost adusi si raspanditi in urma cu doar cateva sute de ani, de catre italieni si turci. 

Datorita faptului ca este o leguma delicata, dovlecelul nu se poate pastra indelung, mai ales daca este expus caldurii si luminii.In putine zile isi pierde prospetimea si proprietatile nutritive. Este leguma cu cel mai scazut nivel caloric datorita continutului mare de apa. Fundamental, energia dovleceilor provine din carbohidratii continuti si doar in mica parte din proteine, poate si din acest motiv este leguma cea mai digerabila. Dovleceii mai contin Vitamina A, C, B1 si B2, precum si calciu, magneziu, potasiu, fosfor si fier. Consumul acestora este indicat pentru tratamentul tulburarilor de alimentatie a bolilor digestive si renale.

Poate fi preparat intr-o multitudine de feluri ca aperitiv, fel principal, fel individual si poate fi utilizat si la prepararea anumitor dulciuri.
Cu toate ca aveam alte planuri pentru meniul din acest sfarsit de saptamana, la vazul acestor dovlecei proaspeti in Obor, nu m-am putut abtine si iata ce am preparat astazi din dovlecei:

Ingrediente pentru 4 persoane:

3 litri supa de pui
4 dovlecei
4 cepe argintii cu tot cu verdeata
2 catei de usturoi
½ cutie smantana de gatit
2 galbenusuri
2 linguri patrunjel verde tocat
Sare, piper proaspat macinat
Ulei extravirgin de masline

Ingrediente pentru fulgii de nea:

2 albusuri
1 lingurita patrunjel verde tocat
Sare

Mai intai preparam supa pe care o vom folosi drept baza pentru crema de dovlecei, din oase de pui. Spala, curatam si tocam ceapa cu tot cu verdeata, usturoiul, le tocam si le calim. Intre timp vom spala dovleceii, ii feliem si ii punem la fiert in supa. Cand s-a calit bine ceapa cu usturoiul, le adaugam la dovlecei in oala cu supa. Fierbem circa 30 - 35 de minute, dupa care dam supa la o parte de pe foc. Amestecam smantana de gatit cu cele doua galbenusuri, adaugam in oala impreuna cu patrunjelul verde tocat si mixam pana cand obtinem o crema omogena. Intre timp punem la fiert intr-o craticioara apa cu sare si intr-un castron batem albusurile cu putina sare si 1 lingurita de patrunjel verde tocat, pana obtinem o spuma foarte tare. Cand clocoteste apa, rupem cu ajutorul unei linguri, fulgi de nea pe care le fierbem 1 minut pe fiecare parte si apoi le scoatem pe un vas trecut pe sub jetul de apa rece. Ca fulgii de nea sa fie si mai gustosi, putem sa ii fierbem in putina supa.
Servim crema de dovlecei cu cate doi fulgi de nea, picuram putin ulei extravirgin de masline deasupra si macinam piper negru.
Voilà, un preparat usor, rapid si foarte gustos, care place nespus si copiilor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu