Aceasta supa crema este potrivita de minune pentru frigul de
afara si este inspirata din gastronomia germana.
Majoritatea oamenilor reduc gastronomia germana la cartofi si krauti,
asa o fi oare?! Va spun cu certitudine, ca nu este asa cu toate ca gastronomia
germana nu este la fel de celebra ca cea italiana sau franceza. Am sa va
amintesc doar cateva feluri de mancare extraordinar de gustoase, cu toate ca
numele acestora pentru nevorbitorii de limba germana, par de nepronuntat: Nockerlsuppe,
Grießnockerlsuppe, Birnen, bohnen und speck, Holstein-schnitzel,
Rehrücken schwarzwalder art, etc. Despre varza in Germania, nu va voi povesti
astazi, va voi spune doar cateva cuvinte despre cartofi, pentru ca istoria
acestora in gastronomia germana este putin diferita fata de cea a verzei.
Cartoful este un aliment indispensabil in toate gastronomiile lumii, fie ca
sunt fierti, la cuptor, puré, crochete, prajiti sau ciorba si sunt reginele de
necontestat a bucatariei europene. Importate din Peru si Columbia de catre spaniolii
Conquistadores, au fost planatate pentru
prima oara in Canarie, mai apoi in Spania de unde s-au si raspandit in tot
continentul iar in anul 1746 au fost salvarea Prusiei si tocmai din acest
motiv, v-am spus ca aceasta leguma ocupa un loc special in gastronomia
Germaniei.
Gastronomia germana este una simpla si majoritatea
preparatelor sunt grase, cele mai comune feluri de carne folosite fiind carnea
de porc, de vita si de vitel iar carnurile nobile folosite de catre germanici
sunt carnea de cerb si caprioara. Cartofii inlocuiesc painea cu toate ca
aceasta din urma este excelenta, mai ales cea din secara. O masa germana este
compusa in general dintr-un aperitiv, o supa, un fel principal, fructe sau
desert dar preparatul cel mai indragit in absolut este supa, sub orice forma a
sa iar cea mai buna gastronomie din Germania o gasim in Bavaria.
Asa cum v-am spus si la inceputul materialului, reteta
mea de astazi este inspirata gastronomiei germane, insa am imbunatatit reteta
in felul meu, asa cum v-am obisnuit deja.
Ingrediente pentru 4 persoane:
1 lamaie
1 praz
20 gr unt Alpinesse Meggle
1 lingura ulei extravirgin de masline
4 cartofi medii
125 ml smantana de gatit de 32%
1 varf de cutit Paprika picanta
1 lingura patrunjel verde
½ lingurita tarhon uscat
2 litri supa vegetala ( din morcov si pastarnac )
1 lingurita sare mediteraneana
½ lingurita piper proaspat macinat
1 lamaie
1 praz
20 gr unt Alpinesse Meggle
1 lingura ulei extravirgin de masline
4 cartofi medii
125 ml smantana de gatit de 32%
1 varf de cutit Paprika picanta
1 lingura patrunjel verde
½ lingurita tarhon uscat
2 litri supa vegetala ( din morcov si pastarnac )
1 lingurita sare mediteraneana
½ lingurita piper proaspat macinat
Ingrediente champignon:
10 ciuperci champignon de mica
dimensiune
1 lingura ulei extravirgin de
masline
1 lingura Cognac
Putina sare mediteraneana
Ingrediente pentru decorare:
Coaja rasa de lamaie
Muguri de ridiche
Preparare:
Spalam si taiem in rondele
prazul, incalzim uleiul extravirgin impreuna cu untul si calim la foc foarte
mic prazul, la capac timp de cateva minute. Adaugam apoi putina supa si
continuam sa fierbem. Intre timp spalam si curatam cartofii, ii taiem in rodele
subtiri si ii adaugam prazului. Adaugam patrunjelul, tarhonul uscat, supa
vegetala si potrivim de sare si piper. Fierbem timp de 25 de minute, mixam cu ajutorul
unui mixer vertical pana cand obtinem o supa cremoasa, adaugam smantana, coaja
de la 1 lamaie si zeama de la jumatate de lamaie sau mai multa, in functie de
gusturi si mai fierbem la foc mic, timp de 10 minute.
Intre timp, taiem ciupercile
Champignon in felii de circa 1 cm grosime si ii tragem la tigaie in ulei
extravirgin de masline, cu putina sare si ii stingem cu Cognac, ii mai fierbem
3-4 minute si apoi ii asezam pe hartie absorbanta de bucatarie.
Servim supa crema cu ciuperci
Champignon, decoram cu muguri de ridice,
presarata cu coaja de lamaie si paine de secara cu seminte.
Nu uitati: pentru o viata
sanatoasa folositi numai ingrediente de prima calitate!
Farfuriile mele si tacamurile
sunt din colectia Hobby Chef si le puteti achizitiona pe www.hobbychef.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu