sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Supa ragù de pui cu tarhon si lamaie


Se schimba sezonul, vremea s-a racit, razele soarelui sunt din ce in ce mai slabe si in consecinta schimbam meniul in bucatariile noastre pentru ca odata cu aceste schimbari, organismul nostru are nevoie de mai multe vitamine, mai multe preparate calde si bine inteles delicioase. Pofta pentru supele calde s-a intors la fel ca si pentru preparatele pe baza de carne. Imi aduc aminte cu nostalgie si bucurie, aceste perioade de cand eram copil acasa la Toplita, cand abia asteptam ca bunica sa imi prepare gustoasele sale supe de iarna. Si una dintre acestea este supa ragù de pui, din traditia gastronomica maghiara, o supa perfecta pentru zilele reci de toamna si de iarna. 

Gusturile delicate a carnii de pui, amestecate cu mirodeniile si gustul acrisor pe care il confera lamaia, face ca aceasta supa sa fie mai mult decat perfecta. Unde mai punem ca se prepara destul de repede. Pe vremuri anumite gospodine o preparau din resturile supei de gaina, idee care nu este tocmai rea, insa eu o prepar dupa metoda bunicii mele, putin imbunatatita. Exista inscrisuri in cartile de bucate unguresti de odinioara, cum ca tarhonul ar fi fost folosit deja in urma cu peste 150 de ani in bucataria traditionala si totodata in medicina naturista. In Ardeal, se foloseste atat in supe si ciorbe cat si in anumite preparate din carne, mai ales la prepararea carnii de miel si iepure. Dar se pare ca tarhonul provine din campiile din Asia si se pare sa fi fost adus in Carpati, odata cu migratiile popoarelor. Fiind o planta atat de aromata si cu un gust delicios si aromat, merita sa aveti plantele voastre acasa in vas sau in gradina. Tarhonul se potriveste de minune cu lamaia, otetul, smantana si cu orice condiment acrisor.
Aceasta supa cu gust extraordinar, poate fi preparata de oricine, chiar si de gospodinele fara experienta, respectand cativa pasi. Haideti sa vedem cum preparam aceasta supa. Cantitatile sunt pentru 4 persoane.
Ingrediente pentru supa de baza:
1 morcov
1 ceapa
1 rosie

Ingrediente pentru ragù:
300 gr carne tocata de pui
2 morcovi
1 patrunjel
100 gr radacina de telina
4 ciuperci
1 ceapa rosie mare
½ ardei capia
1 catel usturoi roz
10-15 boabe piper multicolor
1 lingurita de tarhon uscat
2 felii de lamaie
150 ml smantana de gatit de 32%
Sare
Zeama de lamaie dupa gust
Ingrediente pentru paine aurie:
Cate 2 felii de paine/persoana
Cate 1 felie de branza Tilsiter/felie de paine
Preparare:
Primul lucru pe care il preparam este supa de baza din oase de pui. Dupa ce le-am spalat foarte bine, le punem intr-o oala cu restul de ingrediente cu 4 litri de apa si fierbem supa de oase pana cand obtinem o supa concentrata. Aceasta supa o fierb de obicei cu o seara inainte, in acest fel voi prepara destul de rapid supa ragù in ziua urmatoare.
Curatam si spalam zarzavaturile, tocam ceapa marunt si o calim in putin ulei. Intre timp mixam cu chopper-ul zarzavaturile si le adaugam peste ceapa, amestecand continu timp de 5-6 minute, dupa care adaugam carnea tocata de pui. Amestecam bine ingredientele, le acoperim si fierbem circa 10 minute la foc mic, apoi adaugam supa de oase si un catel de usturoi zdrobit ( pasta ). Cand supa noastra da in clocot, adaugam lingurita de tarhon, acoperim oala si fierbem la foc mic timp de circa 40 de minute. In reteta originala, la ceapa calita se adauga putina faina, insa eu nu procedez asa. Am eliminat din reteta faina, folosind pentru adensare o smantana de 32%.
Cand zarzavaturile vor fi fierte, scoatem putina supa, o amestecam cu smantana si o adaugam inapoi in supa. Daca va fi nevoie, vom mai adauga putina zeama de lamaie, in functie de gusturile noastre.
Servim aceasta supa cu ceea ce numim noi ardelenii ‚’paine aurie’’. Taiem cate 2 felii de paine de persoana, le ungem cu unt de calitate si le asezam intr-o tava, cu partea unsa in jos.Asezam pe fiecare felie de paine o felie de cascaval, eu am folosit de aceasta data branza Tilsiter si le dam la cuptor incalzit, timp de 5-6 minute, pana cand devin aurii. Le taiem in cubulete la servire.
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe Hobby Chef by Bilancia, a carui Brand Ambassador sunt www.hobbychef.ro iar vesela Churchill care este garantata timp de 5 ani, o puteti achizitiona tot pe acest site.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu