Pastele fainoase, marele delir
din Peninsula Italica care au facut inconjurul lumii cu succes. In orice colt
al Italiei te-ai duce, gasesti paste fainoase delicioase, preparate in fel si
chip: cu sosuri simple sau elaborate, lucrate sau preparate la moment din ceea
ce avem in frigider. Dar trebuie sa tinem seama ca cele mai delicioase,
indiferent cum anume le preparam, sunt cele cu gusturi simple. Pastele pot fi
colorate cu ingrediente naturale, precum: mazare, spanac, ardei, boia de ardei
dulce sau sofran.
Pentru a obtine un rezultat ca in cel mai bun restaurant,
trebuie sa respectam cateva reguli de aur, si-anume: sa folosim numai
ingrediente de calitate, sa respectam timpul de fierbere ‚’al dente’’ si sa nu
amestecam in sosuri prea multe ingrediente.
Sosul sardinez cu toate ca
este simplu de preparat si cu putine ingrediente este un sos delicios. Inafara
faptului ca este sos pentru paste fainoase, este o excelenta baza pentru
minestrone, risotto sau carne. Secretul acestui sos este cantitatea mare de
ceapa si de ulei extravirgin de masline si tocmai datorita acestor doua
ingrediente, sosul nostru poate fi pastrat la frigider timp de 10 zile, fara sa
isi schimbe aroma.
Astazi va impartasesc o reteta
pe care am creat-o special pentru voi.
Ingrediente pentru sosul sardinez:
½ litru suc de rosii
1 cutie rosii decojite
4 cepe galbene
100 ml ulei extravirgin de
masline
¼ lingurita busuioc uscat
4 frunze busuioc proaspat
Sare mediteraneana
Ingrediente pentru taietei:
3 oua
300 gr faina
1 lingurita ulei extravirgin
de masline
1 lingura mazare congelata
½ lingurita sare
Ingrediente pentru umplutura:
2 cartofi de marime medie
2 linguri Parmezan sau Grana Padano ras
1 lingura branza Fiore Sardo care poate fi inlocuita
cu crema de branza fina
1 lingurita menta proaspata
Sare mediteraneana
Ingrediente pentru legarea boccelutelor:
Praz
Preparare:
Mai intai de toate, vom prepara sosul sardinez care
este foarte simplu dar extrem de delicios. Curatam, spalam si tocam foarte
marunt ceapa. Intr-o oala antiaderenta vom incalzi uleiul extravirgin de
masline si calim ceapa la foc mic, pana cand va capata o culoare aurie. Adaugam
sucul de rosii, rosiile decojite zdrobite marunt, busuiocul, sarea si fierbem
la foc mic circa 1 ora.
Punem la fiert cartofii in coaja si intre timp
preparam taieteii: dam prin robotul de bucatarie mazarea congelata, apoi
amestecam toate ingredientele si framantam pana cand obtinem o compozitie
omogena si optima pentru a fi intinsa. Intindem foile de taietei si cu ajutorul
unei roti dintate, taiem patrate de 10 cm pe latura. Cand am terminat de taiat
patratele, le vom fierbe in apa sarata cu putin ulei de floarea soarelui timp
de 6-8 minute, dupa care le asezam intr-o oala cu apa rece timp de cateva
minute si apoi le intindem pe un stergar de bucatarie umed pana la folosire.
Datorita mazarei vom obtine o culoare verzui deschis a foilor de taietei si un
gust foarte interesant.
Curatam cartofii de coaja, ii zdrobim si ii amestecam
cu ingredientele pentru umplutura. Si aceasta umplutura este tipica din
Insulele Sardiniei, mai exact din localitatea Baunei si este folosita la
umplutul celebrelor paste ‚’culurgiones’’. Taiem pe lung prazul in fasii si il
fierbem timp de 1 minut, apoi il asezam in apa rece cu gheata. In acest fel,
fasiile de praz vor fi usor de folosit la legarea boccelutelor de taietei.
Asezam pe mijlocul fiecarui patrat de taietel cate o
lingura din umplutura de cartofi si cu mare grija, formam boccelutele cu
fasiile de praz. Continuam in felul acesta pana cand vom termina toate
patratele de taietel.
Le asezam pe o tava captusita cu hartie de copt, unsa
cu unt si le dam la cuptor timp de 7-8 minute.
In acest rastimp mixam sosul sardinez, asezam pe
fiecare farfurie cate un polonic de sos, deasupra sosului, cate o bocceluta si
servim fierbinte.
Servim aceste paste cu un pahar de vin rosu sec.
Timp de preparare:
45 minute
Timp de fierbere:
1 ora si 15 minute
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef, a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu