Cine nu cunoaste oare in Italia, tortul Margherita?! Un tort simplu, aromat, pufos si foarte delicios, iubit de copii si deopotriva de cei mari. Probabil ca isi capata numele de la forma pe care o capata in vine feliata.
Fiecare felie de tort reprezinta o petala datorita zaharului pudra cu care vine presarat si datorita culorii galbene din interior.Se pare ca la origine sa fi fost un tort taranesc care era preparat din putine ingredient: faina, amidon din porumb, zahar si oua, preparatul obtinut fiind similar cu Pandispan-ul.
La acea vreme, in
familii era un obicei, si-anume cel de a darui tortul cu ocazia sarbatorilor
sociale, logodnelor si a vizitelor de curtoazie. Oaspetii duceau tortul
Margherita pentru a primi in dar altul de la cei vizitati, finalitatea gestului
fiind legata de lauda reciproca, recunoasterea sentimentelor sincere si a
virtutilor.
Astazi, reteta tortului
Margherita prevede adaosul prafului de copt, untului sau uleiului, de la zona
la zona.
Copii
adora acest tort pentru gustarea pomeridiana sau la micul dejun si sincer la
cat de simplu este de preparat, cred ca mamele ar trebui sa dea asemenea
dulciuri celor mici, dulciuri sanatoase si forte delicioase.
Am preparat tortul meu
asa cum obisnuiesc de multi ani cu coaja de citrice care confera un gust excelent
tortului si de aceasta data, versiunea fara amidon de porumb. Rezultatul:
surprinzator!
Ingrediente:
250 g faina
80 gr unt Alpinesse Meggle
200 gr zahar
5 oua
120 ml lapte proaspat
1 plic zahar vanilat
1 praf de copt
Coaja rasa de la 1 lamaie si de
la 1 portocala
1 lingurita zeama de lamaie
pentru a stinge praful de copt
Ingrediente pentru decorare:
Timp de preparare:
20 de minute
Timp de coacere:
40 minute
Preparare:
Amestecam
galbenusurile de oua cu zaharul, zaharul vanilat si mixam pana cand obtinem o
compozitie pufoasa. Adaugam untul, laptele, faina si continuam sa mixam pana
cand obtinem o compozitie fara cocoloase.
Adaugam praful de
copt, il stingem cu 1 lingurita de zeama de lamaie, adaugam coaja de citrice si
albusurile de ou montate si amestecam manual de aceasta data cu grija, in asa
fel incat sa nu se taie spuma albusurilor pana cand obtinem compozitia omogena.
Ungem o forma
detasabila cu unt si o presaram cu faina, varsam compozitia obtinuta in forma
si dam la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de 40 de minute la foc
mediu.
Gusturi simple si
deliciose! Putem servi tortul cu un pahar de lapte sau cu ceai indulcit cu
miere de albine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu