marți, 8 martie 2016

Salata de creveti cu maioneza de citrice, pe pat de grapefruit roz si mix de alune si fructe confiate



Simpla de realizat dar cu un mare impact cromatic si echilibru pentru palat.

Am ales sa va scriu cateva parole despre grapefruit, care este cel mai mare fruct din familia citricelor. Are un gust caracteristic acrisor-amarui si este un fruct foarte pretios pentru sanatatea noastra pentru ca inafara bogatiei sale in vitamina A si C care intaresc mecanismul natural de aparare al organismului, ajuta la cicatrizarea tesuturilor si detine proprietati tonico-digestive. Coaja si pulpa fructului sunt bogate in pectine, fibre si flavonoide iar sucul amar, are o actiune digestiva. Fibrele si pectinele isi asuma rolul de stimulatori incetinind asimilarea alimentelor.
De origine din Polinezia si Malaezia, grapefruit-ul este cultivat astazi pe o scara larga de regiuni temperate si calde ale lumii, America de Nord si Israel ramanand cei mai mari producatori.
In gastronomie se preteaza foarte bine in asocieri cu alte alimente, in mod special cu peste, fructe de mare si legume in prepararea unor salate si aperitive delicioase.
Reteta pe care v-o propun astazi este simpla de realizat, intr-un timp scurt si sunt sigura ca va va fi utila drept inspiratie pentru noi si delicioase creatii culinare!

Ingrediente pentru 4 persoane:
300 gr de creveti Vannamei
8 felii de grapefruit roz
4 linguri de maioneza cu citrice
Ingrediente pentru maioneza:
1 galbenus de ou fiert
1 galbenus de ou crud
Ulei de floarea soarelui
Zeama de la ½ portocala
Zeama de la ½ lime
Coaja de la ½ portocala si ½ lime
Sare

Ingrediente pentru decorare:
Ceapa ciboulette ( Chives )
Preparare:
Mai intai vom prepara maioneza, dupa cum urmeaza: fierbem oul, il racim, il taiem in doua si zdrobim galbenusul cu ajutorul unei furculite.Amestecam cu galbenusul crud si adaugam putin cate putin, uleiul. Potrivim de sare, adaugam coaja de citrice si adaugam putina zeama de portocala si lime si continuam sa adaugam ulei. Continuam in felul acesta, pana cand obtinem cantitatea de maioneza pe care dorim sa o obtinem. Nu vom adauga dintr-o data toata cantitatea de zeama de portocale si lime, pentru ca se va taia maioneza. Este o maioneza foarte delicata si delicioasa pe care o putem folosi la salate din peste sau la preparate gourmet.
Feliem grapefruit-urile in felii de circa 1,5-2 cm inaltime si le curatam cu grija de coaja si de pielita alba care este amara, apoi le asezam pe hartie de bucatarie.
Fierbem crevetii in apa sarata timp de circa 2 minute de cand a dat apa in clocot, le curatam de carapace si le feliem. Potrivim crevetii de sare si ii amestecam cu maioneza. Asezam pe fiecare felie de grapefruit cate o lingura abundanta de salata de creveti si asezam pe fiecare farfurie cate doua felii de grapefruit cu salata si decoram cu ciboulette.
Iata un alt aperitiv cu care va veti uimi invitatii, unde mai punem faptul ca toata munca poate dura cel mult 35-40 de minute.
Servim aceasta salata sau aperitiv cu un pahar bun de Chardonnay!
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef by Bilancia. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu