joi, 21 aprilie 2016

Fregula sardineza cu fructe de mare



La o prima vedere poate sa para un preparat din cuscus, insa nu este asa! Este un preparat din paste fainoase, italienesc 100%, mai bine zis, un preparat sardinez.  Fregula, pe numele sau la origine ‘’sa fregula’’ este un preparat din faina de grau dur, care inafara de a fi baza multor retete delicioase, are o istorie milenara, din care vreau astazi sa va impartasesc cate ceva. 
Vin numite in mod eronat, ‘’fregola’’ in industria alimentara, dar in realitate numele lor adevarat este ‘’fregula’’. Un termen care deriva din limba latina ‘’ferculum’’, care asociat cu verbele ‘’a faramita’’ sau ‘’a fragmenta’’, ar putea fi tradus prin cuvantul ‘’firimitura’’. Si stiti de ce? Pentru ca limba sardineza este o limba formata din latina veche, greaca antica si catalana.
Cum este oare sa ai mai bine de 1000 de ani si sa nu ii simti? Fregula are o istorie antica si este de ajuns sa ne gandim ca surse ale unor biblioteci de specialitate, ne spun ca acest tip de paste fainoase, ar fi fost produs si exportat inca din secolul al X-lea.
Si multi isi pun intrebarea legitima, de altfel:  care s-a nascut mai intai, fregula sau cuscus-ul?!
Sunt incredibil de similare cele doua paste fainoase; boabele arabesti din grau dur, cunoscute sub numele de cuscus s-au raspandit de-a lungul secolelor in toata regiunea mediteraneana, urmand diferitele rute comerciale si asumand in acest fel, mai multe denumiri, precum: cuzcuz, mahammas, zabzin, saksakiyya, kuskus, barkus, sekso sau kuskusn.
In acest context, ne putem gandi ca fregula sardineza ar putea fi fructul unui schimb cultural cu fenicienii, cartaginezii si punicii. Dar cu toate acestea, nefiind dovezi clare in acest sens care sa valideze aceasta ipoteza, nu putem exclude nici faptul ca fregula poate fi un produs 100% sardinez.
In secolul al XIV-lea, statutul morarilor din Tempio Pausania prevedea, ca prepararea aluatului pentru fregula, trebuia sa aiba loc numai in zilele de luni si de vineri. Si asta pentru ca trebuia sa fie conservata apa pentru lucrarile agricole care se desfasurau sambata si duminica.
Pastrata drept patrimoniu traditional sardinez, prepararea fregulei este un ‘’rit’’pur casnic si odinioara, se facea claca la fel ca in Ungaria, unde avem pastele cunoscute sub numele ‘’tarhonya’’ si care sunt foarte asemanatoare. Acestea se preparau in cursul lunii iunie pentru a se putea usca bine la aer, pentru a putea fi pastrata un an intreg si pentru ca in lunile de vara, gainile daruiau multe oua care sunt necesare in prepararea pastelor. In anumite regiuni se prepara fregula cu oua, in altele doar din faina de grau dur si apa sarata, calduta. 
Si-acum ca v-am destainut istorioara si provenienta acestor paste, haideti sa vedem reteta de astazi dar nu inainte de a va spune ca astazi se prepara fregula mai in toata insula, insa in mod traditional se preparau in regiunea Gallura ( Costa Smeralda ). Aceasta este o reteta care imi place personal foarte mult, careia i-am schimbat cate ceva, personalizand-o.
Ingrediente pentru doua persoane:

200 gr paste fregula ( puteti folosi cuscus cu bob mare )
200 gr creveti Vannamei  Ocean Fish
200 gr baby caracatita  Ocean Fish
100 gr midii fara carapace Ocean Fish
150 gr scoici Vongola Ocean Fish
150 gr baby sepii Ocean Fish
3 catei de usturoi
100 ml vin rosu sec
250 ml suc de rosii de casa
1 ardei iute rosu uscat
50 ml ulei extravirgin de masline
½ lingurita busuioc uscat
Cateva frunze de busuioc proaspat
Sare mediteraneana


Preparare:

Dupa ce ne-am pregatit toate ingredientele pe care le-am curat si spalat, incingem uleiul extravirgin de masline si calim in acesta din urma, usturoiul intreg, impreuna cu ardeiul iute. Dupa 3-4 minute, adaugam baby sepiile si caracatita, le calim 2 minute pe toate partile, eliminam usturoiul si adaugam fregula si busuiocul uscat. Le calim impreuna inca 5-6 minute si stingem cu vin, fierbem 3-4 minute, dupa care adaugam sucul de rosii si fierbem la foc mic inca 8-10 minute, potrivim de sare si adaugam crevetii, midiile si vongolele.

Adaugam cateva frunze de busuioc proaspat, acoperim pentru a permite vongolelor sa se deschida, iar cand acestea din urma s-au deschis, preparatul nostru este gata pentru a fi servit. Inainte de servire, tinem cu capacul pus inca 2 minute.

Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost prezentata si pe postul de televiziune B1TV! Reteta a fost publicata pe site-ul www.oceanfish.ro si pe pagina de socializare cu acelasi nume.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu