Astazi va aduc pe mese o
versiune de primavara a celebrelor ,,malloreddus’’ care imbina parfumul
sofranului cu gustul excelent al crevetilor si al ciupercilor.
Dintotdeauna pastele
‚’malloreddus’’ sunt preparatul traditional al Insulelor Sardiniei, cu ocazia
sarbatorilor, al meselor importante, a sarbatorilor satelor, targurilor si a
nuntilor. Inca din antichitate, gospodinele preparau acest tip de paste
fainoase care sunt delicioase si originea acestora se regaseste in schema
milenara a a alimentatiei din zona mediteraneana, bazata in special pe cultura
graului.
Termenul ‚’malloreddu’’ este un
diminutiv al cuvantului ‚’malloru’’, care in dialectul din zona Campidano
inseamna ‚’taur’’, asadar sardinezii spun ca ‚’malloreddus’’ inseamna ‚’
vitei’’.
Realizarea manuala a acestor
paste fainoase de catre gospodine se realizeaza framantand faina din grau dur
si apa, din care se fac fasii de circa 15 cm lungime, care apoi sunt taiate in
patratele. Din acestea se obtine forma de ‚’malloreddus’’ apasand bucatile de
paste pe un cosulet pentru ca pastele sa aibă striatii. Daca acestea se doresc
simple, le invartim cu degetele pur si simplu pe un fund de lemn.
Cel mai celebru preparat in
Insulele Sardiniei este ‚malloreddus alla campidanese’’, un preparat al carui
sos este un ragu, preparat din carnati traditionali trasi la tigaie cu ceapa si
apoi fierti cu sos de rosii pentru circa 1 ora, dupa care se adauga putin
sofran cu 10 minute inainte de servire, caci sofranul este o alta traditie din
Sardinia, insula fiind una dintre cele mai importante producatoare de sofran
din lume, de cea mai buna calitate in absolut.
Despre sofranul sardinian va voi
vorbi intr-un alt material. La servire se presara cu multa branza de oaie
maturata.
Reteta mea de astazi este o reteta simpla, cu
arome de primavara.
Ingrediente pentru 2 persoane:
200 g creveti
Vannamei de la Ocean Fish
8 ciuperci Champignon
8 rosii Cherry
1 catel usturoi
½ pahar vin Vermentino di
Sardegna
1 plic sofran
Ulei extravirgin de masline
1 lingurita patrunjel verde
tocat marunt
Sare mediteraneana
Preparare:
Tragem la tigaie catelul de
usturoi intreg, in ulei extravirgin de masline si dupa 2 minute si adaugam
crevetii. Dupa alte 2 minute adaugam ciupercile Champignon taiate in felii de
circa 1 cm si rosiile Cherry taiate in doua. Fierbem la foc mediu circa 8-10
minute.
Intre timp punem apa intr-o oala, cu sare si un strop de ulei de
floarea soarelui.
Diluam sofranul intr-o
lingurita de apa si adaugam la creveti, impreuna cu vinul. Cand apa a dat in
clocot, adaugam pastele fainoase si cand sunt fierte, le scurgem si le adaugam
la sosul preparat in prealabil. Le tragem la tigaie impreuna timp de 2-3
minute, presaram cu patrunjelul tocat marunt si servim pastele fierbinti.
Vom asocia acest preparat cu un
pahar tot de Vermentino di Sardegna. Din pacate acest vin nu se gaseste in
Romania deocamdata, din acest motiv va propun sa il inlocuiti cu un Chardonnay
cu caracter.
Un preparat delicios, sanatos
si rapid de preparat!
Produsele Ocean Fish se puteti
gasi in toate supermarket-urile, hipermarket-urile din tara si din luna
aprilie, le gasiti si in primul magazin Ocean Fish din tara!
Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara, pe site-ul www.oceanfish.ro si retelele sociale, cu acelasi nume.
Pana data viitoare, consumati peste in exces!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu