Codul din Alaska, sub numele
sau stiintific Theragra Chalcogramma este un aliment bogat in valori
nutritionale, un aliment hipocaloric si tocmai din acest motiv, ar trebui sa il
consumam macar odata pe saptamana.
Cunoscut pe tot mapamondul si
utilizat in alimentatia celor mici, codul este unul dintre speciile cele mai
pescute si vandute sub diferite forme: proaspat, esicat, in sare, congelat si
sub forma bastonaselor care plac atat de mult copiilor.
Este un aliment foarte utilizat
in bucatarie, preparat in filé-uri, felii, prajit sau gatit in retete celebre.
La fel ca si la porc, este
obiceiul de a nu arunca absolut nimic din cod! In Africa dar mai ales in
Nigeria, capetele de cod sunt fierte cu piper rosu pentru a imbogati bucatele;
In Norvegia de exemplu, limba de cod este considerata o delicatesa iar ouale
vin sarate, afumate si imbogatite cu mirodenii, apoi vandute in tarile din
nordul europei drept caviar. Stomacul de cod este trimis in Japonia, unde este
umplut conform traditiei niponice cu alti pesti si folosit apoi pentru sushi si
putini stiu ca stomacul de cod este gatit si in Sicilia si Calabria.
Ajungem in Islanda si
descoperim ca aici nu se arunca chiar nimic din cod, pana si pielea acestuia
este folosita: candva dar si astazi in anumite zone, acesta era folosita pentru
dejunul celor mici sau folosita pana si astazi pentru genti, dupa ce pielea
bine inteles a fost argasita. Din ficatul acestei specii se extrage faimosul ulei
de cod, un aliment bogat in proprietati si valori nutritionale, in vitaminele A
si D si Omega 3 iar in incheiere, din maruntaiele codului se extrag enzime care
se folosesc in industriile farmaceutice.
Astazi am creat pentru voi o
reteta simpla de realizat si extrem de delicioasa!
Ingrediente pentru 2 persoane:
2 filé de cod din Alaska de la
Ocean Fish
1 lingura Paprika dulce afumata
Putina sare
Ulei de masline pentru prajit
Ingrediente pentru crema
inmiresmata:
4 cartofi de marime medie
½ lingurita Curry mild
¼ lingurita Turmeric
1 varf de cutit piper
indonezian
2 linguri smanatana de gatit,
de cel putin 20%
1 lingura crema fina de branza
1 lingura lapte proaspat
Sare mediteraneana
Ingrediente pentru rosiile
caramelizate:
4 rosii Cherry
1 lingurita miere de albine
1 lingurita zahar brun
1 lingura Cognac
1 lingura vin alb sec
Preparare:
Mai intai vom prepara crema de
cartofi inmiresmata. Curatam, spalam si taiem in cubulete cartofii si ii punem
la fiert in apa cu putin Curry si Turmeric. Intre timp vom carameliza rosiile,
incalzind intr-o craticioara antiaderenta mierea si zaharul. Cand acestea au
prins o culoare aramie, adaugam rosiile, le invartim cu grija in caramel pe
toate partile, apoi stingem cu amestecul din Cognac si vin si mai fierbem circa
6-7 minute.
Preparam filé-urile de cod, le
uscam foarte bine intr-un stergar curat de bucatarie, le taiem in bucati de
circa 8-10 cm lungime si le condimentam cu sare, apoi le dam prin Paprika dulce
afumata.
Intre timp s-au fiert cartofii,
pe care ii scurgem, adaugam ingredientele si cu ajutorul unui mixer vertical,
obtinem crema noastra inmiresmata. O asezam la bain-marie pana cand preparam
filé-urile de cod.
Incingem uleiul si prajim codul
pe ambele parti, timp de 3-4 minute cel mult. Codul este foarte fraged si nu
necesita sa fie gatit timp indelungat.
Asezam pe farfuriile de servit
crema de cartofi inmiresmata si deasupra, asezam cate doua bucati de cod si
imbogatim cu rosiile caramelizate.
Am asociat acest preparat cu un
pahar de Chardonnay si voilà, un pranz sau o cina, demne de un rege dar usor de
realizat!
Pana data viitoare, consumati
peste in exces!
Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara pe www.oceanfish.ro si pe retelele sociale cu acelasi nume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu