Suntem deja la jumatatea
verii, caldura, soare, mare si multa inghetata, sorbete si limonada. De ce nu
si granita siciliana ? Acest ‘’must’’ al verilor italiene, proaspata,
revigoranta si racoritoare si in infinite variante de gusturi insulare; un gust
cu o fascinatie irezistibila!
Oricine viziteaza acest colt de lume, insula a
soarelui, a frumusetilor istorice, a livezilor de citrice, a culorilor
orientale, oricare turist care se respecta nu se va putea abtine de la a
intreprinde un traseu al gustului in care granita siciliana isi are locul de
onoare.
Originile sale sunt de
obicei ‘’conduse’’ inapoi in timp la perioada dominatiei arabe din Sicilia si
asta pentru ca arabii adusesera reteta sherbetului, o bautura aromata cu sucuri
de fructe sau apa de trandafiri.
O fi vina arabilor, a
caldurii sau a infinitatii bunatatilor din aceasta bucata de pamant; faptul
este ca granita devine pe insula o experienta de neuitat!
In Sicilia era folosita
zapada care era colectata iarna pe Etna sau pe muntii Nebrodi, Peloritani sau
Iblei, zapada care era depozitata in cursul anului in constructii de piatra facute
deasupra pesterilor naturale sau artificiale. In cursul verii, gheata era luata
din aceste depozite, razuita si apoi acoperita cu siropuri de fructe sau de
flori. Acest preparat era a rezistat timpului si era raspandita inca la
inceputul lui 1900 sub numele de ‘’rattata’’ adica ‘’razuita’’. In secolul al
XVI-lea, reteta sherbetului a fost perfectioanata cu adaos de zapada amestecata
cu sare marina, utilizata ca refrigerent, actionand ca eutectic pentru
congelarea preparatelor.Ulterior s-a nascut un soi de refrigerator, format
dintr-o cuva de lemn care avea in interior o galeata din zinc care putea fi
invartita cu o manivela.
Cavitatea era umpluta cu
amestecul eutectic din care se pregatea un pat isolant cu paie.Aceasta
compozitie congela continutul cavei prin absorbtia caldurii, iar cu ajutorul miscarii
rotative venea impiedicata formarea cristalelor de gheata prea mari. Granita
preparata dupa acest procedeu a declasat ‘’rattata’’.
Daca nu putem spune ca inghetata
s-a nascut in Sicilia cu toate ca avem probe scrise asupra acestui fapt, putem
afirma cu certitudine ca de aici a inceput raspandirea reala a acestei
delicatese.Suntem in a doua jumatate a lui 1600 cand Francesco Procopio dei
Coltelli, mosteneste de la bunicul sau un aparat care era inca extrem de brut
pentru a produce inghetata insa fiind ingenios, Francesco perfectioneaza
aparatul devenind unul dintre pionierii afacerii cu inghetata. In 1686 deschide
la Paris ‘’Café Procope’’ care intre timp s-a mutat insa daca vizitati Parisul,
cautati localul cu acelasi nume pe Rue de l’Ancienne Comédie.
La origine, gusturile
traditionale erau cele de lamaie, iasomie si barba-caprei sau Tragopogon pratensis.
Cea mai raspandita astazi este
granita de lamaie si nu exista nici macar un mini barulet sau cofetarie din
orice colt al Siciliei care sa nu o aiba.
In Sicilia orientala, granita a
devenit obiect de cult si ‘’granita ca brisci’’ ceea ce insemna in dialectul
local ‘’granita cu briosa’’ a devenit un ritual indispensabil, o placere careia
nu se poate rezista!
In mod cert, orasul
granitei de cafea cu sau fara frisca, prin excelenta este Messina, unde pana la
sfarsitul anilor ’60 granita era servita cu o paine crocanta, subtire si
lunguiata iar paharul in care era servita granita, era mai mare decat acum. In
Catania, orasul inconjurat de livezi de citrice, cele mai raspandite gusturi
sunt cele din migdale, minnulata care este o granita de cafea pe care la
servire se varsa cativa stropi de cafea fierbinte; granita de cacao amar si
bine inteles granita cu fistic de Bronte, aurul verde al insulei, granita din
dude negre, piersici, capsuni, mandarine si ananas.
Se stie peste tot in
lume ca putem inlocui pranzul sau cina cu o inghetata insa in Sicilia exista o
metoda unica de a servi atat inghetata cat si granita, cu briose de casa. Sa nu
va mirati ca nu vi se va servi inghetata sub forma de bile asa cum sunteti
obisnuiti si nu cautati fitele ! In Sicilia va vor servi inghetata cu palete
speciale iar granita traditionala cu briosa pe fundul paharului, granita la
mijloc si inca o briosa cu frisca deasupra.
In perioada in care am studiat in
Sicilia, am descoperit o multitudine de gusturi, arome antice si mixturi de
gusturi insulare amestecate cu miresme orientale si tin sa va spun ca am mancat
granita si inghetata preparate din spanac sau ardei rosu, granita din rosii ‘’pacchini’’
tipice insulei si multe alte gusturi pe care va las sa le descoperiti voi cand
veti ajunge acolo.
Puteti degusta cea mai buna
inghetata artizanala din Palermo la Gelateria La Favorita sau la Al Gelatone,
ambele in centrul orasului iar cea mai buna granita in absolut, o puteti
degusta in Taormina pe terasa pietei centrale de unde aveti o priveliste unica,
unde va puteti indragosti fara sa vreti pana si de aerul pe care il respirati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu