O fi ca sunt eu o gurmanda de dulciuri insa nu puteti spune ca ati fost la Lisabona daca nu ati gustat acest desert divin ‘’pastéis de nata’’ in antica cofetarie Belém!
Poate
ca ati traversat raul Tago sau ati fost pe podul Vasco da Gama, poate v-ati
plimbat cu barca cu vele sau ati ascultat in noapte tarzie Fado; sigur ati
mancat ‘’bacalhau o Portugues’’ si in mod cert nu ati rezistat sa nu va agatati
de un tramvai in minunatul cartier antic Alfama. Cu toate acestea veti putea
pune steguletul pe Lisabona dupa ce ati vizitat Manastirea Dos Jeronimos care
se afla in cartierul Belém si unde va veti aseza la coada la Cofetaria Belém
pentru a gusta aceste delicioase dulciuri in multitudinea de sali si salisoare
tapetate cu rigurozitate de placute de gresie traditionale alb-albastru.
Cofetaria
se afla acolo din indepartatul 1837 imuabil sau cvasi, intr-o panorama in care
odinioara se afla doar antica rafinarie de zahar care era adiacenta si unde
astazi s-au instalat in acest minunat cartier istoric pravalii multinationale
de junk food cu brandurile care isi bat joc de toata aceasta istorie si
originalitate.
Ca
multe alte dulciuri portugheze sau italiene care au devenit celebre in jurul
lumii, pastèis de nata s-a nascut intr-o manastire, mai exact in Manastirea Dos
Jeronimos care se afla la doi pasi de cofetarie. In urma Revolutiei Liberale
din 1820, ordinele ecleziastice au fost dizolvate, schiturile si manastirile
nationalizate iar oaspetii acestora, religiosi sau laici s-au regasit fara
munca insa cu foarte multe cunostinte de dat si de lasat mostenire lumii iar
reteta acestor dulciuri care din 1837 vine folosita in Cofetaria de Belèm, este
fara dubii una dintre acestea.
Un
invelis subtire de puf de patiserie, parfumat si friabil cu o umplutura de
crema de ou, un moft de scortisoara delicata si zahar pudra. Este inutil sa
stam prea mult sa fantasticam asupra retetei pentru ca este secreta si
custodita cu gelozie in plus se faleste cu o multitudine de imitatii in orice
colt de strada a Portugaliei.
Dulciurile de la Belèm sunt unice si inimitabile si poate ca unul dintre
secretele lor consta in faptul ca in fiecare zi sunt preparate intr-un numar
spectacular de circa 19.000 de bucati, ca intr-un gustoasa linie de montaj cu
ajutorul unor maini rapide si maestre ale patiserilor pe care ii puteti urmari
la opera chiar in vitrina cofetariei, motiv pentru care aveti certitudinea ca
sunt facuti pe loc. Nu va sfatuiesc sa ii luati drept suvenir tocmai datorita
fragilitatii coajei; trebuiesc consumati in scurt timp pentru ca in caz contrar
crema inmoaie foietajul si dulciurile isi pierd gustul si caracteristicile
extraordinare.
Pastéis de Belèm
Exista
numai trei persoane care cunosc reteta secreta de la Antiga Confiteria de
Belèm. Desi se gasesc diferite versiuni ale acestor dulciuri portugheze cu
crema sub numele de ‘’pastel de nata’’atat in Portugalia cat si in tarile
lusofone este imposibil a afla ce contin dulciurile originale. Dupa indelungi
cautari si comparatii ale ingredientelor, aceasta reteta mi se pare sa fie cea
care se apropie cel mai mult de gustul original. Sunt delicioase dar adevaratele
le veti putea degusta numai la Antiga Confiteria de Belèm !
Ingrediente
pentru 12 bucati:
60
ml frisca
235
ml lapte
3
linguri de zahar
5
galbenusuri de ou
2
linguri de faina
2
fasii de coaja de lamaie
1
betisor de vanilie fara seminte
1
betisor de scortisoara
500
gr aluat de foietaj sau puf de patisserie ( daca doriti ca dulciurile sa fie
delicioase, preparati acasa foietajul )
Putina
sare
Zahar
pudra
Praf
de scortisoara
Preparare:
Mai
intai vom incalzi cuptorul la 160 de grade apoi intr-un castron vom bate
laptele, frisca, galbenusurile, sarea si zaharul. Adaugam si faina si amestecam
cu atentie ca sa evitam formarea cocoloaselor si cand vom obtine o compozitie
uniforma si densa, adaugam coaja de lamaie, vanilia si betisorul de
scortisoara. Varsam compozitia intr-o craticioara si amestecam continuu la foc
mic cu un tel de bucatarie. Trebuie sa fim foarte atenti sa nu fie caldura
excesiva, altminteri vom ‘’coace’’ ouale. Continuam sa amestecam pana cand vom
obtine o crema densa si omogena. Crema va avea tendinta de a se lipi de peretii
craticioarei. O lasam sa se reaceasca si inlaturam pielita care s-a format
deasupra cremei. Eliminam scoarta de lamaie si betisoarele de vanilie si
scortisoara. Intindem foietajul la o grosime de 25 mm cu ajutorul unui sucitor,
eliminam faina in exces si rulam foietajul ca pe un trabuc si taiem in felii de
cca 4 cm lungime. Folosindu-ne degetele, strivim mijlocul fiecarei bucati si
formam din acestea cupe. Daca cumva ni se lipeste foietajul de degete, mai
adaugam faina.Asezam cupele de foietaj fara sa le apasam in forme si le lasam
lejer inafara formelor pentru ca vor micsora cu coptul.Umplem fiecare forma cu
1 lingura de crema ( umplem circa trei sferturi )
Le
dam la cuptor timp de 15 minute pana cand devin aurii deasupra si prind o umbra
brunata. Daca observati ca suprafata se inchide prea mult la culoare, acoperiti
dulciurile in cuptor cu hartie de copt sau folie de aluminiu. Lasam dulciurile
sa se raceasca putin si presaram cu zahar pudra si praf de scortisoara.
Traditional se servesc caldute
si‘’com uma bica’’ adica cu cafea.
© 2014 Gabriella Pascaru Bisi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu