Pentru a nu stiu cata oara mi-a
fost aratat ca in viata nimic nu este intamplator. Ne-am cunoscut cu Adrian
Butuc datorita articolului ‘’Porto, un
vin beligerant’’, articol pe care l-am scris in urma cu putina vreme si care i-a
placut nespus. Din vorba in vorba am
descoperit ca locuieste in Portugalia de multa vreme si ca importa in Romania
vin de Porto. In articolul respectiv, amintisem si de Martha’s fiind una dintre
cele mai vechi si mai renumite case producatoare de vin de Porto, negandindu-ma
ca in scurt timp aveam sa il cunosc chiar pe importatorul acestuia. Apoi ne-am
intalnit si am descoperit un om de o seriozitate dusa la extrem, foarte
profesional dar mai ales un om care traieste din pasiunea pentru vinul de
excelenta. Si uite asa am convenit sa incepem o colaborare; mi-a trimis doua
sortimente de Porto si acum incepem distractia dar pana atunci as dori sa va
scriu cateva vorbe despre Martha’s.
Istoria Porto-ului Martha’s
este legata de una dintre primele familii care a avut vii de Porto in Douro. Aceasta
poveste a inceput in 1727 cand a doua generatie a familiei s-a imbarcat in
aventura de a comercializa struguri din miticele vii situate in Douro Valley, o
bucata de pamant extraordinar de frumos, un basm as indrazni sa spun, regiunea
fiind astazi recunoscuta drept Patrimoniu Unesco. Stiinta, pasiunea si iubirea
pentru pamant transmisa din generatie in generatie a permis ca Martha’s sa
produca vinuri premium extraordinare din cei mai buni struguri din regiune.
Peste 200 de ani experienta si 6 generatii, toate acestea intr-un cuvant
inseamna Martha’s.
Pentru aceasta experienta am
creat un meniu complet bazat pe vinurile de Porto Martha’s, mai exact Ruby si
Tawny iar rezultatul este mai presus de asteptarile mele, obtinand un echilibru
perfect al aromelor.
Rulouri de pui Martha’s Ruby
Ingrediente pentru rulouri:
1 piept de pui dezosat
1 ardei capia
1 ceapa
1 catel de usturoi
35 ml vin de porto Martha’s
Ruby
1 lingurita de piper boabe rosé
1 lingurita ulei de masline
extravirgin
1 lingurita de unt de calitate
Piper alb
Sare
Ingrediente pentru cosuletele
de dovlecei:
1 dovlecel
6 ciuperci champignon proaspete
1 catel de usturoi
1 lingurita de patrunjel tocat
marunt
Sare
Vom folosi doua bucati taiate
egal de cca.3,5-4 cm inaltime
Ingrediente pentru puré de
dovlecei:
Restul de dovlecei de la
cosulete
1 lingura de smantana de gatit
neacidulata
1 lingura de branza topita cu
smantana la tubulet
1 lingurita de parmezan
1 lingurita de patrunjel verde
tocat
2 frunzulite de busuioc
1 foaie de dafin
1 catel usturoi
Sare
Primul lucru pe care il vom
face este sa spalam pieptul de pui si apoi sa il taiem in patru felii pe lung.
Curatam ceapa si usturoiul, le feliem si apoi condimentam pieptul de pui cu
sare, piper si feliutele de ceapa si usturoi.Le asezam intr-o punga de plastic
si le punem la frigider. Spalam ardeiul capia si il coacem la cuptor; cand este
gata il presaram cu sare si il acoperim. In acest fel va fi foarte usor sa il
curatam de pielita.
Intre timp ne vom pregati toate ingredientele necesare pentru gatit,
dupa cum urmeaza: spalam dovlecelul si taiem dina
cesta doua cilindre de cca.3,5-4 cm inaltime; le scobim miezul lasand o parte
pentru a le putea umple si le presaram cu sare ca sa iasa apa dine le. Restul
de dovlecel in tocam marunt si il tragem la tigaie cu un catel de usturoi,
foaia de dafin, putin unt si sare.Dupa cca 5 minute, eliminam usturoiul si
foaia de dafin, punem capac si fierbem cca.10 minute si apoi le lasam la o
parte.
Taiem ciupercile in doua, le
feliem si preparam din ele un soté cu putin ulei de masline extravirgin, o
lingurita de patrunjel tocat marunt, o bucatica de usturoi tocat marunt si
sare.Le gatim la foc mic si dupa cca. 7-8 minute le stingem cu cateva picaturi
de Porto Marsha’s Ruby, le fierbem inca 4-5 minute si sunt gata.
Curatam ardeiul capia, il taiem
pe lung in 4 si il dam prin faina. Curatam feliile de piept de pui de ceapa si
usturoi cu care le-am condimentat si asezam pe fiecare felie, o bucata de ardei
capia. Facem un rulou usor, usor si il prindem cu doua scobitori. Incalzim
intr-o tigaie antiaderenta putin unt amestecat cu ulei extravirgin de masline
si rumenim rulourile pe toate partile. In aceeasi tigaie alaturi de rulouri,
vom aseza si cele doua cosulete de dovlecel in picioare si pe care il vom
intoarce sa se faca si pe partea superioara. Stingem rulourile cu vin de Porto,
adaugam o lingurita de piper boabe rosé, dam focul mic si acoperim.
Intre timp finalizam puré-ul de
dovlecei, amestecandu-i intr-un mixer cu restul ingredientelor pana cand
obtinem o pasta consistenta.Cand este gata, punem puré-ul la cald. Scoatem cele
doua cosulete de dovlecel din tigaie, le asezam pe farfuriile pe care vom servi
si le umplem cu soté-ul de ciuperci. Acum sunt gata si rulourile, le scoatem
din tigaie, le lasam 1-2 minute sa se raceasca putin, eliminam cu grija
scobitorile si le feliem cu grija in felii de cca.1,5-2 cm inaltime.Asezam pe
farfurie alaturi de cosuletul de dovlecel cate 3 felii de rulou si cu ajutorul
unui poche de patiserie, impodobim farfuria cu puré de dovlecel. La sfarsit
inainte de servire ii dam tocul final, picurand peste feliile de rulou sosul cu
piper rosé.
E voilà ! Cu toate ca in mod
obisnuit carnea de pui se imbina cu un vin rosé sau alb, noi am baut un pahar
de vin rosu, mai exact un Mellini de Chianti, un vin de excelenta toscan despre
care va voi scrie intr-un alt material. Va recomand sa serviti acest fel de
mancare cu Santa Maria le Palme rosé.
Si ca sa facem lucrurile ca la
carte, intre cele doua feluri de mancare am baut un sorbetto lichid de lamaie
pentru a ne ajuta digestia. Reteta acesteia o gasiti pe blog.
Despre Martha’s Ruby
Numele Ruby face referire
la culoarea vinului de porto din această categorie la finalul stagiului în
butoaie. Este produs din struguri fără o dată de recoltă specifică, cu stagiu
de doi până la trei ani în butoaie de stejar. Corpolent și fructat, Porto Ruby
este un vin tânăr care își menține același caracteristicile pentru timp
îndelungat. Are trăsături și arome de prune uscate și fructe de padure. Datorită timpului scurt petrecut în butoaiele
de stagiu și a oxidării
scăzute, păstrează caracteristicile sale inițiale.
Medalion Martha’s Tawny
Ingrediente pentru medalione:
Doua bucati de pulpa de porc de
cca.120 gr fiecare
40 ml de Porto Martha’s Tawny
pentru gatit si cca.50 ml de Porto pentru macerat medalionele
1 ceapa, un catel de usturoi,
sare, piper alb si putin rozmarin proaspat pentru macerare.
Putin unt pentru gatit
Ingrediente pentru cartofi
Condessa:
4 cartofi medii
½ lingurita condiment de casa (
daca nu aveti, condiment cumparat )
1 lingura smantana de gatit
1 lingura branza topita cu
smantana la tub
1 lingutita de patrunjel tocat
marunt
Sare
1 ou crud
10 hartii de copt muffin de 5
cm diametru
Ingrediente pentru ceapa
caramelata:
3 cepe albe de marime medie
½ lingurita miere
½ lingurita zahar
1 lingurita unt
Cateva picaturi de ulei
Putin praf de chimion
Primul lucru pe care trebuie sa
il facem este sa pregatim medalionele de carne pentru macerat.Eu le-am pregatit
ieri, asadar au nevoie de cca.24 de ore la macerat. Legam fiecare bucata de
carne in doua locuri cu sfoara alimentara pentru ca aceasta sa isi pastreze
forma la gatit. Le condimentam cu sare, piper alb, rozmarin proaspat, ceapa si
usturoiul feliate, le asezam intr-o cutie de plastic si varsam peste ele un
pahar de Porto Martha’s Tawny.
Curatam cartofii, ii taiem
cubulete si ii punem la fiert pentru puré. Nu uitati: acest puré nu contine
lapte !
Intre timp curatam si feliem
ceapa.Intr-o craticioara punem la incalzit untul cu cateva picaturi de ulei,
zaharul si mierea, apoi adaugam ceapa si o caramelam. Cand este aurie, o dam la
o parte si o tinem la cald.
Preparam puré-ul de cartofi din
ingredientele mentioanate si cu ajutorul unui poche de patiserie, umplem
hartiile de copt muffin cu acesta. Le dam la cuptor timp de 12-15 minute pana
cand devin aurii.
In acest rastimp, preparam
medalioanele.Incalzim tot aceeasi combinatie de unt cu ulei de masline si
rumenim medalioanele pe toate partile. Alaturi de acestea punem si ceapa cu
care au macerat.Veti vedea mai incolo de ce anume. Cand sunt rumenite, stingem
cu cca.30 ml de Porto Martha’s Tawny cu care am si macerat carnea si acoperim
tigaia.Vor fi gata in cca.12-13 minute dupa care le scoatem iar la sosul din tigaie
mai adaugam 10 ml de Porto,putin praf de ghimbir, foarte putin praf de cuisoare
si scortisoara, dam focul mare timp de 2-3 minute si este gata. Punem acest sos
intr-un mixer timp de 2-3 minute.
Acum pregatim farfuriile de
servit in felul urmator: pe mijlocul farfurie un medalion ( le scoatem cele
doua sfori alimentare cu care le-am legat ), asezam pe medalion un cartof
Condessa iar in jurul acestuia mai asezam 4 cartofi Condessa. In fata
medalionului asezam ceapa caramelata si la urma stropim medalionul cu sosul.
Noi am servit si medalionele cu
acelasi vin toscan dar va recomand un vin alb demisec.
Despre Martha’s Tawny
Numele ii vine de la termenul englezesc "tawny" care înseamnă roșiatic sau pârlit de soare. Vinul de Porto Tawny se obține prin diverse metodele de îmbătrânire în butoaie de stejar. Procesul de îmbătrânire este ceva mai rapid decât la sortimentul Ruby. Din cauza procesului de oxidare, culoarea vinului de Porto se dobândește încetișor, la început cu nuanțe ușor portocalii și cu avansarea în timp se ajunge la nuanțe de auriu chihlimbar închis.
Cu o vârstă medie de 5-6 ani, din care 4-5
ani de îmbătrânire în butoaie de stejar aceste vinuri sunt foarte elegante și
delicate. Este produs
din struguri în urma vinificației următoarelor soiuri: Touriga Nacional,
Touriga Francesca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Amarela e Tinto Cao. Este
preparat în cuve de inox iar
macerarea peliculară este relativ scurtă. Fermentarea este oprită prin
adăugarea de rachiu de struguri (aguardente). Culoarea acestui Porto Tawny este magnifică. În esență
buchetul său este învelit în arome de nuci și fructe uscate, ușor influențate
de lemnul butoiului unde a stagiat (4-5 ani),
toate fiind caracteristicile ireversibile ale procesului de oxidare. Se
servește ca aperitiv sau însoțește dulciurile și desertul - este partenerul
perfect pentru servirea plăcintelor din fructe.
Si ca sa terminam in glorie, am
pregatit un desert tot cu vin de Porto.De aceasta data am folosit Martha’s Ruby
iar rezultatul a fost excelent !
Tort Ruby Douro
Am creat o reteta usor de
realizat pentru fiecare dintre voi, cu un gust echilibrat, bazandu-ma pe o
veche reteta a bunicii mele.
Ingrediente blat:
8 oua
16 linguri zahar brun
16 linguri faina
16 linguri apa fierbinte
6 linguri de migdale amare
macinate
100 gr unt de calitate
35 ml de Porto Martha’s Ruby
1 praf de copt si cateva
picaturi de zeama de lamaie pentru al stinge pe acesta din urma.
Ingrediente glazura:
100 gr unt
5-6 linguri zahar
5 linguri cacao amar
25 ml Porto Martha’s Ruby
25 ml apa
Ingrediente pepene
siropat:
½ pepene galben
1 cm betisor de vanilie
1 cm betisor scortisoara
2 cuisoare
4 linguri zahar
30 ml Porto Martha’s Ruby
30 ml apa
Vom pregati mai intai pepenele
siropat. Din aceasta reteta, cu acelasi procedeu, puteti prepara conserve
pentru iarna, schimband doar cantitatile.Este delicios pentru zilele de iarna,
cu atat mai mult cu cat se poate servi atat rece cat si cald.
Taiem pe jumatate un pepene
galben de dimensiuni mici, si scoatem cu o paleta speciala dina cesta bilute de
pepene. Incalzim ingredientele si cand da in clocot lichidul, adaugam bilutele
de pepepe si stingem focul.Le lasam timp de 5 minute dupa care scoatem pepenele
si dam in clocot inca odata zeama dupa care asezam din nou in aceasta pepenele.
Vom prepara din ingredientele
blatului dupa procedeul clasic un tort si il coacem in cuptor preincalzit timp
de cca.25 de minute. In timp ce avem blatul la cuptor, pregatim glazura care
este tot pe baza pe vin de Porto.
Vom pune toate ingredientele
intr-o craticioara si amestecam pana cand obtinem o glazura la o consistenta
cremoasa. Cand tortul va fi aproape rece, il ungem deasupra cu glazura. Putem
sa il servim taiat in patrate sau rotund alaturat cu cateva bilute de pepene
siropat. Pentru aceasta ocazie am bagat cateva bilute de pepene in glazura cu
ajutorul unei scobitori.
Iar ca rasfatul sa fie deplin,
dupa tort am servit un paharel de Porto Martha’s Tawny impreuna cu ciocolata
amara de 85 % pentru ca dragii mei, vinul de Porto se serveste asa.
Ziua de astazi pentru mine a
adus cu ea o experienta deosebit de placuta nu numai datorita faptului ca imi
place nespus sa gatesc si sa creez retete noi dar si pentru ca m-am jucat cu
aromele si am reusit sa obtin cateva gusturi noi, foarte echilibrate.
Cu toate ca aceasta casa
producatoare de Porto mi-a scapat din portfoliul de calatorii, a fost o
experienta foarte placuta pentru care ii multumesc lui Gavril Butuc si casei
Martha’s si ne vedem cu siguranta anul viitor in cantinele dumnealor la o
degustare cu condei.
Pana atunci insa, va dezvalui un secret: pregatim un
eveniment 100% portughez unde veti putea degusta cel putin 10 feluri de Porto
si produse tipice portugheze de gastronomie. Nu va dezvalui unde dar va pot
spune ca va fi anul viitor prin luna februarie in Bucuresti.
Pentru amantii de Porto, puteti
sa gasiti produsele Lusarom in magazinele de specialitate din tara, in locatii top premium si pe
site-ul www.premiumdrinks.ro
Multumesc mult Gabriella pentru aprecieri si pentru cuvintele frumoase. Felicitari pentru articolul exceptional, pentru imaginatia, talentul si profesionalismul tau, pentru pasiunea ta pentru Vinul de Porto si Portugal. Muito Obrigado !
RăspundețiȘtergereBuna seara Gavril,
RăspundețiȘtergereAprecierile asa cum stii, sunt sincere ! La randu-mi iti multumesc pentru vorbele-ti frumoase !
Uma saudação familiar Marta e Portugal! :)