Scorțișoara este probabil, una
dintre cele mai antice mirodenii folosită sub formă de mici tije și bastonașe.Există
două plante diferite de scorțișoară : ‘’Cinnamonum zeylanicuma’’și ‘’Cinnamonum
cassia’’.Prima are o culoare maroniu deschis, cu aromă penetrantă însă în același
timp delicată și este numită și scorțișoara adevărată, scorțișoara regină sau
scorțișoara de Cylon. Această a fost dintotdeauna mai valorosa decât
‘’cassia’’, care de fapt este scorțișoara chinezească care are o culoare
maronie roșcată cu o aromă puternică.
Scorțișoara se mândrește cu o istorie milenară și era folosită deja pe
vremea anticului Egipt prin anul 3000 i.C pentru îmbălsămări. Este citată și în
Biblie în cartea Exodului, când Dumnezeu îi cere lui Moise să sfințească
templul cu un mixt de substanțe aromatice. Cu toate că scorțișoara provine din
Orient, grecii și romanii credeau că provenea din Arabia sau din Etiopia și că
ar fi fost culeasă prin metode bizare. Herodot
povestea că scorțișoara ‘’cassia’’s-ar fi născut într-un lac puțin adânc și pe
malul căruia erau cocoțate mii de păsări asemănătoarea cu liliecii care erau
gata să atace pe oricine s-ar fi apropiat și că pentru a culege scorțișoara,
arabii și-ar fi acoperit fața și corpul cu piele de vacă.
În bazinul Mediteranei, scorțișoara
era cunoscută ca o mirodenie valorosa din epoca clasică și însăși Plinius, se
plângea de prețul exorbitant al acesteia. Mai apoi în perioada medievală, era
unul dintre cadourile care erau dăruite regilor și reginelor ca un simbol de
prestigiu. Principiile sale terapeutice, ajutau la vindecarea tusei sau a
durerii de gât și în același timp, calitățile sale aromatice i-au indus pe cei
care își permiteau scorțișoara să o presare pe salate sau dulciuri,
transformând-o într-o mirodenie de nelipsit de la curțile regești, alături
piperului. Era prezentă în rețetarul regelui Richard al ÎI-lea al Angliei în
secolul al XIV-lea. În perioadă Renașterii iar Nostradamus folosea scorțișoara
într-o poțiune de iubire pe care o prepara.
Medicii școlii salernitane au clasificat scorțișoara drept afrodiziac și
scriau despre aceasta:
‘’ accendit Veberem cum vaccae
lacte recenti….auget sempre amorem, alleviat mentem’’ adică : ‘’excita impreuna cu laptele de vaca….
Si creste intotdeauna stimulii iubirii, intareste intelectul’’
Proprietățile afrodiziace ale
scorțișoarei, fuseseră evidenziate de către medici deja prin anii 1500 însă cu
trecerea secolelor, acest aspect a trecut pe planul doi față de calitățile
aromatice ale plantei. În 1800 ajunsese
să fie una dintre cele patru mirodenii de nelipsit din cărțile de bucătărie alături
de piper, cuișoare și nucșoară.
În zilele noastre, scorțișoara
este apreciată nu numai pentru aroma dulce și delicată ci și pentru efectele pe
care le are asupra organismului. În Orient, este folosită ca stimulant în
tratarea răcelii, reumatismului și indigestiei. În țările calde este folosită
în general în combaterea febrei și a răcelii. Polifenolii pe care îi conține
scorțișoara acționează ca insulină și ajută la reducerea glicemiei, în plus
evită ca glucoziul din sânge să se trasforme în depozit de grăsime. Doza
sfatuită pentru consumul zilnic, este o linguriță. În bucătărie se potrivește
de minune cu torturi, biscuiți, vin brulé sau fructe coapte însă se potrivește și
în anumite rețete tradiționale din jurul lumii unde este folosită în tocane și fripturi. În Europa de Nord este o mirodenie
de neînlocuit pentru biscuiți sau în turta dulce .
Din cartea mea ''Familia mea in retete din 1800 pana azi''
Tort rustic de mere
Tortul de mere este un desert clasic, preparat in toata lumea si care in
decursul timpului a preluat caracteristicile tipice ale locurilor in care este
preparata.
Utilizarea merelor in prajituri este o traditie in toata lumea, gasind in
retetarele lumii ‘’apple pie’’ si deopotriva mai aproape de noi, clasicul ‘’strudel’’.
Tortul rustic de mere este o prajitura simpla si rapida de pregatit, rezultatul
fiind o prajitura pufoasa si cremoasa cu un gust delicat.
Ingrediente:
650 gr mere
200 gr zahar
100 gr unt
200 gr faina
2 oua
200 ml lapte
Sucul si zeama de la 1 lamaie
1 lingurita de scortisoara
1 betisor vanilie
1 praf de copt
Foarte putina sare
Ingrediente pentru presarea tortului
½ lingurita scortisoara
Zahar pudra – cat este nevoie
Preparare:
Curatam merele si scoatem cotorul, le taiem in 4 si apoi le feliem.Asezam
feliile de mere intr-un vas si stoarcem deasupra zeama de lamaie. Inainte de a
stoarce lamaia, radem coaja acesteia pentru ca o vom folosi la tort. Zeama de
lamaie se stoarce deasupra merelor pentru ca acestea sa nu se oxideze.
Topim untul la bain marie si il punem deoparte. Vom amesteca ouale cu
zaharul si amestecam pana cand vom obtine o compozitie pufoasa apoi adaugam
untul topit dupa care adaugam restul ingredientelor, faina adaugand-o la urma
si amestecam pana cand compozitia va fi omogena. Scurgem merele de zeama de
lamaie si le amestecam in compozitie. Vom folosi o forma rotunda de 25 cm
diametru pe care o vom unge cu unt si o vom presara cu o compozitie din zahar
pudra si scortisoara cu care vom presara si compozitia tortului. Coacem tortul
in cuptor preincalzit la 180 de grade timp de cca. 45-50 de minute. Cand va fi
gata, scoatem tortul din cuptor si din forma dupa care il presaram inca odata
cu compozitia de zahar pudra cu scortisoara.
Va recomand sa folositi pentru acest tort mere romanesti bicolore sau mere
cu coaja galbena. Pastrati tortul la temperatura camerei cel mult 2 zile iar
daca doriti sa imbogatiti acest tort, puteti adauga la compozitie bucatele de
nuci si/sau stafide aurii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu