Am
promis ca revin ca sa impartasesc cu voi, o parte din bunatatile pe care le-am
preparat. A sosit toamna cu miresmele sale, cu fosnetul de frunze sub picioare,
cu multitudinea de culori pe care le ador si bine inteles la pachet cu toate
cele si zacuscareala. A trecut de mult vremea in care din fiecare casa ieseau
miresmele conservelor pregatite de gospodine pentru iarna dar stiu ca sunt
multi amatori printre voi, asadar haideti sa vedem ce am preparat.
Am inceput cu
o portie sanatoasa de suc de rosii. Eu prepar sucul de rosii din rosii
Sanmarzano sau Roma care au foarte pulpa, amestecate cu soiul romanesc inima de
bou. Anul acesta din pacate nu am gasit Sanmarzano asa ca a trebuit sa ma
multumesc cu rosii Roma. Aceasta portie am preparat-o din 20 de kilograme de
rosii. Avem nevoie doar de cateva vase mari in care sa spalam rosiile si sa le
dezinfectam cu putin bicarbonat si de masina pentru suc de rosii. Dam pe masina
toate rosiile si mai trecem inca odata coijile prin masina apoi le punem la
fiert la foc mic, intr-o oala incapatoare.
La oala de 15 l am adaugat doar 1
lingura de sare si 1 lingura rasa de zahar. Eu nu adaug conservanti sub nici o
forma. Pana cand fierbe sucul de rosii, spalam, sterilizam sticlele si le asezam
la caldura pe o tava. Umplem sticlele de suc de rosii si asezam in fiecare
dintre acestea o frunzulita de busuioc.
Inchidem ermetic si asezam sticlele
intre paturi timp de 2 zile zile ca sa se raceasca treptat si natural. Anul
acesta a iesit din nou o nebunie sucul meu de rosii !
Si-acum
sa trecem la zacuscareala!
Prima
zacusca pe care am pregatit-o este cea cu ciuperci care imi place nespus de
mult. Este o reteta veche dar pe care bine inteles nu m-am rabdat sa nu o
imbunatatesc, aducandu-i un plus de savoare. Ca sa ma credeti va trebui sa o
preparati si voi, stiu ca veti gandi ca nu este niciodata timp insa va spun
garantat ca ne putem gasi timp si pentru bucatareala in lumea aceasta nebuna si
rapida.
Zacusca
de ciuperci
Ingrediente:
2
kg vinete
1,5
kg ciuperci
2
kg ardei kapia
600
gr ceapa
500
ml suc de rosii de casa
400
ml ulei
1
bucata de ghimbir proaspat, cca 20 gr
½
lingurita praf de ghimbir
1
lingurita de piper negru boabe
½ lingurita
de boia de ardei dulce de casa
Sare
dupa gust
Punem la copt vinetele si ardeii kapia iar intre tip curatam ceapa si o tocam marunt si curatam ciupercile si le tocam in bucati mijlocii.Anul acesta am folosit ciuperci champignon pentru ca anu am ajuns acasa in Ardeal de unde as fi putut sa iau hribi cu care iese zacusca si mai delicioasa.
Cand sunt gata ardeii si vinetele, le curatam iar eu pentru a obtine o zacusca mai fina si mai cremoasa, le dau prin robot. Incalzim uleiul si punem ceapa la calit dupa care adaug ardeii kapia, dupa cca 10 minute vinetele si la urma ciupercile, ghimbirul, sucul de rosii si condimentele. Va trebui sa folositi o oala cu fundul de cca. 2 cm ca sa nu se prinda zacusca.Dupa cca. 20 de minute incepem sa amestecam zacusca din 10 in 10 minute. Eu o fierb cca. 50 de minute la foc mic. Cand este gata, punem zacusca in borcane mici, le inchidem ermetic si le fierbem la bain marie inca 25 de minute si lasam borcanele sa se raceasca in oala in care le-am fiert. Atentie: cand fierbeti borcanele la bain marie, trebuie sa le infasurati in carpe sau stergare in asa fel incat sa nu se atinga intre ele. A iesit delicioasa pentru ca bine inteles nu ne-am rabdat si am dat gata un borcan in aceeasi seara.
Zacusca de dovlecei la cuptor
Punem la copt vinetele si ardeii kapia iar intre tip curatam ceapa si o tocam marunt si curatam ciupercile si le tocam in bucati mijlocii.Anul acesta am folosit ciuperci champignon pentru ca anu am ajuns acasa in Ardeal de unde as fi putut sa iau hribi cu care iese zacusca si mai delicioasa.
Cand sunt gata ardeii si vinetele, le curatam iar eu pentru a obtine o zacusca mai fina si mai cremoasa, le dau prin robot. Incalzim uleiul si punem ceapa la calit dupa care adaug ardeii kapia, dupa cca 10 minute vinetele si la urma ciupercile, ghimbirul, sucul de rosii si condimentele. Va trebui sa folositi o oala cu fundul de cca. 2 cm ca sa nu se prinda zacusca.Dupa cca. 20 de minute incepem sa amestecam zacusca din 10 in 10 minute. Eu o fierb cca. 50 de minute la foc mic. Cand este gata, punem zacusca in borcane mici, le inchidem ermetic si le fierbem la bain marie inca 25 de minute si lasam borcanele sa se raceasca in oala in care le-am fiert. Atentie: cand fierbeti borcanele la bain marie, trebuie sa le infasurati in carpe sau stergare in asa fel incat sa nu se atinga intre ele. A iesit delicioasa pentru ca bine inteles nu ne-am rabdat si am dat gata un borcan in aceeasi seara.
Zacusca de dovlecei la cuptor
Aceasta
este o alta reteta veche, o zacusca cu un gust extraordinar!
Ingrediente:
2
kg dovlecei
1
kg ardei kapia
6
cepe mari
500
gr morcovi
1
kg de rosii
700
ml ulei
Foi
de dafin
1
lingurita mica boabe piper negru
Sare
dupa gust
Spalam
ardeii kapia si ii punem la cuptor sa se coaca. Spalam bine dovleceii, ii taiem
in cubulete si ii fierbem in apa sarata pana cand se inmoaie. Ii strecuram si
ii lasam sa se scurga de apa. Curatam ceapa, o tocam marunt si o punem la calit
la foc mic.Intre timp curatam morcovii, ii dam pe razatoare si cand ceapa va fi sticloasa, adaugam
morcovii. Curatam ardeii kapia de coaja si de seminte si ii dam prin robot iar
dupa cca. 15 minute de cand am pus morcovii adaugam pasta de ardei kapia si
condimentele. Oparam rosiile, le scoatem coaja si le dam prin robot apoi dam
prin robot pana obtinem un puré. Dupa cca. 15 minute de can dam adaugat ardeii
kapia, adaugam puré-ul de dovlecei si de rosii la zacusca si fierbem la foc
mic, pana cand se ridica la suprafata uleiul. Spalam si dezinfectam borcanele,
apoi le punem la sursa de caldura pe o tava; le umplem cu zacusca si le dam la
cuptor timp de 30-35 de minute pana cand va prinde o pojghita deasupra. Adaugam
putin ulei incins si inchidem borcanele, dupa care le asezam intre paturi pana
cand se racesc in mod natural.
Crema
de ardei cu chimion
Ingrediente:
12
ardei grasi romanesti rosii
2
ardei capia
4
morcovi
5-6
cepe
5
catei de usturoi
300
ml de suc de rosii de casa
1
lingurita de chimion
1
foaie de dafin
¼ lingurita
de piper negru macinat
Sare
dupa gust
200
ml ulei
Spalam
ardeii si ii punem la copt intr-o tava, la cuptor. Intre timp curatam ceapa si
usturoiul, le tocam marunt si le punem la calit. Curatam morcovii, ii dam prin
razatoare si cand ceapa va fi sticloasa, adaugam morcovii. Daca va fi nevoie,
mai adaugam putin ulei. Curatam ardeii de coaja si de seminte si ii dam prin
robot iar cand morcovii vor fi caliti bine, adaugam ardeii, condimentele, sucul
de rosii si lasam sa fiarba la foc mic pana cand se ridica uleiul deasupra sau
cca.45 de minute. O lasam sa se raceasca usor ca sa o putem da prin robot, dupa
care punem crema in borcane mici, inchidem si le fierbem la bain marie timp de
35 minute. Aceasta crema de ardei este delicioasa atat consumata pe paine sau
paine prajita, cat si folosita drept condiment.
Crema
de ardei kapia
Si
aceasta reteta este usor de preparat dar foarte gustoasa, poate fi folosita la
aperitive, consumata pe paine prajita sau drept condiment.
Ingrediente:
14
ardei kapia
6
cepe
350
ml suc de rosii de casa
1
lingurita boia de ardei dulce de casa
1
lingurita de mustar dulce
Foarte
putin praf de cuisoare si foarte putin piper alb
3
catei usturoi
300
ml ulei
Spalam
ardeii kapia si ii dam la cuptor. Intre timp curatam ceapa si usturoiul, le
tocam marunt si le calim la foc mic. Cand sunt gata ardeii, ii curatam atat de
coaja cat si de seminte, ii dam pe robot si ii adaugam la ceapa. Fierbem la foc
mic tip de 10 minute dupa care adaugam restul de ingrediente si fierbem timp de
35 minute cca. Punem crema in borcane mici si o dam la bain marie tip de 20-25
minute.
Asa
cu ati putut observa, eu nu pun conservanti la conservele mele! Putem sa mancam
sanatos dar prepararea acestor conserve pentru iarna ne va lua mai mult timp.
Casa
mea a fost ‘’camp de batalie’’, nu vreti sa stiti cum a aratat intre suc de
rosii si zacusti, dar rezultatul final este cel care conteaza. Promit ca revin cu
ultima transa de zacusca pentru ca lipseste la apel zacusca cu fasole, inca o
portie de suc de rosii si muraturile. Pana atunci, va doresc buna bucatareala si mai
ales distractie placuta la prepararea conservelor pentru iarna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu