duminică, 17 mai 2015

Dulce de choclo




Una dintre deliciile bucatariei creole din Peru este antica prajitura Dulce de choclo, adica prajitura din porumb.

Se pare ca si acest deliciu la fel ca multe altele de prin lume a fost inventat intr-o manastire de calugari, iar primele informatii scrise despre prajitura, apar in jurul anului 1608.Imediat au aparut si certuri datorita acesteia printre calugari, acestia suparandu-se atat de tare incat nu si-au vorbit timp de doi ani.A reusit sa ii impace Viceregele Marchezul Montesclaros. La nici o luna dupa acest lucru, dominicanii au organizat un banchet de reconciliere, cu urmatorul meniu: supa teologului, maruntaie prajite, curcan umplut, tocana de iepure, tocana de oaie si bine inteles, dulce de choclo.
Aceasta versiune a prajiturii am invatat-o in 2005 pe cand aveam singurul restaurant sud-american din tara si care se numea Bolivar, de la Chef Edoardo Goigocea. Exista mai multe versiuni ale acestei prajituri, cu stafide, cu muguri de pin sau cu nuci, insa mie imi place aceasta datorita simplitatii gustului.
   

 


Ingrediente:

3  cani de porumb fiert

250 g de branza de vaci. Eu am inlocuit-o de aceasta data cu Branza cremoasa Président iar rezultatul a fost unul pe masura.

4 oua

1 ½  cana de griș
1 cana de faina

2 lapte proaspat

1 cana de zahar

½ lingurita de pudra anason

Putina sare

1 lingurita de scortisoara
1 zahar vanilat

2 praf de copt


2 linguri ulei
½ cana de lapte concentrat
Zahar pudra
Preparare:

Batem ouale intregi cu zaharul pana obtinem o compozitie omogena.Adaugam anasonul, scortisoara si zaharul vanilat.Dam porumbul fiert timp de cateva minute prin robot si il lasam deoparte.Adaugam putin cate putin grisul si faina, apoi laptele si restul de ingrediente iar la urma adaugam porumbul maruntit si praful de copt pe care il stingem cu putina zeama de lamaie.
Coacem la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de cca. 30 minute.Cand scoatem prajitura din cuptor o presaram cu zahar pudra.

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu