Imi
aduc aminte cu nostalgie si cu drag de copilarie si de oraselul in care am
crescut, de fiecare data cand pregatesc retetele de gogosi ale bunicii mele
Ilona.Fiecare lucru pe care il faceam pe vremea aceea, era motiv de bucurie.
Bine inteles ca aveam sortuletul meu si participam la prepararea gogosilor nu
numai la mancatul acestora si poate ca si din acest motiv imi place atat de
mult sa gatesc.
De
aceasta data i s-a facut pofta lui Sandro de gogosi si am profitat de faptul ca
nu este foarte cald afara sa le pregatesc. Iata una dintre nenumaratele noastre
retete de gogosi.
Ingrediente:
600 gr
faina
200 ml
lapte proaspat
30 gr
unt
1 cub
de drojdie proaspata
3
linguri de zahar
25 ml
ulei
1 ou
Coaja
rasa de la ½ lamaie
Putina
sare
Zahar
pudra cu vanilie pentru pudrat
Mod de preparare:
Vom dizolva in 50 ml de lapte caldut drojdia. Restul
de lapte il vom incalzi impreuna cu zaharul, pana cand acesta se va dizolva.
Dam deoparte si lasam sa se raceasca putin.
Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia inmuiata in lapte, untul incalzit, oul, coaja de rasa de lamaie, sarea si laptele incalzit cu zaharul si uleiul. Vom framanta aluatul pana cand obtinem o compozitie omogena, pana cand aceasta se desprinde de pe peretii castronului. Vom lasa aluatul sa creasca la cald pana timp de circa 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul. Apoi din aluat vom intindem o foaie de cca 5-6 mm grosime din care vom taia gogosile cu ajutorul unui pahar cu diametrul de 6-7 cm iar daca ne dorim sa fie cu gaura pe mijloc, vom taia cu ajutorul unui degetar mijlocul gogoasei. Le vom lasa sa mai creasca inca 30 de minute circa, apoi le fierbem ( nu le prajim pentru ca nu vom abtine gogosi pufoase ) in ulei incins pe ambele parti. Le scoatem pe hartie absorbanta si apoi le rostogolim prin zaharul pudra vanilat.
Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia inmuiata in lapte, untul incalzit, oul, coaja de rasa de lamaie, sarea si laptele incalzit cu zaharul si uleiul. Vom framanta aluatul pana cand obtinem o compozitie omogena, pana cand aceasta se desprinde de pe peretii castronului. Vom lasa aluatul sa creasca la cald pana timp de circa 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul. Apoi din aluat vom intindem o foaie de cca 5-6 mm grosime din care vom taia gogosile cu ajutorul unui pahar cu diametrul de 6-7 cm iar daca ne dorim sa fie cu gaura pe mijloc, vom taia cu ajutorul unui degetar mijlocul gogoasei. Le vom lasa sa mai creasca inca 30 de minute circa, apoi le fierbem ( nu le prajim pentru ca nu vom abtine gogosi pufoase ) in ulei incins pe ambele parti. Le scoatem pe hartie absorbanta si apoi le rostogolim prin zaharul pudra vanilat.
Daca dorim, inainte de a le rostogoli in zaharul
pudra, le putem gauri si le putem umple cu dulceata sau cu crema de
patiserie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu