Zilele
trecute am impartasit cu voi reteta socatei copilariei mele, promitandu-va ca
zilele urmatoare va voi imparatasi reteta spumantului din flori de soc. Pana
atunci insa m-am gandit sa revin cu reteta siropului din flori de soc care este
delicios si foarte benefic pentru organism.
Extractele
din fructe de soc sunt un puternic aliat in lupta contra bolilor degenerative
si a celor canceroase. Cel mai bun moment pentru a culege florile de soc este
jumatatea, sfarsitul lunii mai la campie si inceputul, mijlocul lunii iunie la
munte. Siropul de soc il putem folosi diluat cu apa minerala, fiind o
racoritoare aromatizata foarte buna sau il putem folosi drept medicament, luand
3-4 lingurite pe zi. In aceasta ultima formula, siropul este indicat ca
adjuvant in tratamentul rinitelor, a guturaiului si a infectiilor renale.
Dintr-unul din caietele secrete ale
bunicii mele, iata o reteta a siropului din flori de soc.
Ingrediente:
40 de flori mari de soc
3,5 kg zahar
3,5 l apa
2 lamai
20 gr sare de lamaie
2 lingurite salicilat
Florile de soc trebuiesc utilizate
imediat dupa ce au fost culese! Le curatam cu grija, rupem tijele si nu le
spalam pentru ca isi pierd din mireasma.Intr-o oala incapatoare vom carameliza
500 gr de zahar si apoi il stingem cu 1,5 l de apa.Dupa ce zaharul caramelizat
s-a topit in intregime, acest lichid fierbinte il vom varsa peste florile de
soc curatate. Taiem lamaiele in rondele si le adaugam peste florile oparate.
Lasam timp de o zi sa se amestece aromele.
A doua zi vom fierbe un sirop din
zaharul si apa ramase, il racim putin si apoi adaugam sarea de lamaie si
salicilatul, apoi varsam acest sirop peste florile preparate cu o zi
inainte.Amestecam foarte bine, strecuram siropul obtinut, il punem in sticle,
inchidem ermetic si punem sticlele intre paturi timp de 2 zile pentru a se raci
natural. Cand sticlele vor fi reci, le etichetam si le asezam in camara sau
pivnita la rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu