Salata este un preparat tipic al verii care poate fi folosit
drept aperitiv, garnitura sau pur si simplu ca fel principal. Salata isi
datoreaza numele termenului latin ‚’salata’’ si in functie de tarile unde vine
consumata si obiceiurile acestora, vine condimentata cu ulei de masline, ulei
de floarea soarelui, oteturi diferite, lamaie sau sosuri.
De obicei prin salata se intelege un preparat alcatuit din
salata verde, imbogatita de legume crude precum ridichi, rosii sau castraveti.
Dar inafara clasicelor salate, exista milioane de versiuni care pot fi
preparate cu cereale, orez, paste fainoase, peste, fructe de mare, carne sau
branzeturi.
Zilele acestea a sosit vara aducand cu sine caldurile mari
si-atunci pentru o alimentatie corecta pentru acest sezon si care sa ne ajute
digestia dar totodata sa fie si pe placul nostru, salatele devin alaturi de
fructe, reginele pranzurilor sau cinelor noastre.
Astazi impartasesc cu voi 5 retete delicioase pe care eu le
iubesc.
Salata din spanac si portocale
Aceasta este o
reteta diferita de plictisitoarea salata verde, pe care o preparam din spanac
proaspat, portocale, migdale si speck ( jambon afumat din Padurea Neagra sau
din nordul Italiei ). Salata are un gust proaspat de citrice si de afumatura,
primind astfel consensul tuturor gurmanzilor. Veti vedea ca pana si cei mici
vor lua masa cu placere.
Ingrediente
pentru 4 persoane:
1
portocala
100
gr Speck
100
gr spanac proaspat
20
gr fulgi de migdale
1
ceapa
Ulei
extravirgin de masline
Sos
sau reductie de otet balsamic
Sare
si piper proaspat macinat
Preparare:
Curatam portocala si o feliem, taiem Speck-ul in
bastonase sau feliem subtire, dupa gustul fiecaruia. Spalam si uscam spanacul,
dupa care in punem intr-un bol de salata. Adaugam Speck-ul, portocalele, ceapa
feliata si migdalele, apoi condimentam cu ulei si potrivim de sare si
piper.Amestecam usor ingredientele si stropim cu sosul sau reductia de otet
balsamic.
Putem consuma salata cu paine proaspata sau crutoane
facute la cuptor cu unt.
Salata din paste fainoase, aragula si Speck
Ce poate fi mai gustos si racoritor intr-o zi calda de
vara decat o salata rece de paste fainoase. Aragula este ceea ce cunoastem
comunamente sub numele de ‚’rucola’’.
Ingrediente
pentru 4 persoane:
150
gr Speck
350
gr paste fainoase
100
gr fulgi de Grana Padano sau Parmezan
80 gr aragula
80 gr aragula
Ulei extravirgin de masline
Sare si piper
Preparare:
In primul rand fierbem pastele fainoase in apa sarata
si chiar daca acestea nu se clatesc in mod obisnuit, fiind vorba despre o
salata rece, le vom clati sub jet de apa rece. Le asezam intr-un bol de salata,
adaugam aragula spalata, adaugam ulei de masline si piper si amestecam usor.
Feliem Speck-ul sau il taiem in bastonase, adaugam fulgii de Grana Padano sau
Parmezan, amestecam, acoperim cu o folie trasparenta si asezam salata la
frigider timp de o ora.
Putem sa mai mai presaram putin piper proaspat macinat
cand servim iar daca ne place, cativa stropi de suc de lamaie.
Salata de linte si cicoare rosie
Aceasta este o salata pe care o putem prepara
atat vara cat si iarna.
Ingrediente
pentru 4 persoane:
1
capatana de cicoare rosie
10
rosii Cherry
200
gr linte
200
gr porumb fiert
Ulei extravirgin de masline
Ulei extravirgin de masline
Sare si piper
Preparare:
Spalam lintele, dupa care le
fierbem timp de 35-40 de minute.Personal, folosesc linte multicolore pentru un
aspect cat mai colorat.Rosiile le putem taia in doua sau in cubulete, in
functie de preferintele noastre. Spalam cicoarea rosie si eliminam foile
externe care sunt mai tari si taiem foile in fasii, dupa care le mai spalam
inca odata sub jet de apa rece, aceasta salata fiind mai amaruie de felul sau.
Asezam fasiile de cicoare intr-un bol de salata si amestecam cu boabele de
porumb, dupa care amestecam restul ingredientelor, potrivim de sare si ulei si
lasam salata timp de 1 ora in frigider.
Salata de cartofi cu menta si
pesto
O salata de cartofi usoara de preparat, usoara
si gustoasa, care uneste gustul delicat al crevetilor cu gustul mai puternic
mentei si al pesto-ului.
Ingrediente pentru 4 persoane:
3 cartofi
250 gr fasole verde rotunda
400 gr creveti
50 gr migdale
½ lamaie
1 catel de usturoi
Ulei extravirgin de masline
1 legatura mica de menta proaspata
Sare si piper
Preparare:
Spalam si fierbem cartofii in coaja in apa
sarata.Cand sunt fierti ii curatam de coaja si ii lasam sa se raceasca.Intr-o
alta cratita fierbem fasolea verde timp de circa 15 minute, tot in apa
sarata.Nu fierbem fasolea pana se inmoaie, o fierbem atat cat sa ramana
crocanta.Scurgem si lasam sa se raceasca.
Intre timp fiebem crevetii timp de 6 minute in
apa clocotita, apoi eliminam capetele, carapacea si firul negru de pe mijloc.
Feliem cartofii si ii amestecam cu fasolea verde si crevetii.
Asezam intr-un robot menta proaspata, usturoiul,
migdalele, coaja de lamaie si uleiul si le mixam timp de 3-4 minute. Cu
pesto-ul obtinut, condimentam salata si potrivim de sare si piper si o asezam
in frigider pana cand o servim.
Delicatetea acestor gusturi se potriveste foarte
bine cu un vin alb spumant, sinuos si parfumat.
Salata de fasole ca la Roma
Roma ofera o multitudine de gusturi
si arome traditionale; atat de multe incat atunci cand te gasesti acolo, nu
stii ce local sa alegi pentru pranz sau cina. Dupa atatia ani in care am trait
si traiesc realitatea italiana, Roma fiind una dintre orasele mele de suflet,
am invatat sa am locurile mele preferate unde luam masa. Imi place sa imi
imaginez Roma cu cantonetele lui Villa din perioada in care mai existau
cartierele traditionale unde se vorbea numai dialectul roman, perioada de
glorie a acestei minunate si unice peninsule din Mediterana.O Roma a Annei
Magnani sau a unei Loren tanara in plina glorie si de ce nu o Roma a unegalabilului
Alberto Sordi.
Aceasta salata rustica si consistenta
in acelasi timp, poate fi servita ca garnitura sau ca fel principal. Este
gustoasa si foarte rapida de preparat, mai ales daca din lipsa de timp vom
folosi fasole din conserva. Sosul pentru aceasta salata este preparata din ulei
extravirgin de masline, ansoa tocate, usturoi, piper, cimbrisor si ceapa rosie
aromatizata in hotel din vin rosu, cu alte cuvinte o salata super!
Ingrediente
pentru 4 persoane:
2
cutii de fasole colorata
1
ceapa rosie
8
filete de ansoa
2
fire de cimbrisor
1
catel de usturoi
1
pahar de otet din vin rosu
6 –
7 linguri de ulei extravirgin de masline
Sare
si piper proaspat macinat
Preparare:
Strecuram fasolea si o clatim sub jet de apa rece, apoi o
lasam sa se scurga bine. Curatam ceapa si o feliem Julienne, o punem intr-un
castron si varsam deasupra otetul din vin rosu si completam cu apa rece.O vom
lasa asa timp de circa 30 minute dupa care o lasam sa se scurga. Intre timp
tocam usturoiul si filetele de ansoa. Intr-un castron punem uleiul, usturoiul
si filetul de ansoa, adaugam 1 lingura de otet, sare, piper macinat, crengutele
de cimbrisor si cu ajutorul unei furculite amestecam bine ingredientele.
Asezam fasolea intr-un bol de salata, adaugam ceapa si sosul,
amestecam si servim presarand deasupra piper proaspat macinat.
Sfat:
Daca doriti sa folositi fasole uscata in locul celei din
conserva, cantariti 350 gr de boabe pe care le veti pune la inmuiat cu o seara
inainte in apa rece.
Daca in schimb doriti sa folositi fasole boabe congelata,
cantitatea este de circa 500-600 gr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu