Retete,
arome, miresme, istorii si calatorii enogastronomice dar hai sa vorbim si
despre anumite ingrediente care nu numai dau gust preparatelor noastre ci si
sanatate organismului nostru. Pe cat de mult imi place sa gatesc si sa scriu
despre enogastronomie, pe atat de mult imi place sa mananc si sa traiesc
sanatos, in consecinta am pastrat obiceiuri din familie si am continuat sa
prepar leacuri naturale pentru familia mea, sub forma de ceaiuri, siropuri sau
tincturi naturale.
Mai
tineti minte leacurile stramosesti naturale ? Leacuri care au crescut timp de
cateva secole, generatii intregi si care mai ales au contribuit la sanatatea
acestora. Astazi vorbim despre usturoi, unul dintre cele mai puternice
antibiotice naturale.
Mirosul tipic si inconfundabil al usturoiului
deriva din prezenta in interiorul bulbului a alicinei, substanta care se
elibereaza numai cand catelul de usturoi este afectat, adica cand vine mestecat
sau taiat sau zdrobit. Alicina este principiul activ care face ca usturoiul sa
fie un excelent antibiotic natural, acesta avand capacitatea de a inhiba
actiunea diverselor bacterii. Mai mult, planta usturoiului contine un ulei
esential cu proprietati antibiotice, compus din alicina, dicarbonat de dialil
si sulfiti. Pe langa acestea, in interiorul usturoiului mai gasim vitamine,
diferite enzime, substante minerale si oligominerale, precum potasiu, calciu,
magneziu, iod, fier si fosfor. Datorita numarului ridicat de substante
continute in interiorul sau, usturoiul are puterea sa intareasca sistemul
imunitar si este un aleat in lupta impotriva bacteriilor din organism, fiind pe
langa toate acestea si un bun expectorant, febrifugal si diuretic.
Actioneaza
ca un bun regulator al tensiunii, fiind un combatant al hipertensiunii
arteriale si prevenind totdata arteroscleroza; un bun antiseptic intestinal si
vermicid; ajuta digestia si functioneaza bine impotriva dizenteriei amoebice, a
febrei tifoide si in general impotriva maladiilor infectioase.
Usturoiul, una peste alta, are un efect bun asupra
florei intestinale mai ales cand aceasta este afectata de consumul
antibioticelor sintetice. In ceea ce priveste metodele de consumare si
cantitatile,modalitatea cea mai simpla este de a consuma pur si simplu cativa
catei de usturoi pe zi. Specialistii spun ca in cazul dezinteriei ar fi bine sa
se consume intre 5 si 10 catei de usturoi pe zi dar este posibila si consumarea
tincturei de usturoi pe care o puteti obtine foarte usor acasa, storcand 400 gr
de catei de usturoi pe care le care le amestecam cu 250 ml de vodka.Se lasa la ‚’odihna’’
timp de doua saptamani la intuneric, se filtreaza si in felul acesta am obtinut
un preparat pe care il putem folosi atat sub forma concentrata cat si diluat cu
apa.
Mai putem prepara din usturoi si
diferite decocturi, cea mai simpla fiind de preparat fiind obtina din 2 – 3 catei
de usturoi zdrobiti intr-un pahar de apa sau lapte. In fine mai putem prepara
siropuri din usturoi, unul fiind acesta: fierbem 50 gr de usturoi cu un pahar
de apa, filtram si adaugam 50 gr de zahar pentru a obtine o compozitie din care
sa consumam circa 2-3 linguri pe zi.
Voi mai impartasi cu voi si de
acum incolo, inafara de articolele si retetele cu care v-am obisnuit pana acum,
mici secrete miraculoase ale naturii. Stati aproape!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu