luni, 20 iulie 2015

Aurul lichid al pamantului: uleiul extravirgin de masline




Uleiul etravirgin de masline ca aliment, ca simbol sacru si ca punct de lumina se regaseste in cele trei mari religii monoteiste ale lumii, in crestinism, in ebraism si in islam. Acesta este prezent in multe dintre ritualurile celor trei religii. Pentru crestini este unul dintre simbolurile Sfantului Duh si se regaseste in multe sacramente, incepand cu botezul si sfarsind cu ultima miruire; pentru evrei este simbolul este simbolul aleantei dintre Dumnezeu si om, precum si unul dintre elementele de celebrare a Hanukkahai care celebreaza triumful poporului ebraic impotriva dominatorilor greci; pentru musulmani maslinul este unul dintre simbolurile paradisului celor alesi si arborele din care se emana lumina divina.
La nivel mondial exista circa 1628 de soiuri de maslin, dintre care 1164 se regasesc in Europa, Italia avand 623 de soiuri, fiind in acest fel cel mai mare detinator european si mondial de soiuri de maslin.
Bogat in grasimi de origine vegetala, uleiul extravirgin de masline este simbolul dietei mediteraneene, un produs de calitate superioara si tocmai din acest motiv este numit si ‚’aurul lichid’’.
Crud sau incalzit, este grasimea cea mai indicata pentru alimentatie, nu numai pentru aroma si gustul sau ci si pentru ansamblul de proprietati, printre care in mod special compozitia acida cu predominanta de acizi grasi mononesaturati si un echilibru perfect de polinesaturati; continutul mare de vitamina A, E si antioxidanti care au un efect protectiv asupra sanatatii.

Iata 10 motive pentru a consuma ulei extravirgin de masline:
-          Ajuta circulatia sangvina si buna functionare a inimii
-          Reduce zaharurile si grasimile din sange
-          Este cel mai puternic antioxidant care exista in natura
-          Regularizeaza tensiunea arteriala
-          Reduce colesterolul si elimina radicalii liberi
-          Metabolizeaza lipidele si carbohidratii
-          Intareste sistemul imunitar
-          Are o foarte mare putere antibacteriena, antivirala și antifungica
-          Este un bun doiuretic si purifica organismul
-          Elimina somnolenta si reduce necesitatea de a dormi, datorita actiunii vasodilatatoare si diluitive a sangelui
Toate aceste efecte benefice sunt documentate in timp de catre cercetatori si de catre medici.  Alimentatia bogata in grasimi de origine animala, creste cantitatea de colesterol din sange si acesta este unul din factorii de risc in bolile cardiovasculare. Uleiurile vegetale au in schimb, o actiune protectiva iar uleiul extravirgin de masline este cel cu cele mai mari beneficii. Si nu numai datorita particularitatilor sale dar si pentru ca uleiul extravirgin de masline este unicul ulei produs prin simpla apasare si zdrobirea fructelor, fara ulterioare manipulari chimice si fizice.
 


Una dintre marile calitati ale uleiului extravirgin de masline este cu siguranta, fragranta speciala; fragranta care ofera preparatelor culinare un gust deosebit, crescand astfel palatabilitatea acestora. Totodata, promoveaza stimulii secretorii digestivi, conducand la o majora digestibilitate. Alimentele preparate cu ulei extravirgin de masline, prezinta o extraordinara toleranta gastrica si intestinala si asta pentru ca protejeaza mucoasele si evita efectele hiperclorhidriei, reducand riscurile de a contracta ulcer duodenal si gastric. Stimuleaza vezica biliara și inhibă secretia biliara.
Haideti sa vedem si aspectele terapeutice ale uleiului. Datorita compozitiei sale are in primul rand, un efect protector asupra arterelor, stomacului si a ficatului. In acesti ultimi ani, am putut afla proprietatile dietelor bogate in acizi grasi mononesaturati (oleice ) datorita unei majore informari asupra sanatatii si a consumului de ulei extravirgin de masline si specialistii ne spun ca acestia au efecte extraordinare, dupa cum urmeaza:
-          Scaderea tensiunii arteriale, diastolica si sistolica
-          In cazul diabeticilor, reduce nivelul glucozei din sange
-          In cazul celor care sufera de ulcere sau dispepsie, scade secretia acidului gastric
-          Previne formarea calculilor, ajutand la golirea vezicii biliare
-          Ajuta la scaderea activitatii de secretie a pancreasului
Dintotdeauna, uleiul extravirgin de masline a fost considerat la jumatate de drum intre aliment si medicament iar in tarile mediteraneene, odinioara era folosit pentru a da finete si stralucire parului.
In zilele noastre, in toata lumea dieta mediteraneana este considerata ca fiind unul dintre modelele alimentare cele mai eficace si variate pentru bunastarea organismului, bazandu-se in special pe consumul de alimente de origine vegetala, precum paste fainoase, paine, legume, fructe si ulei extravirgin de masline si in cantitati moderate, alimentele de origine animala precum branzeturi cu putine grasimi, lapte, peste, carne de iepure, carne de pasare si carne slaba.


Va destainui din experienta mea personala, fiind directa legata cu realitatea italiana, ca iau in fiecare dimineata pe stomacul gol 1 lingurita de ulei extravirgin de masline de peste 23 de ani si pot spune ca nu am probleme de nici un fel, dimpotriva: pe langa alte beneficii, uleiul ajuta la a avea o piele fina si sanatoasa, prin urmare imi permit sa spun ca declar sincer si onest uleiul extravirgin de masline, cel mai bun condialiment din lume!
In luna septembrie voi vizita in Italia mai multi producatori de ulei din Insulele Sardiniei si bine inteles ca va voi impartasi experienta mea cu voi la intoarcere.
Pana atunci, folositi zilnic uleiul extravirgin de masline!

2 comentarii:

  1. E excelent si contra arsurilor solare.
    Am tot auzit de lingurita pe stomacul gol, sa stii ca o sa incep si eu de acum, pe mine m-ai convins.
    Astept cu interes articolul tau din toamna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este!
    Lingurita de extravirgin pe stomacul gol, o iau asa cum am scris si in material de foarte multa vreme.Conditia este sa fie extravirgin si nu altceva.Ma bucur ca te-am convins, sanatate curata!
    Stai aproape, in toamna vor fi multe materiale pe care le voi aduce din insula pentru ca voi face mai multe vizite: la producatorii de ulei, de vin, de vin spumant si produse tipice gastronomice.

    RăspundețiȘtergere