Uleiul etravirgin de masline ca
aliment, ca simbol sacru si ca punct de lumina se regaseste in cele trei mari
religii monoteiste ale lumii, in crestinism, in ebraism si in islam. Acesta
este prezent in multe dintre ritualurile celor trei religii. Pentru crestini
este unul dintre simbolurile Sfantului Duh si se regaseste in multe sacramente,
incepand cu botezul si sfarsind cu ultima miruire; pentru evrei este simbolul
este simbolul aleantei dintre Dumnezeu si om, precum si unul dintre elementele
de celebrare a Hanukkahai care celebreaza triumful poporului ebraic impotriva
dominatorilor greci; pentru musulmani maslinul este unul dintre simbolurile
paradisului celor alesi si arborele din care se emana lumina divina.
La nivel mondial exista circa
1628 de soiuri de maslin, dintre care 1164 se regasesc in Europa, Italia avand
623 de soiuri, fiind in acest fel cel mai mare detinator european si mondial de
soiuri de maslin.
Bogat in grasimi de origine
vegetala, uleiul extravirgin de masline este simbolul dietei mediteraneene, un
produs de calitate superioara si tocmai din acest motiv este numit si ‚’aurul
lichid’’.
Crud sau incalzit, este
grasimea cea mai indicata pentru alimentatie, nu numai pentru aroma si gustul
sau ci si pentru ansamblul de proprietati, printre care in mod special
compozitia acida cu predominanta de acizi grasi mononesaturati si un echilibru
perfect de polinesaturati; continutul mare de vitamina A, E si antioxidanti care
au un efect protectiv asupra sanatatii.
Iata 10 motive pentru a consuma
ulei extravirgin de masline:
-
Ajuta circulatia
sangvina si buna functionare a inimii
-
Reduce zaharurile
si grasimile din sange
-
Este cel mai
puternic antioxidant care exista in natura
-
Regularizeaza
tensiunea arteriala
-
Reduce colesterolul
si elimina radicalii liberi
-
Metabolizeaza
lipidele si carbohidratii
-
Intareste sistemul
imunitar
-
Are o foarte mare
putere antibacteriena, antivirala și antifungica
-
Este un bun
doiuretic si purifica organismul
-
Elimina somnolenta
si reduce necesitatea de a dormi, datorita actiunii vasodilatatoare si
diluitive a sangelui
Toate aceste efecte benefice
sunt documentate in timp de catre cercetatori si de catre medici. Alimentatia bogata in grasimi de origine animala,
creste cantitatea de colesterol din sange si acesta este unul din factorii de
risc in bolile cardiovasculare. Uleiurile vegetale au in schimb, o actiune
protectiva iar uleiul extravirgin de masline este cel cu cele mai mari
beneficii. Si nu numai datorita particularitatilor sale dar si pentru ca uleiul
extravirgin de masline este unicul ulei produs prin simpla apasare si zdrobirea
fructelor, fara ulterioare manipulari chimice si fizice.
Una dintre marile calitati ale
uleiului extravirgin de masline este cu siguranta, fragranta speciala;
fragranta care ofera preparatelor culinare un gust deosebit, crescand astfel palatabilitatea
acestora. Totodata, promoveaza stimulii secretorii digestivi, conducand la o
majora digestibilitate. Alimentele preparate cu ulei extravirgin de masline,
prezinta o extraordinara toleranta gastrica si intestinala si asta pentru ca
protejeaza mucoasele si evita efectele hiperclorhidriei, reducand riscurile de
a contracta ulcer duodenal si gastric. Stimuleaza vezica biliara și inhibă
secretia biliara.
Haideti sa vedem si aspectele
terapeutice ale uleiului. Datorita compozitiei sale are in primul rand, un
efect protector asupra arterelor, stomacului si a ficatului. In acesti ultimi
ani, am putut afla proprietatile dietelor bogate in acizi grasi mononesaturati
(oleice ) datorita unei majore informari asupra sanatatii si a consumului de
ulei extravirgin de masline si specialistii ne spun ca acestia au efecte
extraordinare, dupa cum urmeaza:
-
Scaderea tensiunii arteriale,
diastolica si sistolica
-
In cazul
diabeticilor, reduce nivelul glucozei din sange
-
In cazul celor care
sufera de ulcere sau dispepsie, scade secretia acidului gastric
-
Previne formarea
calculilor, ajutand la golirea vezicii biliare
-
Ajuta la scaderea
activitatii de secretie a pancreasului
Dintotdeauna, uleiul
extravirgin de masline a fost considerat la jumatate de drum intre aliment si
medicament iar in tarile mediteraneene, odinioara era folosit pentru a da
finete si stralucire parului.
In zilele noastre, in toata
lumea dieta mediteraneana este considerata ca fiind unul dintre modelele
alimentare cele mai eficace si variate pentru bunastarea organismului,
bazandu-se in special pe consumul de alimente de origine vegetala, precum paste
fainoase, paine, legume, fructe si ulei extravirgin de masline si in cantitati
moderate, alimentele de origine animala precum branzeturi cu putine grasimi,
lapte, peste, carne de iepure, carne de pasare si carne slaba.
Va destainui din experienta mea
personala, fiind directa legata cu realitatea italiana, ca iau in fiecare
dimineata pe stomacul gol 1 lingurita de ulei extravirgin de masline de peste
23 de ani si pot spune ca nu am probleme de nici un fel, dimpotriva: pe langa
alte beneficii, uleiul ajuta la a avea o piele fina si sanatoasa, prin urmare
imi permit sa spun ca declar sincer si onest uleiul extravirgin de masline, cel
mai bun condialiment din lume!
In luna septembrie voi vizita
in Italia mai multi producatori de ulei din Insulele Sardiniei si bine inteles
ca va voi impartasi experienta mea cu voi la intoarcere.
Pana atunci, folositi zilnic
uleiul extravirgin de masline!
E excelent si contra arsurilor solare.
RăspundețiȘtergereAm tot auzit de lingurita pe stomacul gol, sa stii ca o sa incep si eu de acum, pe mine m-ai convins.
Astept cu interes articolul tau din toamna.
Asa este!
RăspundețiȘtergereLingurita de extravirgin pe stomacul gol, o iau asa cum am scris si in material de foarte multa vreme.Conditia este sa fie extravirgin si nu altceva.Ma bucur ca te-am convins, sanatate curata!
Stai aproape, in toamna vor fi multe materiale pe care le voi aduce din insula pentru ca voi face mai multe vizite: la producatorii de ulei, de vin, de vin spumant si produse tipice gastronomice.