vineri, 17 iulie 2015

Chiftele din morcovi sau ''A Purpetta e pastenaca''


Asa cum stim cu totii, pe data de 14 februarie este sarbatorit Sfantul Valentin, protectorul localitatii Terni dar si a altor orase italiene, precum Vico del Gargano in provincia Foggia si Abriola din provincia Potenza din sudul Italiei. Aici in Regiunea Campania, sfantul din Umbria este protectorul localitatii San Valentino Torio din provincia Salerno, unde pe eprioada festivitatilor se desfasoara si ‚’Festivalul A purpetta e pastenaca’’, adica festivalul chiftelelor din morcovi, titlul festivalului este in dialectul local. 


San Valentino este un teritoriu agricol, situat in Valea Sarno si se afla la circa 25 de kilometri de Salerno si 41 de kilometri de Neapoli. Dupa 1863 primaria din San Valentino a devenit San Valentino Torio printr-un decret la propunerea consiliului local, pentru a se distinge de o alta localitate cu acelasi nume din Regiunea Abbruzzo. Aceste chiftele din morcovi sunt traditionale locului si sunt preparate in special cu ocazia sfantului protector, ulterior datorita festivalului, localitatea ajungand sa fie cunoscuta in toata lumea si in consecinta, chiftelele sa fie preparate si cu alte ocazii.
Ingrediente:
1 kg de morcovi
1 kg miez de paine
6 oua
300 grame de branza Pecorino ( branza de oaie maturata )
Patrunjel verde tocat marunt
Sare si piper dupa gust
Preparare:

Curatam, spalam morcovii si ii fierbem cu o zi inainte, apoi ii lasam intr-o strecuratoare ca sa isi piarda toata apa continuta. A doua zi taiem morcovii foarte marunt sau ii zdrobim, ii unim cu miezul de paine si restul ingredientelor. Formam chiftelele cu mainile trecute sub jet de apa rece si le prajim in ulei abundent. Sunt delicioase, pline de vitamine si fiind colorate vor place foarte mult si celor mici.

Eu am incercat astazi o alta versiune, schimband putin ingredientele si mirodeniile. Iata reteta mea
Ingrediente:
1 kg de morcovi
3 oua
500 gr miez de paine
200 gr pesmet
2 cepe albe
1 catel usturoi
1 foaie de dafin
Cateva frunze de menta proaspata, tocata marunt
100 gr Grana Padano sau Parmezan
1 lingura de patrunjel verde tocat marunt

Procedeul este acelasi ca la reteta originala, cu singura diferenta ca pentru un gust mai delicios, ceapa si usturoiul se calesc separate si apoi le adaug compozitiei.

Aceste chiftele sunt delicioase reci pe timp de vara alaturi de o salata simpla de rosii, preparata doar cu ulei extravirgin de masline, otet balsamic si frunze de busuioc proaspat.
Va invit cu drag sa incercati reteta!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu