Este perioada in care pe tarabele din piata este o explozie de culori, cea
a fructelor de padure. Inafara faptului ca sunt extraordinar de gustoase,
aceste fructe au o multitudine de vitamine si proprietati benefice pentru
organismul nostru. Despre fructele rosii v-am scris deja, haideti sa vedem ce
proprietati au murele si afinele.
Murele sunt o bomba de vitamine pe langa aroma lor intensa si gustul dulce
acrisor. Natura le-a facut drept dar cel mai puternic antioxidant, si-anume
Resveratrolul care este totodata si pigmentul care confera culoarea acestor fructe. Sunt bogate
in minerale, vitamine, oligoelemente si substante active care au proprietati
anticancerigene, antiimbatranire, antiinflamatoare si antibacteriene.Murele
contin vitaminele B1, B2, B3, B5, B6,vitamina C si vitamina E; fier, magneziu, calciu,
fosfor, potasiu, cupru, sodiu si mangan. Dar nu s-a terminat aici pentru ca
murele mai contin zaharuri, seleniu care combate depresia si anxietatea,
luteina care ne protejeaza pielea de razele UV si ochii, tanin si acid folic.
Toate aceste componente, fac ca murele sa fie un excelent aliment si ajutor
pentru sanatatea noastra.
Afinele, un alt fruct care sunt considerate ‘’miraculoase’’. Numite si insulina vegetala
pentru proprietatile detinute, afinele au proprietăţi bactericide si distrug microflora intestinala
care este daunatoare aparuta in dizenterie si enterocolite. Contin calciu, vitamina
C, vitamina E, potasiu, magneziu, fier, acid folic, caroten si fibre. Sunt
indicate in prevenirea cancerului, mentin sanatatea ochilor, prevenind diabetul si obezitatea.
Asadar dragii
mei, consumati cat mai multe fructe de padure si includeti in aceasta perioada
in meniul celor mici, cat mai multe fructe de padure, sub forma lor naturale,
sub forma de salate de fructe si dulciuri.
Astazi m-am
gandit la ceva dulce, care poate fi racit la frigider pentru a ne racori pe
aceasta canicula; haideti sa vedem.
Prajitura cu fructe de padure si crema italiana
Ingrediente pentru piscot:
6 oua
12 linguri de zahar
12 linguri de faina
5 linguri suc de portocale
7 linguri de apa fierbinte
Coaja de portocala si lamaie
2 plicuri praf de copt
Ingrediente pentru crema italiana:
3 galbenusuri de ou
100 gr zahar
50 gr faina
400 ml lapte proaspat
Coaja de portocala si lamaie
Unt si pesmet pentru forma
Pentru decorare:
100 gr zmeura
100 gr mure
100 gr afine
Incepem cu prepararea piscotului, care este gustos. Bunica mea imi
preparara acest desert si il numea piscot de apa.Putem face cu acesta tort sau
rulade sau pur si simplu. Am schimbat putin reteta si a iesit o minunatie.
Amestecam galbenusurile de oua cu zaharul si le lucram pana cand obtinem o
compozitie pufoasa; adaugam faina, apoi sucul de portocale, apa, coaja de
portocala si lamaie si cele 2 plicuri de praf de copt, pe care il stingem cu
putina zeama de lamaie. Va veti intreba de ce 2 plicuri de praf de copt: pentru
ca fiind un piscot de apa va creste mult mai frumos si fara sa simtim gustul
prafului de copt. Batem albusurile de ou si amestecam foarte incet cu restul
compozitiei, de la mijloc inspre exterior.
Ungem forma in abundanta cu unt, presaram cu pesmet si adaugam pe fundul
formei circa ½ de cm de pesmet. Varsam deasupra compozitia piscotului si dam la
cuptor preincalzit, timp de circa 30 minute.
Intre timp preparam crema italiana.Crema italiana este ceea ce multi dintre
voi cunoasteti drept ‘’crema pasticcera’’, crema care are multe
variutiuni.Amestecam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam faina si putin cate
putin laptele si coaja de portocala si lamaie. Va sfatuiesc sa folositi un mixer de bucatarie
pentru a obtine o creme fluida. Punem la foc mic si amestecam continu pentru a
evita formarea cocoloaselor. Cand incepe sa fiarba, continuati sa amestecati cu
mixerul iar cand se ingroasa bine, dati la o parte de pe foc.
Intre timp este gata si piscotul nostru pe care il vom lasa timp de 4-5
minute sa se odihneasca, apoi varsam deasupra crema italiana si imediat, cat
este calda crema, asezam fructele de padure deasupra. Dam piscotul la frigider
timp de circa 2 ore inainte de servire.
Incercati sa serviti acest desert alaturi de un paharel de Porto Ruby de la Martha's.
Voilà un piscot delicios si usor de preparat.
Jucati-va cu fantezia si creati,
creati, creati!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu