Sardina este un peste albastru de mare pe care se gaseste in Mediterana si
in Altanticul oriental. Este de dimensiuni mici si are o carne foarte gustoasa. Din punct de vedere nutritional, sardinele sunt un aliment excelent.
Sardina
este o sursa buna de niacina, vitamina B12, vitamina D, seleniu, calciu dar
totodata este bogata in colesterol. Acest lucru nu trebuie insa sa ne impiedica
sa o consumam pentru ca sardina este foarte bogata si in Omega 3, care
protejeaza inima, vasele dilatatoare si neutralizeaza efectele negative a hipertrigliceridemiei.
Este un peste economic, gustos si sanatos. In prepararea sardinelor, trebuie
evitata temperatura ridicata pentru ca in aceste conditii se va pierde
pretioasa proprietate a grasimilor Omega 3.
Fiind un peste mediu-gras, conservarea nu este tocmai usoara si odata
achizitionat, trebuie consumat rapid. Nu va sfatuiesc congelarea in casa fiind
un peste albastru cu carnea fragila.
Gasiti sardine proaspete foarte bune in hala de peste la Obor, zilele
trecute eu am gasit sardine mari grecesti.
Cand achizitionati sardine trebuie sa fiti atenti ca pielea sa fie
stralucitoare, carnea tare, dar mai ales uitati-va la ochi; daca acestia au un
aspect mat, nu cumparati!
De aceasta data am dorit sa experimentez si iata ce am preparat din
sardine.
Ingrediente:
4 sardine mari
1 ceapa rosie
2 catei de usturoi
20-25 boabe piper rosu, alb, verde si negru
2 crengute de rozmarin proaspat
Sucul de la ½ de portocala
Sucul de la ½ de lamaie
10-15 ml de otet de visine
In primul rand, curatam si spalam sardinele.Le taiem pe burta, scoatem
maruntaiele si le spalam din nou. Apoi le taiem cozile si capetele cu mare grija
pentru ca, carnea acestora este foarte fragila.
Le uscam intr-un stergar curat de bucatarie sau in hartie de bucatarie. Le
asezam intr-o cutie de plastic alimentar, presaram cu boabele de piper, felii
de usturoi, rondele de ceapa si adaugam crengutele de rozmarin. Mixam sucul de
lamaie si portocala impreuna cu otetul de visine, varsam deasupra sardinelor si
inchidem ermetic.
Le vom tine la frigider timp de 2 ore, 2 ore si jumatate.
Dupa ce a trecut acest timp, le scoatem di zeama de marinat, le uscam cu
hartie de bucatarie, le asezam pe farfurii, presaram cu boabele de piper, ornam
cu cateva rondele de ceapa si stropim cu ulei extravirgin de masline.
E voilà un preparat delicios de vara si usor de preparat. Se pot pastra la
frigider cel mult de pe azi pe maine si atentie, odata trecut timpul de marinat,
chiar daca nu le consumati imediat, le scoateti din marinatura pentru ca altfel
se vor destrama.
Am asociat sardinele mele cu un pahar de Rosé Horeca de la Vinarte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu