Ati vazut vreodata la pravalia de peste niste fasii albe, aparent gumoase? Este vorba despre calamar sau sepie gigant care se gaseste in marile din nord. Nu trebuie sa va ganditi la aceste specii de peste ca la ceva rar ci la ceva destul de dificil de vazut. Bine inteles ca cei care ajung in pravalie sau in pietele de peste, nu sunt cei giganti in adevaratul sens al cuvantului, ci o specie foarte populata si care este ca dimensiune, ceva intre normalitate si gigant...
Asadar daca aveti
prieteni sau familiarii care nu inebunesc dupa oasele de peste si nu vreti sa
fiti nici banali, puteti prepara ceva foarte gustos si cu totul altfel. Eu am
achizitionat acest file de calamar la concept store-ul Mega Image din Piata
Gemeni, unde gasesc in permanenta peste proaspat si de o calitate impecabila.
Si pentru ca imi
doream ceva proaspat, aromat dar si elegant in acelasi timp, am ales sa
pregatesc o salata servita in coaja de portocala.
Ingrediente pentru 2
persoane:
200 gr file de
calamar gigant
2 portocale mari
20 rosii cherry de
dimensiuni mici
4 felii de dovlecel
taiat foarte subtire
80 gr salata
Valerianella
Pulpa de 1 portocala
Ingrediente pentru
sosul crud de zmeura:
10 ml otet de visine
10 ml de ulei
extravirgin de masline
10 boabe de zmeura
Ingrediente pentru
pesto:
10 foi mari de
busuioc proaspat
20 gr de Grana Padano
Galbani
2 catei de usturoi
rosé
15 ml ulei
extravirgin de masline
Putina sare
Vom incepe prin a
spala si usca cu un stergar portocalele, apoi taiem scalpul acestora si cu
grija decupam miezul in asa fel incat sa nu o distrugem. Asezam portocalele cu
capul in jos pentru a le permite sa elimine sucul ramas in pereti.
Spalam si stergem
filé-ul de calamar si il preparam intr-o tigaie antiaderenta fara ulei, timp de
6-7 minute, apoi stropim cu putin ulei si prajim timp de 3-4 minute pe ambele
parti. Lasam sa se odihneasca cateva minute si apoi taiem in cuburi. Taiem
rosiile cherry in doua apoi cu ajutorul unui curatator de cartofi, dupa ce
spalam un dovlecel, facem 4-5 felii foarte fine. Incalzim apa intr-o
craticioara, adaugam 1 lingurita de sare si pregatim o alta cratita cu apa rece
si cateva cuburi de gheata. Punem una cate una feliile de dovlecel in apa
clocotita, timp de 1 minut si apoi le asezam in apa cu gheata. Cand am
terminat, asezam feliile de dovlecel intr-o strecuratoare. In acest fel, vom
putea lucra feliile de dovlecel cum dorim, fara ca acestea sa se rupa. Marinam
aceste felii in putin ulei extravirgin de masline si putin otet balsamic. In
plus vor capata o culoare foarte frumoasa si aprinsa. Alegem cu grija frunzele
de Valerianela si le asezam intr-o
cratita cu apa rece. Fiind foarte delicate, riscam sa se rupa daca le spalam
sub jet de apa rece. Taiem in cubulete si portocala. Intr-un bol, punem toate
ingredientele inafara de salata si condimentam cu ulei extravirgin de masline,
cateva frunze de busuioc maruntit, putina sare si piper si la urma adaugam si
salata de Valerianela. Acum umplet cele doua portocale cu salata pe care am
preparat-o si o servim cu pesto de busuioc si sos de zmeura.
Preparare sos de
zmeura la rece:
Intr-un robot de
bucatarie, amestecam circa 7-8 ml de otet de visine, 10 ml ulei extravirgin de
masline si 10 boabe de zmeura si mixam timp de 2-3 minute, pana obtinem o
pasta. Preparand la rece acest sos isi va pastra atat proprietatile cat si
aromele intacte.
Preparare pesto de
busuioc:
De aceasta data am
preparat un pesto diferit, in sensul in care nu am adaugat muguri de pini.
Asezam intr-un robot de bucatarie 10 foi mari de busuioc proaspat, Grana Padano
Galbani, 15 ml ulei extravirgin de masline, usturoiul si putina sare. Mixam totul la viteza mare a
robotului, pana cand obtinem un sos omogen.
Fiid vorba despre o
salata usoara de peste, am asociat cu aceasta un Riesling Cuveé d’Excellence de
la Vinarte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu