marți, 1 septembrie 2015

Baby caracatita cu salata si reductie din vin rosé



Apreciata pentru absenta oaselor si pentru usurinta cu care se poate prepara, caracatita este gustoasa si hranitoare, mai ales in sezonul estival. Caracatita este saraca in grasimi dar bogata in potasiu, calciu, fosfor,vitamina A si B1 si proteine, fiind constituita intr-un quantum de 80% din apa.

Poate fi preparata in foarte multe feluri insa eu personal, iubesc nespus de mult salatele din caracatita. La noi in familie este distractie mare in octombrie-noiembrie, atunci cand reusim sa fim acasa in Insulele Sardiniei, pentru ca este perioada pescuitului de caracatita. Iesim cu barca noastra in larg si apoi incepe distractia: socrii mei se intrec cine prinde mai multe caracatite iar eu si Sandro ne distram copios.
Am creat o salata pe gustul meu si o impartasesc cu voi.
Ingrediente pentru 2 persoane:
4 baby caracatite de la Ocean Fish
Ulei extravirgin de masline
Sare
Cognac

Ingrediente pentru salata:
50 gr spanac baby
20 boabe de strugure negru
4 ciuperci Champignon Rosé
1 cartof fiert
8 rosii Cherry lunguiete
2 felii de grafefruit roz
3-4 frunze de busuioc proaspat
Sare

Ingrediente pentru reductie:

20 gr de unt de calitate
1 lingurita de miere
Pulbere de ghimbir si scortisoara cat luati intre varfurile degetelor. ( foarte putin)
50 ml de vin rosé Terase Danubiene de la Vinarte

Pentru decorare folosim muguri de trifoi rosu si lucerna care pe langa ca arata senzational, sunt si deliciosi si hranitori.

Preparare:

Spalam si punem la fiert cartoful cu tot cu coaja. Curatam, spalam si feliem restul de ingrediente iar rosiile Cherry le taiem pe lung in doua.
Intr-o craticioara antiaderenta topim untul, adaugam mierea de albine, adaugam mirodeniile si caramelizam pana cand prinde o culoare frumoasa, apoi stingem cu vinul rosé si fierbem la foc mic pana cand obtinem o reductie nu foarte cremoasa si o lasam deoparte.

Folosim o farfurie mare patrata pe care aranjam toate ingredientele salatei, punem farfuria deoparte si preparam caracatita.

Incingem intr-o tigaie putin ulei extravirgin de masline, saltam in aceasta caracatitele timp de cateva minute, potrivim de sare si apoi stingem cu Cognac. Mai fierbem timp de 2-3 minute si caracatitele vor fi gata. Le asezam pe mijlocul farfuriilor, saram usor salata, stropim cu putin ulei extravirgin de masline. 

Luam doua linguri de reductie din vin rosé la care adaugam cativa stropi de otet de visine, amestecam bine si apoi stropim salata. 

Un pranz sau o cina de 5 stele la care recomand asocierea tot cu un pahar de rosé Terase Danubiene de la Vinarte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu