Salata este un termen caruia ii sunt atribuite diferite semnificatii, cele
mai multe de natura gastronomica. In limbajul comun, probabil ca se intelege
prin salata o garnitura bazata pe legume cu frunze in stare naturala,insa stim
ca sunt si salate servite drept aperitiv, felul intai sau chiar fel principal.
Prerogativa salatei asa cum ne sugereaza etimologia latina a termenului
‘’salada’’ este aceea de a fi condimentata si in general, condimentul salatelor
consista in adaosul de ulei, lamaie, otet, sare, smantana,iaurt, diferite
vinagrete dupa gustul fiecaruia. Salata poate insa sa contina ingrediente
fierte,crude sau ambele. Putem foarte simplu sa facem salatele sa fie mai
complete si nutritive, marind numarul ingredientelor, folosind masline, ardei
iute,avocado, carne de curcan,ton,mozzarella, cascaval, carne de pui,carne de
vitel,oua fierte,oua de prepelita, parmezan, macrou, muguri de pin,nuci,
migdale, citrice, alune de padure, fistic, fructe si cate si mai cate.
Dintr-o parte intr-alta a lumii gasim mii si mii de feluri de salate, insa
unele dintre acestea au intrat in istorie si in imaginea locala. Dar haideti sa
vedem cateva dintre ele:
Una dintre cele mai cunoscute este salala à la russe, creata de catre un
Chef francez pentru Tarul Rusiei; in Statele Unite avem Caesar salad; in
Sicilia avem delicioasa salata de fenicul cu portocale; in Grecia avem salata
greceasca; La Nisa avem salata Nicoise sau in Spania salata Valenciana, etc
Cine stie de ce, in imaginarul
colectiv salata este sinonima cu bucataria usoara, hipocalorica dietetica si
salutara?! Asta s-ar putea aplica numai in cazul in care salata este simpla,
numai din salata verde, ulei si otet,
pentru ca unui ochi expert de obicei ii ajunge sa
arunce un ochi pe ingredientele anumitor salate pentru a sti ca au mai multe
calorii decat o farfurie de paste fainoase.
Si-atunci, eu astazi va propun o salata cu care va
puteti satura si care o sa va placa sigur. Nu este o salata obisnuita, este
combinatie care mie personal imi place foarte mult.
Ingrediente pentru 2 persoane:
40 gr cascaval dulce
40 gr cascaval afumat
40 gr Tilsiter
½ portocala
1 Kiwi
172 Mar
25 gr pepene galben
25 gr pepene galben cu miez
verzui ( gustul este complet diferit )
2 rosii de marime medie
2 linguri de crema de jambon cu
mascarpone si coaja de portocale ( reteta o gasiti aici pe blog )
60 gr de salata Valeriana sau
Valerianella ( diferenta consta in marime,Valerianella fiind mai delicata )
1 lingura de pesto din ardei
capia cu migdale ( Reteta o gasiti aici pe blog )
Mai intai de toate, spalam
rosiile, taiem foarte putin din partea rotunda ca sa stea in ‘’picioare’’, apoi
ii taiem calota, presaram cu putina sare si le asezam cu capul in jos. In acest
fel isi vor pierde apa in surplus.
Curatam toate ingredientele si
le taiem in cubulete de aceeasi dimensiune. Cand le avempe toate, incepem sa
compunem un cub fantazios si colorat. Cand am terminat cubul, il presaram cu
putina sare roz de Himalaya. Cubul il vom compune direct pe farfuria pe care
vom servi preparatul. Dupa ce am preparat crema de jambon, umplem cele doua
rosii si le decoram cu cate o frunzulita de patrunjel verde si asezam rosia pe
un colt al farfuriei. Pe celalat colt vom aseza salata Valerianella pe care o
vom sara numai in momentul servirii, altfel se va arde de la sare. Stropim cu
cateva picaturi de ulei extravirgin de masline si adaugam o lingurita de pesto
pe o parte libera a farfuriei.
Voilà, o salata delicioasa si
aratoasa pe farfurie.
Am asociat aceasta salata cu un
vin alb,si-anume Sauvignon Blanc Terase Danubiene de la Vinarte, un vin care
este produs din struguri Sauvignon Blanc 100% de cea mai mare calitate. Are o
culoare galben pai stralucitoare cu reflexii verzui. Este excelent pentru a fi
servit cu preparatul meu, are note florale salbatice de soc si iasomie, cu
arome fructate de mar verde si este usor mineral. Este sec si are o aciditate
foarte bine conturata si are un retro-gust placut si prelung.Trebuie servit la
10-12 grade si este excelent si alaturi de branzeturi fine, fructe de mare sau
carne alba. Daca doriti sa il achizitionati pentru pastrare, Sauvignon Blanc
Terase Danubiene poate fi pastrat intre 1 si 2 ani in pivnita pe rafturi
speciale, aceasta maturatie conferindu-i la final un buchet complex.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu