marți, 29 septembrie 2015

Gogosari in suc de rosii cu mustar si mirodenii



Ardeii grasi la fel ca toata familia ardeilor sunt originari din America de Sud, stramosul acestora fiind un soi salbatic de acum 7.000 de ani. Datorita exploratorilor portughezi si spanioli a fost raspandit in intreaga lume, fiind o leguma adaptabila la diferitele clime din jurul pamantului. Astazi, tari precum Spania, Turcia, Romania, China, Nigeria si Mexicul sunt cele mai importante producatoare de ardei grasi iar Peru, Mexic, India, China, Coreea si Indonezia sunt cele mai mari si importante tari producatoare de ardei iuti.

Gogosarul este o leguma din familia ardeiului, cu proprietati medicinale speciale, inafara de gustul deosebit. Tinctura din gogosari de exemplu,  daca vine  aplicata sub forma de frectii sau ca unguent pe partile dureroase, are efecte de exceptie in calmarea si vindecarea suferintelor cauzate de lombalgii, artrita si guta. Uleiul de masline in care se macereaza gogosari timp de circa 10 zile este un bun ca unguent impotriva raguselilor si a durerilor de gat. Cu acest ulei se pot calma si durerile produse de entorse. Efectul terapeutic al gogosarilor intervine si in cazuri de reumatism.  Ajuta la arderea grasimilor si trateaza excelent mahmureala. Daca la gogosarii murati adaugam scortisoara, acestia vor fi eficienti in tratarea insuficientei renale. Cu sucul facut din gogosari se poate combate balonarea, iar aplicat la radacina parului, diminueaza seboreea. Gogosarii si ardeii capia sunt deliciosi preparati sub diferite forme de creme si pasta asa cum ati putut observa si din retetele mele, sunt excelente pentru diferite conserve, putem prepara o multitudine de muraturi, condimente si nu in ultimul rand tot felul de zacusca.
Am gustat prima oara acest preparat, copil fiind la o prietena de a bunicii mele. Mi-a placut atat de mult, incat bunica mea a trebuit anul urmator sa imi prepare cateva borcane. Vreme de multi ani dupa, nu am mai avut ocazia sa ma pot bucura de acest preparat si nu aveam nici reteta. Am recuperat-o de curand si iata ca o prepar pentru prima oara spre bucuria mea. Asupra originii retetei nu exista certitudini dar zona in care o gasim cel mai des este Bucovina, unde vine preparata fara mustar insa.

Ingrediente:
3 kg gogosari
200 gr zahar
200 ml ulei
200 ml otet
800 ml suc de rosii de casa
Cateva  foi de dafin
1 lingurita de mustar dulce fin
1 lingurita piper boabe multicolor
½ lingurita boabe de mustar
1 lingura sare mediteraneana

Preparare:
Spalam si curatam cu atentie gogosarii, ii curatam de seminte, filetele albe si cotoare, apoi ii taiem in felii de cate 2 cm latime. Intr-o oala antiaderenta vom preparara condimentul pentru gogosari din sucul de rosii, ulei, zahar otet, foi de dafin, sare, piper, boabele de mustar si mustar, lasand sa dea in clocot de cateva ori. Adaugam feliile de gogosari si le fierbem la foc mic circa 15 minute, pana cand se vor inmuia putin. Ii scoatem  din sos cu ajutorul unei spumiere si ii asezam in borcane. Varsam deasupra gogosarilor, condimentul in care au fiert, pana cand ii acoperim. Inchidem ermetic borcanele si ii asezam intre paturi, timp de 2-3 zile pentru a se raci in mod natural. Sunt excelenti pe timp de iarna serviti drept garnitura cu diferite feluri de carne, in general vita si porc; ii putem servi drept aperitiv sau alaturat unui puré de cartofi pufos sau putem prepara din ei, anumite tocane.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu