Ardeii grasi la fel ca toata
familia ardeilor sunt originari din America de Sud, stramosul acestora fiind un
soi salbatic de acum 7.000 de ani. Datorita exploratorilor portughezi si
spanioli a fost raspandit in intreaga lume, fiind o leguma adaptabila la
diferitele clime din jurul pamantului. Astazi, tari precum Spania, Turcia,
Romania, China, Nigeria si Mexicul sunt cele mai importante producatoare de
ardei grasi iar Peru, Mexic, India, China, Coreea si Indonezia sunt cele mai
mari si importante tari producatoare de ardei iuti.
Gogosarul este o leguma din
familia ardeiului, cu proprietati medicinale speciale, inafara de gustul
deosebit. Tinctura din gogosari de exemplu,
daca vine aplicata sub forma de
frectii sau ca unguent pe partile dureroase, are efecte de exceptie in calmarea
si vindecarea suferintelor cauzate de lombalgii, artrita si guta. Uleiul de
masline in care se macereaza gogosari timp de circa 10 zile este un bun ca
unguent impotriva raguselilor si a durerilor de gat. Cu acest ulei se pot calma
si durerile produse de entorse. Efectul terapeutic al gogosarilor intervine si
in cazuri de reumatism. Ajuta la arderea
grasimilor si trateaza excelent mahmureala. Daca la gogosarii murati adaugam
scortisoara, acestia vor fi eficienti in tratarea insuficientei renale. Cu sucul
facut din gogosari se poate combate balonarea, iar aplicat la radacina parului,
diminueaza seboreea. Gogosarii si ardeii capia sunt deliciosi preparati sub diferite
forme de creme si pasta asa cum ati putut observa si din retetele mele, sunt
excelente pentru diferite conserve, putem prepara o multitudine de muraturi,
condimente si nu in ultimul rand tot felul de zacusca.
Am gustat prima oara acest preparat, copil fiind la o
prietena de a bunicii mele. Mi-a placut atat de mult, incat bunica mea a
trebuit anul urmator sa imi prepare cateva borcane. Vreme de multi ani dupa, nu
am mai avut ocazia sa ma pot bucura de acest preparat si nu aveam nici reteta.
Am recuperat-o de curand si iata ca o prepar pentru prima oara spre bucuria
mea. Asupra originii retetei nu exista certitudini dar zona in care o gasim cel
mai des este Bucovina, unde vine preparata fara mustar insa.
Ingrediente:
3 kg gogosari
200 gr zahar
200 ml ulei
200 ml otet
800 ml suc de rosii de
casa
Cateva foi de dafin
1 lingurita de mustar
dulce fin
1 lingurita piper boabe
multicolor
½ lingurita boabe de
mustar
1 lingura sare
mediteraneana
Preparare:
Spalam si curatam cu
atentie gogosarii, ii curatam de seminte, filetele albe si cotoare, apoi ii
taiem in felii de cate 2 cm latime. Intr-o oala antiaderenta vom preparara
condimentul pentru gogosari din sucul de rosii, ulei, zahar otet, foi de dafin, sare, piper, boabele de
mustar si mustar, lasand sa dea in clocot de cateva ori. Adaugam feliile de
gogosari si le fierbem la foc mic circa 15 minute, pana cand se vor inmuia
putin. Ii scoatem din sos cu ajutorul
unei spumiere si ii asezam in borcane. Varsam deasupra gogosarilor, condimentul
in care au fiert, pana cand ii acoperim. Inchidem ermetic borcanele si ii
asezam intre paturi, timp de 2-3 zile pentru a se raci in mod natural. Sunt
excelenti pe timp de iarna serviti drept garnitura cu diferite feluri de carne,
in general vita si porc; ii putem servi drept aperitiv sau alaturat unui puré
de cartofi pufos sau putem prepara din ei, anumite tocane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu