Dulceata din dovlecei cu
lamaie, distilat de prune si mirodenii
Cu un gust diferit si special,
dulceata de dovlecei este o reteta simpla de preparat, un pic neobisnuita dar
extrem de versatila. Aceasta se preteaza foarte bine a fi servita cu diferite
tipuri de branzeturi sau ca umplutura pentru torturi si tarte. Cu toate ca este
o reteta simpla, aceasta necesita o atentie speciala in timpul prepararii si
asta pentru a evita ca datorita cantitatilor de zahar folosite, dulceata
noastra sa se prinda sau sa se arda.
Exista multe variante a acestei retete de
dulceata insa ca de obicei am creat doua retete care poarta o amprenta
personala datorita ingredientelor folosite.
Ingrediente:
2 kg de dovlecei proaspeti
700 gr zahar
Coaja rasa de la 2 lamai
Zeama de la 2 lamai
1 lingurita rasa de pulbere de
scortisoara
1 lingurita rasa de pulbere de
ghimbir
1 lingurita de piper rosé
macinat proaspat
Preparare:
Spalam cu grija dovleceii si
lamaile si le uscam cu ajutorul unui stergar curat de bucatarie. Feliem
dovleceii, radem cojile lamailor si stoarcem sucul acestora. Vom folosi o oala
termorezistenta in care adaugam dovleceii, zaharul, zeama de lamaie si jumatate
din coaja de lamaie. Adaugam mirodeniile si lasam timp de 20 de minute circa ca
dovleceii sa-si elibereze zeama datorita zaharului si sucului de lamaie, dupa
care punem oala la foc mic si fierbem circa 40-45 de minute. Adaugam restul
cojii de lamaie si ridicam focul la mediu si mai fierbem pana cand dulceata va
deveni precum mierea. Atentie la fierbere pentru ca lasand foarte mult la foc
dulceata, aceasta se va solidifica si nu o vom mai putea folosi cu usurinta,
schimbandu-si si gustul. Sterilizam borcanele, adaugam dulceata in acestea,
inchidem ermetic si intoarcem borcanele cu capul in jos timp de cateva minute
pentru a se crea vacuum-ul, dupa care vom aseza borcanele intre paturi cel
putin 1 zi pentru ca borcanele sa se raceasca in mod natural. Etichetam
borcanele si le asezam pe rafturi in camara la intuneric.
Dulceata din dovlecei, ardei
iute, ghimbir si Cognac
Ingrediente:
2 kg de dovlecei proaspati
700 gr zahar
2 ardei iuti rosii
10 frunze de busuioc rosu
½ lingurita pulbere de
scortisoara
1 lingurita pulbere de ghimber
30 ml Cognac
Se prepara prin aceleasi
modalitati ca si prima dulceata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu