Originile ardeiului iute au radacini antice, de mii si mii de ani in urma si ne duc in America Latina. Studiile specialistilor in botanica nu au reusit inca sa dea un nume exact locului unde au aparut primele specii, insa se crede ca au aparut in zonele de munte din Bolivia si in Brazilia.De-a lungul miilor de ani, ardeiul iute s-a raspandit cu ajutorul populatiilor native si a pasarilor in toata America Latina si in America Centrala. Primele plante de ardei iute, cel salbatic, avea fructe mici, rosii si rotunde. Raspandirea cultivarii domestice a fost determinata atat de gust si valoarea culinara cat si de cautarea caloriei in fructe mai mari, fata de speciile salbatice.
Exista date care atesta
existenta si folosinta ardeiului iute in America Latina inca din anul 7500 I.C
si cu toate acestea, a ajuns in Europa abia in anul 1496 in urma celei de a
doua expeditie a lui Cristofor Columb in Americi. Medicul de bord al
expeditiei, Diego Alvarez Chanca de Siviglia era un foarte bun observator si
mergand sa vada cum traiesc indigenii, a aobservat ca acestia foloseau ardeiul
iute in orice preparat. In acest fel impreuna cu Columb descopereau mirodenia
care mai tarziu avea sa fie cultivata in toata lumea. Cu toate acestea
asteptarile castigului din negot cu aceasta noua mirodenie s-au demonstrat
dezamagitoare datorita faptului ca ardeiul iute s-a aclimatizat foarte bine in
batranul continent, putand fi cultivat pana si de catre populatia care nu isi
putea permite sa achizitioneze mirodenii importate.
Se ipotizeaza ca, calugarii de
la manastirea regala din Santa Maria de Guadalupe din Spania ar fi fost primii
care au descoperit gustul picant al ardeilor si primii care l-ar fi folosit in
preparatele lor. La inceput fusesera cultivati la manastiri, urmand ca
semintele sa fie raspandite de catre calugarii voiajori, in toata Spania si
Europa. Pe data de 20 mai 1498 cand exploratorul portughez Vasco da Gama a
debarcat in India, ridicand o colonie comerciala in Goa a pornit raspandirea
asiatica a ardeiului iute, astazi acesta din urma fiind cunoscut si apreciat in
toata lumea, in multe culturi, intrand a face parte din traditii.
Descoperirea Americilor, odata
cu sosirea lui Cristofor Columb in 1492, a revolutionat si schimbat toate
canoanele lumii de atunci, punand capat unei epoci, si-anume epoca
precolumbiana. In acea epoca au trait in Americi, diferite civilizatii si
culturi si cu toate ca multe dintre acestea erau decazute in momentul sosirii
europenilor, existau inca cateva care erau vitale si ne-au lasat multe lucruri
mostenire. Printre cele mai cunoscute si evoluate civilizatii de atunci se
numara Aztecii, Maya, Inca, Chibcha si Toltecii.
Datorita acestor civilizatii
precolumbiane a reusit Cristofor Columb sa aduca in Europa animale dar mai ales
legume, precum: rosiile, ardei, cartofii, porumbul, dovleacul pana atunci
necunoscute dar si cacaoa. Printre toate acestea se gasea si ardeiul iute
incas, numit ‚’Uchu’’numit de catre spanioli ‚’Pimiento de las Indias’’ si mai tarziu
‚’Aji’’ de catre peruani, un nume care astazi este foarte cunoscut. Si inchei
in a va spune ca ardeiul iute era atat de apreciat de catre societatea Inca,
incat a fost folosit pana si drept moneda de schimb.
Si acum va impartasesc reteta
condimentului meu preparat din ardei iute si ulei, un condiment foarte usor de
pregatit si care in Italia se prepara putin diferit de la zona la zona.
Anul acesta am preparat
condimentul din plantele noastre care sunt soiuri diferite insa fiecare are un
gust specific.
Dupa ce culegem ardeii iuti, ii
spalam cu grija, apoi ii uscam intr-un stergar de bucatarie si apoi ii taiem
rondele cu ajutorul unei foarfeci de bucatarie. Cand am terminat, ii asezam in
borcane ( trebuie sa fie pana la jumatatea borcanului ardeii iuti ) si umplem
borcanele cu ulei. Lasam sa se aseze uleiul bine in borcane, daca este cazul
completam si apoi inchidem ermetic. Le asezam la loc racoros la intuneric si nu
deschidem borcanele cel putin 1 luna.
Sunt extraordinari si putem
folosi atat ardeii din ulei, cat si uleiul
pentru a condimenta preparatele noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu