miercuri, 9 septembrie 2015

Crema din ardei capia cu ceapa si usturoi caramelizate



Suntem in plin sezon de ardei de toate felurile, ardei care ne permit sa preparam pentru iarna condimente fel si fel si bine inteles o multime de conserve. M-am orientat pentru una dintre retetele mele catre ardeiul capia care este delicos si are o multime de proprietati benefice. 
Dar haideti sa vedem ce anume ne ofera acesti ardei. De origine, ardeii sunt din America de Sud, originea lor ducandu-ne in urma in negura vremurilor si au fost raspanditi in toata lumea de catre exploratorii spanioli si portughezi. Datorita adaptabilitatii lor, cultivarea de ardei s-a raspandit repede pe toate continentele.

In primul rand ardeiul capia este o leguma foarte echilibrata sub aspectul apa – fibre – energie si are mai multe calorii decat ardeiul gras. Fata de restul legumelor are un ridicat continut de glucide, ceea face ca si consumul ardeiului capia sa ne confere un plus de energie. Are un continut de doua mai mare de vitamica C, decat portocalele si este un excelent antioxidant. 
Din consumul de ardei capia mai beneficiem si de o buna doza de capsaicina, care are rol de vasodilatator care reduce si tensiunea arteriala si scade nivelul colesterolului din sange. Dar ardeiul capia mai contine o substanta utila organismului, si-anume licopenul, care este un excelent antioxidant care reduce riscul de imbolnavire a sistemului cardiovascular si ajuta in prevenirea cancerului. Ardeiul capia se mai mandreste cu o buna doza de potasiu si siliciu si nu in ultimul rand cu provitamina A, care ajuta la prevenirea imbatranirii. Consumat crud isi pastreaza toate proprietatile pe care le-am enumerat mai sus, iar in conserve este delicios.

Eu prepar de foarte multa vreme mai multe creme din ardei capia pentru iarna, insa acum am creat o reteta care a iesit foarte buna si care poate fi folosita in nenumarate feluri.

Ingrediente:
2 kg de ardei capia
1 kg de rosii
4 cepe mari
3 morcovi
5 catei de usturoi
1 lingurita de piper boabe multicolor
1 lingurita de tarhon uscat
4 foi de dafin
Sare mediteraneana din Grecia

Pentru caramelizare:
50 ml de ulei de masline
3 linguri de zahar

Preparare:

Mai intai vom spala si usca intr-un stergar de bucatarie, ardeii capia dupa care ii asezam in tavi si ii coacem la cuptor. Cand vor fi coptiii asezam intr-un castron acoperit si ii presaram cu sare. Sarea va ajuta sa ii decojim foarte usor.
Incalzim uleiul, adaugam zaharul si il caramelizam pana cand prinde o culoare frumoasa, aramie. Curatam ceapa si usturoiul, le taiem in bucati mici si le caramelizam timp de 7-8 minute si stingem cu un paharel de apa. Fierbem la foc mic, timp de 10 minute si apoi mixam pana cand obtinem o crema omogena, pe care o mutam intr-o cratita antiaderenta. Spalam si curatam morcovii, ii dam prin mixer si ii maruntim foarte mici si punem peste ceapa caramelizata. Curatam ardeii, ii mixam si ii adaugam in oala. Intre timp cojim rosiile, eliminam samburii si mixam impreuna cu piperul boabe, foile de dafin si tarhonul pana cand devine o pasta omogena si adaugam la restul compozitiei. Potrivim de sare si fierbem la foc mic circa 1 ora, dupa care adaugam in borcane si le dam la bain marie timp de 30-35 de minute.

Aceasta crema o puteti folosi la prepararea tartinelor, puteti condimenta pastele fainoase, puteti condimenta salate. Poate fi combinata cu smantana de gatit si devine un sos exceptional, cu maioneza sau cu otet fin din zmeura sau otet balsamic alb sau puteti sa o folositi ca baza in preparate din carne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu