Provenienta termenului ‘’sorbet’’ sau ‘’sorbetto’’
este controversata. Mai multi savanti cred ca termenul rezulta din cuvantul de
origine araba ‘’sherbeth’’ care inseamna bautura rece. Altii insista asupra
cuvantului de origine turca ‘’sharber’’, care inseamna a sorbi si altii ne
indica verbul latin ‘’sorbeo-es-sorbui’’ ceea ce inseamna a sorbi sau a suge, a
absorbi. Oricare ar fi adevarul, se pare ca numele vinie adoptat in Evul Mediu,
drept onomatopeic derivand din sunetul care iesea din sorbirea bauturilor
proaspete din fructe. Pentru prepararea acestor retete era indispensabila
zapada care la acea vreme era conservata in mici pesteri izolate de straturi de
paie.
Prin secolul al V-lea, poetul Simonide ne povestea
ca ‘’la greci zapada se ingroapa vie, pentru ca vie sa se pastreze si sa dea
har verii’’. Pe parcursul primelor secole a Evului Mediu, arta prepararii
bauturilor inghetate aproape ca a fost uitata in pamanturile de la Apus.
Mai apoi in jurul celui de al IX-lea secol, arabii
au reintrodus in Sicilia cunostintele de a prepara sorbetul. La acea vreme s-a
descoperit ca sucul din fructe proaspete se ingrosa si se racea daca era
amestecat intr-un recipient acoperit pe dinafara de zapada, iar mai apoi s-a
inteles ca topirea zapezii putea fi incetinita daca venea amestecata cu sare.
Toate aceste metode au adus schimbari remarcabile in prepararea bauturilor reci
si a sorbetelor, iar mai tarziu a granitelor.
In retetarul nunit Kitab al-Tabikn din 1226,scris
de catre Mohamad Al Baghdadi, se gaseau deja cateva retete sub numele de
‘’sherbeth’’.
Mai tarziu, in a doua jumatate a secolului al
XVI-lea, obiceiul de a prepara sorbet s-a raspandit si s-a afermat in mai multe
curti nobiliare europene printre care si familia de Medici care a inclus-o in
meniurile festinelor.
Prima reteta scrisa a sorbetului italian a aparut
in anul 1570 in cartea ‘’Opera’’ a lui Bartolomeo Scappi iar mai apoi in
secolul al XVII-lea, sorbetul a cucerit burghezia italiana datorita noilor
cunostinte tehnologice si al pretului inferior al ingredientelor. Mai tarziu un
sicilian, pe numele sau Francesco Procopio dei Coltelli acelasi care a deschis celebrul Café Procope in anul 1686, a
obisnuit parizienii si a raspandit consumul sorbetelor speciale in randul
burgheziei europene. Faima italianului devenise atat de mare, incat Ludovic al
XIV-lea ii atribuise excluzivitatea pentru aprovizionarea curtii regale, cu
‘’apele inghetate’’.
Sorbet din zmeura si Prosecco
Cine stie de cate ori, gustand un sorbet delicios
la o terasa sau in localul vostru preferat, v-ati intrebat care este secretul
acestui deliciu?! Daca vreti sa va uimiti oaspetii sau persoana iubita cu un
desert altfel care este si un excelent digestiv, urmati cativa pasi simpli in
prepararea acestuia. Acest sorbet va va cuceri cu cu parfumul intens al zmeurei
si cu gustul sau irezistibil si exaltat de picaturile de lamaie si Prosecco
care ii confera o nota de gust in plus.
Ce mai asteptati ? Rasfatati-va cu o placere dulce!
Ingrediente pentru 2 persoane:
½ pahar de zmeura
200 ml de Prosecco
2 linguri de zahar
Zeama de la ½ lamaie
Preparare:
Asezam intr-un mixer de bucatarie zmeura, zeama de
lamaie si zaharul si mixam pana cand obtinem o compozitie omogena. Adaugam cele
200 ml de Prosecco si mai mixam timp de cateva secunde.
Sorbetul este gata! Il asezam la firgider pana in
momentul servirii. Se poate prepara si cu zmeura congelata, in cazul acesta se
poate servi imediat.
Sorbet din ananas, menta si Prosecco
Va propun un alt sorbet care combina doua arome
contrastante si delicioase: ananasul si menta piperita, un mix de gusturi
intense care sunt exaltate de catre Prosecco.
Haideti sa vedem.
Ingrediente pentru 2 persoane:
4 felii de ananas
200 ml de Prosecco
7-8 frunze de menta piperita
30 ml de suc de ananas
Acest sorbet este mai delicios daca il preparam din
ananas siropat la cutie decat din ananas proaspat.
Mixam ingredientele fara Prosecco si can dam
obtinut o compozitie cremoasa, adaugam Prosecco si mai mixam timp de cateva secunde.
Punem la frigider pana in momentul servirii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu