A condimenta este o arta! Ne
poveste despre acest lucru si Anthelme Brillat-Savarinquando in specie despre
un anume cavalier Albignac care avea un succes rasunator din care isi asigura
un trai mai mult decat decent la acea vreme, punandu-si la dispozitia nobilimii
franceze, stiinta sa de a condimenta.
Acesta din urma vizita palatele
oferindu-si serviciile cu necessaire-ul sau din mahon, plin de uleiuri, oteturi
aromatizate, ansoa si trufe de toate felurile pentru a condimenta la domiciliu
preparatele marilor case.
Brillat-Savarin
il descrie pe cavalerul nostru, facand o demonstratie in prepararea unei salate
frantuzesti in fata unui public britanic, incheiand cu declamatia unei poezii
gastronomice in fata unui public, in general dificil. Alegerea este foarte
vasta in uleiurile si oteturile aromatizate, ca sa nu mai vorbim de crearea
propriilor arome, dupa gust si fantezia proprie, pornind de la cele mai simple,
ca de exemplu clasicul citronette care are la la baza uleiul si lamaia. Cat
despre dozele ingredientelor, acolo unde nu sunt mentionate, putem sa ne dam
singuri seama in baza cantitatilor de condimentat.
In retetele traditionale
pentru condimentarea salatelor, exista trei ingrediente mari si late: ulei,
otet si sare dar gastronomia moderna ne ofera varii modalitati de condimentare.
In plus, astazi cu aceste condimente delicioase, nu condimentam doar salatele
ci orice tip de preparat, este de-ajuns sa ne folosim fantezia. Uleiul poate fi
aromatizat datorita folosirii ierburilor aromate, la fel ca si otetul iar
procedeul de preparare al acestor condimente este foarte simplu asa cum veti
vedea mai jos.
Am cateva retete ale mele pe care le-am testat de-a lungul
anilor in fel si chip cu ierburile si ingredientele care imi plac la nebunie si
astazi pot spune ca am reusit sa ajung la un echilibru desavarsit al aromelor.
Va impartasesc
astazi cateva dintre condimentele mele, dupa cum urmeaza:
Ulei cu tarhon si piper multicolor
Ingrediente:
Tarhon proaspat
Ulei de masline a doua storsura
( daca vom folosi ulei extravirgin de masline, cele doua ingrediente isi vor
anula oarescum aromele )
Piper boabe multicolor
Preparare:
Adaugam intr-o sticluta
ramurile de tarhon, cu cat mai multe reusim sa introducem in sticla, cu atat
mai bun va iesi uleiul, dar vom avea grija sa nu distrugem ramurile. Adaugam
apoi boabele de piper multicolore si la urma varsam deasupra uleiul.
Timp de macerare: circa 2 luni
pentru un gust desavarsit.
Eu folosesc acest ulei la
condimentarea anumitor salate cu gusturi delicate, prepararea carnurilor de
curcan, pui si porc. Atunci cand preparam un preparat din carne, adaugam la
final cateva picaturi din acest ulei, nu il folosim la gatit! In acest fel ne
vom bucura de o aroma excelenta.
Otet cu zmeura
Ingrediente:
Zmeura proaspata
Otet delicat din mere cu miere de albine
Preparare:
Introducem in sticluta boabele
de zmeura si apoi varsam deasupra otetul.
Timp de macerare: circa 1 luna
si jumatate, doua luni.
Folosesc acest otet la
condimentarea anumitor salate cu gusturi exotice, la prepararea unui sos pentru
calamari la gratar sau la reductie de vin rosu pentru carne de vita.
Ulei cu rozmarin, piper alb si
negru
Ingrediente:
Ulei de masline a doua storsura
Cateva ramuri de rozmarin
proaspat
Boabe de piper alb si negru
Preparare:
Introducem in sticluta ramurile
de rozmarin, boabele de piper si apoi umplem sticluta de ulei.
Timp de macerare: circa doua luni
Folosesc acest condiment la
prepararea cartofilor la cuptor si a carnurilor albe la cuptor. Este un
condiment tare ca si gust, asadar vom avea grija la dramuire.
Otet cu tarhon si piper
multicolor
Ingrediente:
Tarhon proaspat
Otet din Chardonay sau din vin
alb de calitate
Piper multicolor boabe
Preparare:
Introducem in sticluta ramurile
de tarhon proaspat, adaugam piperul multicolor si umplem sticla cu otet.
Timp de macerare: circa doua luni.
Pentru a obtine un otet
aromatizat de clasa, folositi un otet pe masura!
Folosesc acest otet pentru a
condimenta salate pe care le doresc deosebite, in general salatele care contin
carne de curcan, carne de pui sau cartofi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu