Aceasta este una dintre
zacustile mele preferate inca din copilarie. Am scos si adaugat din mirodenii
pentru a crea un gust mai delicat si desigur mai pe gustul nostru.
Se pare ca originea zacustii se trage din Armenia sau Georgia si a ajuns in Ardeal
via Moldova, unde o gasim preparata foarte gustos de catre bucovinence, insa
diferit ca gust si compozitie. In Ardeal a devenit foarte repede un preparat
popular de uns pe paine, preparat din diferite legume si ardei. Ulterior,
datorita gustului foarte bun a fost si este folosita la condimentarea
diferitelor feluri de mancare, la condimentarea pastelor fainoase si drept sos.
In gastronomiile rusa, bulgara, romana, sarbeasca si ardeleneasca vine folosita
si drept aperitiv sau salata iar in cateva zone din Europa cu mici schimbari in
compozitie, se prepara galuste din zacusca. In Ardeal se prepara mai multe
feluri de zacusca, de la zona la zona dar la origine se prepara din ardei si
vinete insa la acestea se adauga fasole boabe sau ciuperci de padure, in
special galbiori si hribi care confera zacustii un gust extraordinar. Gustul si
forma acestora este asemenatoare cu zacusca din Ungaria care seamana foarte
mult cu cea caucaziana in care nu se pun vinete si care se foloseste la
condimentare, pe nume Adzsika.
Totodata, la zacustile
ardelenesti, indiferent ca sunt considerate romanesti sau unguresti, gasim o
multitudine de variatiuni de mirodenii pentru ca aproape fiecare gospodina are
un fel diferit de a o prepara. Atat in Ungaria cat si in Romania o gasim cu
numele de zacusca sau zakuszka, nume care are etimologie slava si inseamna ceva
de muscat sau gustare. In schimb in tarile considerate occidentale, zacusca
este inclusa in categoria Hors-d’oeuvre, adica aperitive.
Cred ca acesta este ultimul
zvac al zacuscarelii pe acest an si va asigur ca zacusca mea a iesit mai mult
decat delicioasa! Mai aveti inca timp sa o preparati, inca se mai gasesc
produsele necesare in piata.
Ingrediente:
1 kg gogosari
1 kg ardei capia rosii
600 gr ceapa galbena
1 kg ciuperci champignon
500 gr morcovi
2 bucati hribi
500 ml suc de rosii de casa
650 ml ulei
Piper negru boabe
¼ lingurita tarhon uscat
1 lingurita paprika afumata
Sare
Mai intai vom spala si usca cu
ajutorul unui stergar, gogosarii si ardeii capia, dupa care ii asezam intr-o
tava si ii dam la cuptor. Dupa ce s-au copt toti ardeii si gogosarii, ii
curatam si ii mixam cu ajutorul unui robot de bucatarie. Curatam intre timp
ceapa, o tocam marunt si o punem la calit, la foc mic cu ulei. Dupa circa 10
minute, adaugam si morcovii rasi sau dati prin chopper. Intre timp vom fierbe
ciupercile si hribii in apa cu putina sare, timp de 7-8 minute dupa ce adat in
clocot. Ii scurgem bine si ii tocam marunt.
Adaugam la ceapa si morcovi
sucul de rosii, mirodeniile, pulpa de gogosari, pulpa de ardei capia si fierbem
la foc mic timp de circa 15-20 minute. Adaugam restul de ulei si ciupercile si
hribii tocati marunt. Lasam sa fiarba pana cand prinde consistenta zacustii si
se ridica usor, uleiul deasupra. Dam oala la o parte de pe foc si punem zacusca
in borcane mici, inchidem ermetic si fierbem zacusca la bain-marie, timp de 20
de minute, dupa care lasam borcanele sa se raceasca natural in apa in care au
fiert la bain-marie.
Curatam borcanele, le etichetam si le asezam pe rafturi in
camara sau in pivnita, la intuneric.
Si pana la zacuscareala de anul
viitor, s-auzim numai de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu