duminică, 18 octombrie 2015

Zacusca din ardei copti, champignon si hribi



Aceasta este una dintre zacustile mele preferate inca din copilarie. Am scos si adaugat din mirodenii pentru a crea un gust mai delicat si desigur mai pe gustul nostru.
Se pare ca originea zacustii se trage  din Armenia sau Georgia si a ajuns in Ardeal via Moldova, unde o gasim preparata foarte gustos de catre bucovinence, insa diferit ca gust si compozitie. In Ardeal a devenit foarte repede un preparat popular de uns pe paine, preparat din diferite legume si ardei. Ulterior, datorita gustului foarte bun a fost si este folosita la condimentarea diferitelor feluri de mancare, la condimentarea pastelor fainoase si drept sos. In gastronomiile rusa, bulgara, romana, sarbeasca si ardeleneasca vine folosita si drept aperitiv sau salata iar in cateva zone din Europa cu mici schimbari in compozitie, se prepara galuste din zacusca. In Ardeal se prepara mai multe feluri de zacusca, de la zona la zona dar la origine se prepara din ardei si vinete insa la acestea se adauga fasole boabe sau ciuperci de padure, in special galbiori si hribi care confera zacustii un gust extraordinar. Gustul si forma acestora este asemenatoare cu zacusca din Ungaria care seamana foarte mult cu cea caucaziana in care nu se pun vinete si care se foloseste la condimentare, pe nume Adzsika. 

Totodata, la zacustile ardelenesti, indiferent ca sunt considerate romanesti sau unguresti, gasim o multitudine de variatiuni de mirodenii pentru ca aproape fiecare gospodina are un fel diferit de a o prepara. Atat in Ungaria cat si in Romania o gasim cu numele de zacusca sau zakuszka, nume care are etimologie slava si inseamna ceva de muscat sau gustare. In schimb in tarile considerate occidentale, zacusca este inclusa in categoria Hors-d’oeuvre, adica aperitive.
Cred ca acesta este ultimul zvac al zacuscarelii pe acest an si va asigur ca zacusca mea a iesit mai mult decat delicioasa! Mai aveti inca timp sa o preparati, inca se mai gasesc produsele necesare in piata.

Ingrediente:

1 kg gogosari
1 kg ardei capia rosii
600 gr ceapa galbena
1 kg ciuperci champignon
500 gr morcovi
2 bucati hribi
500 ml suc de rosii de casa
650 ml ulei
Piper negru boabe
¼ lingurita tarhon uscat
1 lingurita paprika afumata
Sare 

Mai intai vom spala si usca cu ajutorul unui stergar, gogosarii si ardeii capia, dupa care ii asezam intr-o tava si ii dam la cuptor. Dupa ce s-au copt toti ardeii si gogosarii, ii curatam si ii mixam cu ajutorul unui robot de bucatarie. Curatam intre timp ceapa, o tocam marunt si o punem la calit, la foc mic cu ulei. Dupa circa 10 minute, adaugam si morcovii rasi sau dati prin chopper. Intre timp vom fierbe ciupercile si hribii in apa cu putina sare, timp de 7-8 minute dupa ce adat in clocot. Ii scurgem bine si ii tocam marunt.
Adaugam la ceapa si morcovi sucul de rosii, mirodeniile, pulpa de gogosari, pulpa de ardei capia si fierbem la foc mic timp de circa 15-20 minute. Adaugam restul de ulei si ciupercile si hribii tocati marunt. Lasam sa fiarba pana cand prinde consistenta zacustii si se ridica usor, uleiul deasupra. Dam oala la o parte de pe foc si punem zacusca in borcane mici, inchidem ermetic si fierbem zacusca la bain-marie, timp de 20 de minute, dupa care lasam borcanele sa se raceasca natural in apa in care au fiert la bain-marie. 
Curatam borcanele, le etichetam si le asezam pe rafturi in camara sau in pivnita, la intuneric.

Si pana la zacuscareala de anul viitor, s-auzim numai de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu