luni, 2 noiembrie 2015

Arome si istorii asiatice - Konju Masala in stilul meu



Numele evocativ pe care il regasim in titlul articolului, ne duce la unul dintre preparatele indiene cele mai cunoscute inca din negura vremurilor, preparat care are la baza creveti si lapte de cocos si pe care cu siguranta unii dintre voi ati avut ocazia sa il degustati. Exista multe versiuni ale acestui preparat si unele inca isi mai judeca originalitatea dar eu dupa multa cercetare am incercat sa ajung cat mai aproape de adevar, avand ocazia sa degust o versiune foarte reusita intr-un restaurant traditional indian din Zurich. Dupa aceasta experienta am citit si am preparat in mai multe feluri Konju Masala ajungand la un preparat de neuitat pentru cei care sunt gurmanzi ai unei traditii gastronomice de excelenta. Crevetii, laptele de cocos si ardeiul iute sunt ingredientele tipice ale gastronomiei din sudul Indiei, in mod special din Kerala, pamant in care gasim din vremuri uitate cocosul si uite asa aflam ca etimologia cuvantului Kerala, inseamna ‘’Pamant al palmierilor de cocos’’. 
Omniprezente in aceasta traditie asa cum v-am spus si mai sus: pestele si fructele de mare, insa nu putem spune acelasi lucru despre ardeiul iute care era necunoscut locuitorilor din India, la fel ca si celor din Europa pana la descoperirea din Americi.
Inainte de 1505, mirodenia cea mai picanta folosita in bucataria indiana era piperul, insa nu acel piper pe care il cunoastem noi ci un soi pretios, si-anume piperul negru lung. Aceasta mirodenie picanta si dulce deopotriva era folosita din belsug de catre musulmanii din nord pentru a aromatiza preparate devenite princiare datorita cantitatii de mirodenii folosite, ca de exemplu in orezul Pilau.
Era folosit de asemenea in Ayurveda drept leac in tratamentul anumitor patologii.
In Europa, piperul avea o mare importanta comerciala si fara urme de dubiu, cautarea mirodeniilor a fost motivul principal care il impinsese pe Cristofor Columb pe caile Indiilor.
In acelasi timp, in lumea noua aparuse o mirodenie picanta numita ‘’Aji’’ care era folosita mai in toate preparatele de la acea vreme atat datorita gustului cat si culorii superbe pe care o da preparatelor iar Cristofor Columb avand nevoie de confirmari decisese ca acest condiment este o noua varietate de piper. Gresit pentru ca acest mic fruct nu era piper ci ardei iute. Odata cu intoarcerea in batranul continent, incepuse raspandirea ardeiului iute care in Spania nu fusese primit cu mare entuziasm, fiind folosit mai curand drept planta ornamentala.
Intorcandu-ne putin in timp, in 1498 o expeditie de portughezi, condusa de Vasco da Gama ajunsesera pe Coasta Malabareza, in India Meridionala, punand baza viitorului control al negotului cu mirodenii catre Europa. Tocmai acestia din urma au introdus ardeiul iute care la inceputuri era cunoscut drept piperul de Pernambuco, nume care ne sugereaza ca acesta provenea din Brazilia via Lisabona. In mod cvasi incredibil, ardeiul iute fusese binevenita si integrata perfect in bucataria din sud, inlocuind piperul care era mult mai costisitor.
Ardeiul iute atribuia gust preparatelor intr-o maniera economica si simpla, devenind in acest fel, mai ales in Kerala, celebru pentru picanteria preparatelor locale.
Si daca v-am relatat aceasta istorioara haideti sa va impartasesc aceasta reteta extraordinara, pe care va recomand sa o preparati si voi. Cantitatile sunt pentru 2 persoane.
Ingrediente pentru Konju Masala:
300 gr de creveti Vannamei de la Ocean Fish
2 rosii mature
20 gr de ghimbir proaspat
1 catel de usturoi
1 lingura de otet alb din vin
Ulei de rapita. Il putem inlocui cu ulei de arahide sau ulei de floarea soarelui.
Sare

Aromele pentru laptele de cocos:
100 ml de lapte de cocos
2 ardei iuti rosii
½ de ceapa rosie
½ lingurita de Turmeric ( Curcuma )
2-3 boabe de piper rosé
¼ lingurita de boabe de mustar
¼ lingurita boabe de coriandru

Ingrediente pentru Tarka:
2 linguri de ulei
3-4 frunze de Curry ( Putem inlocui cu 1 lingurita de pulbere de Curry )
1 ardei iute rosu
Garnitura:
150 gr de orez Basmati natural sau Basmati Jasmine preparat la vapori doar cu sare.
Nici de aceasta data nu m-am rabdat si am schimbat ceva in reteta pe care am testat-o asa cum v-am spus mai sus, de-alungul anilor; am adaugat bame, care sunt folosite foarte des in bucataria asiatica, am folosit piper boabe rosé in loc de piper negru si am schimbat cantitatile de mirodenii. Rezultatul de exceptie!
Asa cum stiti, sfatul meu este sa ne pregatim mai intai de toate, ingredientele ca sa le avem la mana si vom incepe cu prepararea laptelui de cocos, dupa cum urmeaza:
Asezam intr-un mixer laptele de cocos cu restul ingredientelor necesare pentru al aromatiza. Mixam pana cand obtinem un lapte omogen, dens de culoare galben deschis.
Curatam de coaja ghimbirul si il dam pe razatoare. Curatam usturoiul si il reducem in puré. Amestecam gimbirul cu usturoiul pana cand se formeaza o pasta densa.
Incalzim uleiul intr-o tigaie adanca sau intr-un wok uleiul, dupa circa un minut adaugam pasta din ghimbir si usturoi si dupa 1 minut adaugam bamele si dupa 2-3 minute, laptele de cocos aromatizat. Lasam sa fiarba la foc mediu pentru 10 minute. Intre timp, spalam rosiile, le curatam de coaja, eliminam semintele si le tocam.
Adaugam compozitiei laptelui de cocos, otetul, sarea, rosiile si 250 ml de apa calda. Lasam sa dea in clocot la foc mediu si fierbem la densitatea dorita.
Intre timp vom curata crevetii, apoi ii adaugam in laptele de cocos si fierbem cateva minute, doar cat sa devina crevetii rosii.
Intr-o craticioara vom prepara separat Tarka: incalzim uleiul si dupa 30 de secunde adaugam frunzele de Curry sau pulberea de Curry, ardeiul iute tocat marunt sau taiat rondele subtiri si fierbem timp de 1 minut. Aceasta preparare va scoate in evidenta miresmele mirodeniilor. Asezam crevetii in farfuria in care vom servi si varsam deasupra Tarka. Cand am redus supa la densitatea pe care ne-o dorim, varsam deasupra crevetilor din farfurie. Eu am decorat cu busuioc rosu care de asemenea este folosit in bucataria asiatica datorita aromei excelente.
Konju Masala se serveste cu mai multa supa sau mai redusa, de la localitate la localitate.
Si nu uitati ca fiecare mirodenie asiatica este un medicament natural!
Servim cu orez simplu iar la decorat, va las sa va folositi fantezia!
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu