Numele evocativ pe care il
regasim in titlul articolului, ne duce la unul dintre preparatele indiene cele
mai cunoscute inca din negura vremurilor, preparat care are la baza creveti si
lapte de cocos si pe care cu siguranta unii dintre voi ati avut ocazia sa il
degustati. Exista multe versiuni ale acestui preparat si unele inca isi mai
judeca originalitatea dar eu dupa multa cercetare am incercat sa ajung cat mai
aproape de adevar, avand ocazia sa degust o versiune foarte reusita intr-un
restaurant traditional indian din Zurich. Dupa aceasta experienta am citit si
am preparat in mai multe feluri Konju Masala ajungand la un preparat de neuitat
pentru cei care sunt gurmanzi ai unei traditii gastronomice de excelenta. Crevetii,
laptele de cocos si ardeiul iute sunt ingredientele tipice ale gastronomiei din
sudul Indiei, in mod special din Kerala, pamant in care gasim din vremuri
uitate cocosul si uite asa aflam ca etimologia cuvantului Kerala, inseamna
‘’Pamant al palmierilor de cocos’’.
Omniprezente in aceasta traditie asa cum
v-am spus si mai sus: pestele si fructele de mare, insa nu putem spune acelasi
lucru despre ardeiul iute care era necunoscut locuitorilor din India, la fel ca
si celor din Europa pana la descoperirea din Americi.
Inainte de 1505, mirodenia cea
mai picanta folosita in bucataria indiana era piperul, insa nu acel piper pe
care il cunoastem noi ci un soi pretios, si-anume piperul negru lung. Aceasta
mirodenie picanta si dulce deopotriva era folosita din belsug de catre
musulmanii din nord pentru a aromatiza preparate devenite princiare datorita
cantitatii de mirodenii folosite, ca de exemplu in orezul Pilau.
Era folosit de asemenea in
Ayurveda drept leac in tratamentul anumitor patologii.
In Europa, piperul avea o mare
importanta comerciala si fara urme de dubiu, cautarea mirodeniilor a fost
motivul principal care il impinsese pe Cristofor Columb pe caile Indiilor.
In acelasi timp, in lumea noua
aparuse o mirodenie picanta numita ‘’Aji’’ care era folosita mai in toate
preparatele de la acea vreme atat datorita gustului cat si culorii superbe pe
care o da preparatelor iar Cristofor Columb avand nevoie de confirmari decisese
ca acest condiment este o noua varietate de piper. Gresit pentru ca acest mic fruct
nu era piper ci ardei iute. Odata cu intoarcerea in batranul continent,
incepuse raspandirea ardeiului iute care in Spania nu fusese primit cu mare
entuziasm, fiind folosit mai curand drept planta ornamentala.
Intorcandu-ne putin in timp, in
1498 o expeditie de portughezi, condusa de Vasco da Gama ajunsesera pe Coasta
Malabareza, in India Meridionala, punand baza viitorului control al negotului
cu mirodenii catre Europa. Tocmai acestia din urma au introdus ardeiul iute
care la inceputuri era cunoscut drept piperul de Pernambuco, nume care ne
sugereaza ca acesta provenea din Brazilia via Lisabona. In mod cvasi
incredibil, ardeiul iute fusese binevenita si integrata perfect in bucataria
din sud, inlocuind piperul care era mult mai costisitor.
Ardeiul iute atribuia gust
preparatelor intr-o maniera economica si simpla, devenind in acest fel, mai
ales in Kerala, celebru pentru picanteria preparatelor locale.
Si daca v-am relatat aceasta
istorioara haideti sa va impartasesc aceasta reteta extraordinara, pe care va
recomand sa o preparati si voi. Cantitatile sunt pentru 2 persoane.
Ingrediente pentru Konju
Masala:
300 gr de creveti Vannamei de
la Ocean Fish
2 rosii mature
20 gr de ghimbir proaspat
1 catel de usturoi
1 lingura de otet alb din vin
Ulei de rapita. Il putem
inlocui cu ulei de arahide sau ulei de floarea soarelui.
Sare
Aromele pentru laptele de
cocos:
100 ml de lapte de cocos
2 ardei iuti rosii
½ de ceapa rosie
½ lingurita de Turmeric (
Curcuma )
2-3 boabe de piper rosé
¼ lingurita de boabe de mustar
¼ lingurita boabe de coriandru
Ingrediente pentru Tarka:
2 linguri de ulei
3-4 frunze de Curry ( Putem
inlocui cu 1 lingurita de pulbere de Curry )
1 ardei iute rosu
Garnitura:
150 gr de orez Basmati natural sau
Basmati Jasmine preparat la vapori doar cu sare.
Nici de aceasta data nu m-am
rabdat si am schimbat ceva in reteta pe care am testat-o asa cum v-am spus mai
sus, de-alungul anilor; am adaugat bame, care sunt folosite foarte des in
bucataria asiatica, am folosit piper boabe rosé in loc de piper negru si am
schimbat cantitatile de mirodenii. Rezultatul de exceptie!
Asa cum stiti, sfatul meu este
sa ne pregatim mai intai de toate, ingredientele ca sa le avem la mana si vom
incepe cu prepararea laptelui de cocos, dupa cum urmeaza:
Asezam intr-un mixer laptele de
cocos cu restul ingredientelor necesare pentru al aromatiza. Mixam pana cand
obtinem un lapte omogen, dens de culoare galben deschis.
Curatam de coaja ghimbirul si
il dam pe razatoare. Curatam usturoiul si il reducem in puré. Amestecam
gimbirul cu usturoiul pana cand se formeaza o pasta densa.
Incalzim uleiul intr-o tigaie
adanca sau intr-un wok uleiul, dupa circa un minut adaugam pasta din ghimbir si
usturoi si dupa 1 minut adaugam bamele si dupa 2-3 minute, laptele de cocos aromatizat.
Lasam sa fiarba la foc mediu pentru 10 minute. Intre timp, spalam rosiile, le
curatam de coaja, eliminam semintele si le tocam.
Adaugam compozitiei laptelui de
cocos, otetul, sarea, rosiile si 250 ml de apa calda. Lasam sa dea in clocot la
foc mediu si fierbem la densitatea dorita.
Intre timp vom curata crevetii,
apoi ii adaugam in laptele de cocos si fierbem cateva minute, doar cat sa
devina crevetii rosii.
Intr-o craticioara vom prepara
separat Tarka: incalzim uleiul si dupa 30 de secunde adaugam frunzele de Curry
sau pulberea de Curry, ardeiul iute tocat marunt sau taiat rondele subtiri si
fierbem timp de 1 minut. Aceasta preparare va scoate in evidenta miresmele
mirodeniilor. Asezam crevetii in farfuria in care vom servi si varsam deasupra
Tarka. Cand am redus supa la densitatea pe care ne-o dorim, varsam deasupra
crevetilor din farfurie. Eu am decorat cu busuioc rosu care de asemenea este
folosit in bucataria asiatica datorita aromei excelente.
Konju Masala se serveste cu mai
multa supa sau mai redusa, de la localitate la localitate.
Si nu uitati ca fiecare
mirodenie asiatica este un medicament natural!
Servim cu orez simplu iar la
decorat, va las sa va folositi fantezia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu