Si originea acestui preparat unguresc se pierde in
negura vremurilor, in acele vremuri cand pastorii aveau trei preparate de baza
in alimentatia lor inafara de branzeturi: gulyàs-ul clasic din carne si
cartofi, paprikàs-ul din pui si gulyàs-ul din fasole uscata. De la zona la
zona, de la familie la familie, acest preparat este diferit in mirodenii si
ingrediente, insa cert este ca nu lipseste din meniul nici unei familii pe timp
de iarna. Un gulyàs bun de calitate se prepara cu ciolan afumat si se asociaza
cu indispensabilele si delicioasele galusti unguresti. Reteta mea este cea pe
care o prepara bunica mea, care la randu-i a invatat-o de la mama si in caietul
de retete pe care l-am mostenit este notat alaturi de reteta ‚’règi recept
szerint’’adica ‚’dupa o reteta veche’’.
Este aromata si cremoasa, un deliciu de zile mari si
pentru zilele reci de iarna.
Ingrediente:
300
gr fasole uscata ( fasole tarcata)
4
felii subtiri de slanina afumata
2
morcovi
1
radacina patrunjel
½
ardei gras verde
½
ardei gras rosu
4
catei de usturoi
2
cepe rosii mari
50
ml vin rosu sec
300
gr ciolan afumat
1
rosie
1
cartof dat pe razatoare
½ lingurita chimion
1
lingurita praf de chimion
1
lingurita paprika afumata dulce Pro Food
½
lingurita paprika afumata iute Pro Food
¼
lingurita piper negru proaspat macinat
¼
lingurita maiorana
1
legatura patrunjel tocat marunt
Sare
Ulei de floarea soarelui
Ingrediente
pentru nokedli (galuste):
3
oua
Faina
cat cuprinde
Sare
Ingrediente
pentru rantas:
1
lingura de untura de casa
2
linguri rase de faina
1
lingurita de paprika dulce afumata Pro Food
Preparare:
Fasolea
si ciolanul afumat le vom pune in apa rece cu o seara inainte de preparare.
Curatam,
spalam si tocam marunt ceapa si usturoiul iar restul legumelor le taiem in
cubulete mici, la fel si slanina afumata.
Intr-o
cratita antiaderenta asezam cubuletele de slanina afumata si putin ulei de
floarea soarelui si cand slanina incepe sa se topeasca, adaugam ceapa si usturoiul
si le calim la capac timp de 5-6 minute. Adaugam apoi restul legumelor si
cartoful dat pe razatoare. Separat intr-o oala vom pune la fiert fasolea si
ciolanul pe care le vom fierbe la foc mic, tocmai din acest motiv gulyàs-ul va
fierbe timp de circa 2 ore.
Cand
legumele incep sa se caleasca, stingem cu vinul rosu si mai fierbem timp de 10
minute, dupa care adaugam legumele la fasole si adaugam mirodeniile, potrivim
de sare si lasam sa fiarba. Cartoful se adauga acestui gulyàs pentru ca va
ajuta ca acesta sa fie mai dens si mai cremos.
Intre
timp pregatim galustele, dupa cum urmeaza: amestecam cele 3 oua cu sare si
adaugam putin cate putin faina. Trebuie sa avem grija sa nu se formeze
cocoloase. Adaugam atata faina incat sa obtinem o compozitie cremoasa si
omogena precum compozitia pandișpan-ului, adica nu foarte tare. Punem la fiert
intr-o oala, apa cu sare si cand aceasta da in clocot, rupem cu ajutorul unei
lingurite mici galustele. Trebuie sa avem circa jumatate de lingurita din
compozitie pentru o galuscuta. Continuam pana cand terminam compozitia si
fierbem circa 10 minute dar este necesar sa le gustam pentru ca fiertura
galuscutelor, depinde de calitatea fainii pe care o folosim. Cand vor fi
fierte, le scurgem si le clatim cu apa rece.
Cand
este gata gulyàs-ul, preparam rantasul, il adaugam in oala si mai fierbem circa
10 minute si dam la o parte de pe sursa de foc. Adaugam galuscutele si este
gata de servit.
Putem
sa o servim cu paine taraneasca alba sau fara paine pentru ca are galuscute, in
functie de gusturile fiecaruia si bine inteles inainte de gulyàs, merge de
minune un paharut de palinca!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu