Exista
o vorba veche care spune: ‚’ mic dejun regesc, pranz princiar si cina de
sarac’’ . Mare adevar este in acest aforism care contureaza perfect cum ar
trebui sa fie in obiceiurile noastre alimentare.
Micul
dejun este masa cea mai importanta din zi, masa care ne permite sa infruntam
ziua in forma si cu minimum de stress. De ce vorbesc despre stress? pentru ca
din momentul in care coboram din pat, nivelul zaharurilor din sange scade si
avem nevoie de un aport de glucoza care sa ne repuna in normalitate.
Fara
zaharurile de care are nevoie organismul nostru, vom simti stari de oboseala,
de prostratie si vom fi iritabili. Pentru a evita aceste stari, este suficient
sa servim un mic dejun sanatos si nutrient, consumat cu calm si nu pe fuga. De
indata ce ne trezim este important sa consumam hrana cu continut de proteine.
Daca sunteti iubitori ai laptelui este bine sa folositi laptele degresat sau o
alta alternativa poate fi laptele din soia, mai ales pentru aceia dintre voi
care au intolerante alimentare. In timpul micului dejun, trebuie sa consumam si
carbohidrati care pot fi fulgi de ovaz, muesli, paine prajita, turte din orez,
biscuiti din alac, paine, biscuiti sau chec de casa.
Aceste
preparate si produse pot fi insotite de miere de albine de calitate sau
dulceturi de casa sau bio. La capitolul miere de albine, daca doriti sa
consumati o miere adevarata, sanatoasa si romaneasca, va recomand cu caldura
mierea ‚’Mana de brad’’ de la Apilife sau la dulceturi, daca nu este o dulceata
preparata de voi din fructe sanatoase, va recomand dulceturile Topoloveni &
Topoloveana de la Sonimpex, dulceturi naturale 100%, fara zahar si produse cu
multa pasiune de doua femei puternice. A nu se confunda aceste produse cu
altele cu nume asemanatoare!
In plus, la micul dejun este indicat sa consumam fructe proaspete care
ne vor da un aport de vitamine, energie si fibre. Sunt indicate si fructele
uscate care sunt bogate in antioxidanti, sunt nutriente si ajuta in lupta
impotriva imbatranirii tocmai din acest motiv consumul in fiecare dimineata a
cateva fructe uscate, nuci si migdale este recomandat.
Utilizarea scortisoarei pe mere, cereale sau pe felia de chec vor
ajuta la transportul glucoziului la celule care ajuta ca nivelul energetic sa
ramana inalt. Cu toate ca multa lume nu poate renunta la cafeaua de dimineata,
ar fi excelent daca am inlocui cafeaua cu ceai, lapte sau cafea decafeinizata
pentru ca cofeina va mari cortizolul care este hormonul stressului.
In
felul acesta bataile cardiace vor creste impreuna cu presiunea sangvina si
corpul nostru va consuma mult mai multa energie, in consecinta senzatia de
foame va fi mai mare, insa vom consuma mai multe preparate dulci.
Ar
fi excelent daca am consuma cafea numai dupa consumarea micului dejun. Si da,
pentru cei care au activitate fizica intensa, 50 de grame de ciocolata fondanta
sunt binevenite pentru ca ciocolata va furniza organismului fosfor, fier,
potasiu, metilxantine si o buna doza de antioxidanti, fara a exagera insa cu
caloriile.
Eu
recomand un mic dejun cu produse sanatoase, posibil preparate de catre voi
acasa pentru ca painea prajita se prepara in 2 minute, un chec dureaza cu totul
40 de minute si il putem prepara odata la doua-trei zile.
Tineti
minte ca dimineata este cel mai bun moment pentru a consuma dulciuri dar bine
inteles cu masura!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu