Inca incepand din antichitate,
latinii, grecii si etruscii aveau obiceiul sa preceada festinele lor cu bauturi
pe baza de vin, rasina, miere si mirodenii care sa fie in stare sa deschida
apetitul, inainte de masa. Cuvantul aperitiv deriva din limba latina ‚’aperio’’
sau ‚’aperire’’, ceea ce inseamna ‚’a deschide’’. Ulterior a aparut termenul
‚’aperitivus’’,cuvant care inseamna ad litteram ‚’deschiderea dorintei de a bea
si de a manca.
Caterina de Medici, figura
emblematica a secolului al XVI-lea si regina a Frantei, adusese din tara sa
natala, Italia la curtea franceza, o serie de retete primite dar cu trusoul,
printre care si aceste bauturi si odata cu acestea preparatele s-au trasformat
in ceea ce se numea ‚’aperitif’’ceea ce inseamna ‚’inainte de masa’’.
Aperitivele contin substante care proprietati care stimuleaza sucurile
gastrice, predispunindu-le pentru a primi alimentele. Inafara acestor
substante, mirosul si culoarea acestora este importanta, tocmai din acest motiv,
de cele mai multe ori, bauturile aperitiv sunt prezentate in culori care pleaca
de la rosu sau portocaliu, ajungand la alb, galben sau trasparent.
Odata cu trecerea timpului,
acestor bauturi li s-au asociat biscuiti sarati, mini pizze, legume in ulei sau
in otet, iar mai tarziu tartine de toate felurile, mai simple sau mai
deosebite.
Intorcandu-ne la categoria
bauturilor aperitiv, doresc sa mentionez cateva bauturi care sunt considerate
si servite ca atare:
- Vinuri spumante seci
- Vinuri albe seci
- Vinuri licoroase seci
- Bauturi pe baza de anason
- Bitter
- Bauturi pe baza de vin
- Cocktail-uri
Dar acum haideti sa vedem care
este propunerea mea de astazi pentru un aperitiv altfel, care iese din tiparele
traditiilor si care sunt delicioase!
Rulada de branza in crusta
Ingrediente:
150 gr branza Edamer
50 gr crema de unt cu smantana
4 linguri smanatana de gatit de
32%
Ingrediente pentru crusta:
20 gr Fistic
15 gr Migdale cu miere
10 gr Fulgi de migdale
4 Caise confiate
10 gr Merisoare confiate
Folie alimentara unsa cu unt
pentru a forma rulada
Tartine cu maioneza din avocado
si somon fumé
Ingrediente:
1 avocado
¼ lingurita zahar brun
Coaja rasa de la ½ lime
Zeama de la ½ lime
1 lingurita zeama lamaie
1 lingura ulei extravirgin de
masline
2 boabe piper verde
¼ lingurita sare de Himalaya
Fasii subtiri de somon fumé
pentru decorare
Mousse din jambon afumat
Ingrediente:
100 gr jambon afumat de casa
2 linguri Mascarpone
1 lingura crema fina de branza
10 boabe piper rosu
Coaja rasa de la ¼ portocala
Pentru compunerea si decorarea
aperitivelor:
Paine de secara ( cate 1 felie
/ persoana )
Rosii Cherry ( cate 2/ persoana
)
2 cartofi fierti
Cate o foaie de andivie /
persoana
8 boabe de strugure
Muguri de ridiche
4 lingurite dulceata din ceapa
rosie
Mix de fructe si alune (
pastram putin de la rulada de branza )
Preparare rulada de branza in
crusta:
Primul lucru pe care il vom
face este prepararea crustei si vom taia marunt fisticul, migdalele,fulgii de
migdale, merisoarele, caisele si le amestecam intr-un bol pe toate.
Adaugam intr-un robot de
bucatarie sau intr-un chopper, branza Edamer, crema de unt si smantana, pana
cand obtinem o crema omogena. Folia alimentara o vom unge cu unt, varsam
deasupra compozitia de branzeturi si formam cu ajutorul foliei o rulada
uniforma. Cand am terminat modelarea, varsam mixul de alune si fructe confiate
pe un platou, rasturnam cu atentie rulada de branza peste acest mix ci il
rostogolim pana cand vom acoperi de crusta, toata rulada. Dam rulada la
frigider pentru cel putin doua ore, insa va recomand sa preparati rulada cu o
zi inainte de servire. O servim taiata cu un cutit trecut prin apa rece in
felii de circa 1 cm si jumatate.
Preparare tartine cu maioneza
din avocado si somon fumé:
Fierbem cartofii inainte sa ne
apucam de prepararea aperitivelor, pentru ca acestia sa aibă timp sa se
raceasca. Pregatim un bol cu apa rece si zeama de lamaie, curatam avocado-ul de
coaja, il taiem pe lung si il desfacem. Eliminam samburele si punem in bolul cu
apa fructul taiat in doua, alaturi de sambure.
Punem toate ingredientele in
robotul de bucatarie inafara de somonul fumé si mixam pana cand obtinem o
maioneza de o consistenta omogena si catifelata.
Preparare mousse din jambon
afumat:
Punem ingredientele in robotul
de bucatarie si mixam pana cand obtinem un mousse pufos.
Curatam si spalam ingredientele
pentru compunerea aperitivelor. Le uscam cu ajutorul unui stergar curat de
bucatarie. Cu un cutit foarte bun vom taia calota rosiilor Cherry si o punem
deoparte. Decupam cu grija rosiile si eliminam pulpa si apoi taiem foarte putin
si din partea inferioara a acestora pentru ca atunci cand le asezam pe farfuria
de servire, sa stea in pozitie dreapta.
Pentru a taia cartofii si
painea de secara, vom folosi forme diferite pentru decupat biscuiti. Iar de
aici incolo, ne jucam cu fantezia cum stim mai bine ca sa compunem niste
farfurii de poveste cu aperitivele.
Este foarte important sa avem 3
sau 4 creme si mousse-uri diferite, dupa care putem folosi produse fel si chip
dar ca intotdeauna va indemn sa folositi numai produse de calitate!
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si pe www.hobbychef.ro
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si pe www.hobbychef.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu