sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Aperitivele mele de sarbatoare



Inca incepand din antichitate, latinii, grecii si etruscii aveau obiceiul sa preceada festinele lor cu bauturi pe baza de vin, rasina, miere si mirodenii care sa fie in stare sa deschida apetitul, inainte de masa. Cuvantul aperitiv deriva din limba latina ‚’aperio’’ sau ‚’aperire’’, ceea ce inseamna ‚’a deschide’’. Ulterior a aparut termenul ‚’aperitivus’’,cuvant care inseamna ad litteram ‚’deschiderea dorintei de a bea si de a manca.
Caterina de Medici, figura emblematica a secolului al XVI-lea si regina a Frantei, adusese din tara sa natala, Italia la curtea franceza, o serie de retete primite dar cu trusoul, printre care si aceste bauturi si odata cu acestea preparatele s-au trasformat in ceea ce se numea ‚’aperitif’’ceea ce inseamna ‚’inainte de masa’’. Aperitivele contin substante care proprietati care stimuleaza sucurile gastrice, predispunindu-le pentru a primi alimentele. Inafara acestor substante, mirosul si culoarea acestora este importanta, tocmai din acest motiv, de cele mai multe ori, bauturile aperitiv sunt prezentate in culori care pleaca de la rosu sau portocaliu, ajungand la alb, galben sau trasparent. 

Odata cu trecerea timpului, acestor bauturi li s-au asociat biscuiti sarati, mini pizze, legume in ulei sau in otet, iar mai tarziu tartine de toate felurile, mai simple sau mai deosebite.

Intorcandu-ne la categoria bauturilor aperitiv, doresc sa mentionez cateva bauturi care sunt considerate si servite ca atare:
-         Vinuri spumante seci
-         Vinuri albe seci
-         Vinuri licoroase seci
-         Bauturi pe baza de anason
-         Bitter
-         Bauturi pe baza de vin
-         Cocktail-uri

Dar acum haideti sa vedem care este propunerea mea de astazi pentru un aperitiv altfel, care iese din tiparele traditiilor si care sunt delicioase!
Rulada de branza in crusta

Ingrediente:
150 gr branza Edamer
50 gr crema de unt cu smantana
4 linguri smanatana de gatit de 32%
Ingrediente pentru crusta:
20 gr Fistic
15 gr Migdale cu miere
10 gr Fulgi de migdale
4 Caise confiate
10 gr Merisoare confiate
Folie alimentara unsa cu unt pentru a forma rulada

Tartine cu maioneza din avocado si somon fumé

Ingrediente:
1 avocado
¼ lingurita zahar brun
Coaja rasa de la ½ lime
Zeama de la ½ lime
1 lingurita zeama lamaie
1 lingura ulei extravirgin de masline
2 boabe piper verde
¼  lingurita sare de Himalaya
Fasii subtiri de somon fumé pentru decorare

Mousse din jambon afumat 

Ingrediente:
100 gr jambon afumat de casa
2 linguri Mascarpone
1 lingura crema fina de branza
10 boabe piper rosu
Coaja rasa de la ¼ portocala

Pentru compunerea si decorarea aperitivelor:

Paine de secara ( cate 1 felie / persoana )
Rosii Cherry ( cate 2/ persoana )
2 cartofi fierti
Cate o foaie de andivie / persoana
8 boabe de strugure
Muguri de ridiche
4 lingurite dulceata din ceapa rosie
Mix de fructe si alune ( pastram putin de la rulada de branza )
Preparare rulada de branza in crusta:

Primul lucru pe care il vom face este prepararea crustei si vom taia marunt fisticul, migdalele,fulgii de migdale, merisoarele, caisele si le amestecam intr-un bol pe toate.
Adaugam intr-un robot de bucatarie sau intr-un chopper, branza Edamer, crema de unt si smantana, pana cand obtinem o crema omogena. Folia alimentara o vom unge cu unt, varsam deasupra compozitia de branzeturi si formam cu ajutorul foliei o rulada uniforma. Cand am terminat modelarea, varsam mixul de alune si fructe confiate pe un platou, rasturnam cu atentie rulada de branza peste acest mix ci il rostogolim pana cand vom acoperi de crusta, toata rulada. Dam rulada la frigider pentru cel putin doua ore, insa va recomand sa preparati rulada cu o zi inainte de servire. O servim taiata cu un cutit trecut prin apa rece in felii de circa 1 cm si jumatate.

Preparare tartine cu maioneza din avocado si somon fumé:

Fierbem cartofii inainte sa ne apucam de prepararea aperitivelor, pentru ca acestia sa aibă timp sa se raceasca. Pregatim un bol cu apa rece si zeama de lamaie, curatam avocado-ul de coaja, il taiem pe lung si il desfacem. Eliminam samburele si punem in bolul cu apa fructul taiat in doua, alaturi de sambure.
Punem toate ingredientele in robotul de bucatarie inafara de somonul fumé si mixam pana cand obtinem o maioneza de o consistenta omogena si catifelata.
Preparare mousse din jambon afumat:

Punem ingredientele in robotul de bucatarie si mixam pana cand obtinem un mousse pufos.
Curatam si spalam ingredientele pentru compunerea aperitivelor. Le uscam cu ajutorul unui stergar curat de bucatarie. Cu un cutit foarte bun vom taia calota rosiilor Cherry si o punem deoparte. Decupam cu grija rosiile si eliminam pulpa si apoi taiem foarte putin si din partea inferioara a acestora pentru ca atunci cand le asezam pe farfuria de servire, sa stea in pozitie dreapta. 

Pentru a taia cartofii si painea de secara, vom folosi forme diferite pentru decupat biscuiti. Iar de aici incolo, ne jucam cu fantezia cum stim mai bine ca sa compunem niste farfurii de poveste cu aperitivele.

Este foarte important sa avem 3 sau 4 creme si mousse-uri diferite, dupa care putem folosi produse fel si chip dar ca intotdeauna va indemn sa folositi numai produse de calitate!

Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si pe www.hobbychef.ro 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu