Nici o campanie de educatie
alimentara sau prezenta fructelor si a legumelor in scoli, nu au absolut nici o
valoare si nu comporta rezultate daca nu facem educatie alimentara cu piticii
nostri acasa. Dar din pacate in Romania nu se fac campanii sustinute in acest
sens si nu exista nici o campanie prin care cei mici sa primeasca fructe si/sau
legume la scoala. Cei mici nu prea le iubesc dar este impetuos necesar ca ei sa
consume cel putin 5 portii zilnice de fructe si legume, pentru o viata
sanatoasa si tocmai din acest motiv este extrem de important sa ii obisnuim pe
copii sa se imprieteneasca cu acesti pretiosi aleati.
Dar de ce sa consume legume si
fructe?
In primul rand pentru ca sunt o
sursa de vitamine si saruri minerale si ambele actioneaza precum antioxidanti
radicali liberi, acei antioxidanti care sunt responsabilii imbatranirii
celulare. Sarurile minerale pe care le contin, au o functie protectoare si
regleaza toate activitatile biochimice. Fibrele continute in aceste alimente
facilita peristaltismul intestinal, in plus reduc riscurile obezitatii si
previn aparitia anumitor tipuri de tumori si/sau cancer. Asadar fructele si
legumele trebuie sa fie prezente in dieta zilnica a celor mici iar in cazul in
care sub nici o forma nu reusiti sa ii induceti sa le consume, iata cateva
trucuri:
-
Adaugati fructe la
cerealele pe care le consuma la micul dejun, taiate in bucatele mici
-
Adaugati fructe
taiate marunt sau puré din fructe la iaurt sau inghetata
-
Serviti-le un
smoothie sau shake din fructe proaspete
-
Preparati frigaruie
din fructe sau legume colorate si lasati-le la indemana, vor fi atrasi de
multitudinea de culori si pana la urma le vor consuma
-
Lasati in
permanenta un cos plin cu fructe diferite in casa pentru a incuraja consumul
acestora
-
Achizitionati
legume diferite ca gust si cromatica
-
Preparati legumele
in feluri diferite: fierte, la cuptor, crude, gratinate, puré, in sos, pe
pizza, etc
-
Este posibil sa
creati adevarate ‚’scenografie’’ cu legumele, facandu-i pe cei mici sa devina
curiosi. Cu cat preparatele sunt mai colorate, cu atat vor fi mai atractive
pentru prichindei.
Pentru a beneficia de
proprietatile fructelor si a legumelor, este foarte important ca acestea sa fie
de sezon. Iata de ce:
In general, produsele de sera
care nu sunt autohtone, sunt de cele mai multe ori importate din tari ce
folosesc pesticide dar nu uitati ca cel mai bun mod a ne tutela este sa
verificam cu o atentie extrema, ceea ce achizitionam. Pentru asta, iata cateva
lucruri la care trebuie sa fim atenti:
-
Citim cu atentie
etichetele
-
Daca nu doriti sa
renuntati la rosii, sparanghel, capsuni si alte fructe si legume care sunt
extrasezon, achizitionat produse bio sau produse de sera romanesti
- Din punct de vedere
nutritional, se stie ca fructele sau legumele culese cu mult inainte de a fi
consumate, pierd o cantitate foarte mare din proprietatile lor benefice, in
special pierd o mare cantitate din vitamine si proprietatile nutritionale, dat
fiind faptul ca acestea nu ajung la maturitate.
Eu am preparat astazi gulii
umplute si foarte colorate, un preparat pe care micutii vostri il vor iubi si
datorita gustului delicat. Gulia este o importanta sursa de acid folic,
magneziu, vitamina B si fosfor. O leguma bogata in continut de apa ceea ce face
foarte bine celor mici. Dar haideti sa vedem reteta de astazi.
Ingrediente:
2 gulii de marime medie
2 felii de branza topita cu
smantana
1 mini ardei galben
1 mini ardei rosu
Ingrediente pentru orez:
1 morcov
1 ceapa
¼ piept de pui
1 mini ardei galben
1 mini ardei rosu
3 linguri mazare congelata
2 linguri patrunjel verde tocat
marunt
2 linguri crema de branza
2 linguri Parmezan
5 linguri de orez pentru
risotto
30 gr unt Alpinesse Meggle
2 linguri ulei extravirgin de
masline
½ din miezul guliilor
½ lingurita sare meditearneana
Ingrediente pentru sos:
½ din miezul guliilor
10 gr unt Alpinesse Meggle
1 lingura ulei extravirgin de
masline
Un varf de cutit sare
mediteraneana
1 lingurita patrunjel verde
tocat marunt
3 linguri smantana de gatit de
32%
Ingrediente pentru decorat:
1 lingurita patrunjel verde
tocat marunt
Fulgi de Parmezan
2-3 frunze mici de busuioc
Ingrediente pentru servire:
Mini baghete de secara
Preparare:
Spalam si curatam
ingredientele. Taiem calota guliilor si o felie foarte subtire din partea
inferioara a acestora, pentru a le permite sa stea in cratita. Eliminam miezul
guliilor si apoi asezam guliile in apa cu zeama de lamaie. Tocam marunt ceapa
si miezul guliilor, radem morcovul, taiem mini ardeii si le calim pe ulei si
unt, la foc mic. Dupa 2 minute adaugam mazarea si pieptul de pui taiat in
cubulete. Le calim la foc mic, la capac timp de circa 13-14 minute. Din
jumatatea miezului de gulii, preparam sosul. Topim untul impreuna cu uleiul
extravirgin de masline si apoi adaugam miezul guliilor taiat marunt. Potrivim
de sare si apoi adaugam putina apa si fierbem la capac timp de 15 minute. Punem
compozitia intr-un mixer si reducem in sos. Adaugam patrunjelul tocat marunt si
smantana, amestecam bine si punem la cald.
Intr-o tigaie antiaderenta,
topim untul cu putin ulei extravirgin de masline, apoi adaugam orezul si calim
la foc mic, timp de 6-7 minute. Stingem cu o cana de apa fierbinte si fierbem
12 minute, dupa care amestecam cu legumele calite in prealabil, cu crema de
branza, Parmezanul si patrunjelul tocat marunt. Captusim cele doua gulii cu
feliile de branza topita, umplem cele doua gulii, mini ardeii, le asezam intr-o
cratita antiaderenta, adaugam cateva linguri de apa si 3-4 linguri de sos.
Fierbem la foc mic, la capac timp de 10 minute, dupa care adaugam restul de sos
si mai fierbem circa 10 minute. Fiind o cratita antiaderenta, guliile se vor
fierbe foarte repede.
Le asezam in farfuriile de
servit, varsam deasupra din sosul ramas, presaram cu patrunjelul verde tocat
marunt, asezam in fiecare farfurie cate un mini ardei umplu si separat, vom
servi din orezul ramas decorat cu fulgi de Parmezan si frunzulite de busuioc
proaspat.
Si pentru ca totul sa fie
sanatos 100%, vom servi cu mini baghete de secara si cate un pahar de apa iar
la final dati celor mici un mar romanesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu