joi, 14 ianuarie 2016

Tort de ciocolata cu migdale


Se stie ca in Ardeal au ramas puternic amprententele Imperiului Habsburgic atat in modul de viata, obiceiuri cat si in gastronomie. Iernile erau lungi iar pe timp de seara era o sarbatoare sa fim rasfatati cu o felie buna de tort alaturi de o cana de ceai din zmeurus sau din petale de trandafiri, cum ii placea bunicii mele. Pierdusem reteta si ramasese doar amintirea gustului fabulos dar am avut norocul sa regasesc in perioada in care am locuit in Zurich, reteta celebrului tort al copilariei care in Elvetia se numeste: Grossmutters Schokoladekuchen sau Tortul de ciocolata al bunicii. 


Nu se stie exact originea sa, se stie doar ca se pierde in negura vremurilor si o regasim in anumite zone din Austria, Germania iar cat priveste Elvetia este traditie dintr-un capat intr-altul al tarii cantoanelor, cu mici diferente de ingrediente. In unele zone se folosesc migdale, in altele alune de padure la fel cum o prepara bunica datorita faptului ca in zona toplitei se gaseau multe alune. Dar indiferent de unde vine si cine a inventat minunatia aceasta, cert este ca odata ce ati gustat acest tort, va veti indragosti iremediabil de mixul de ciocolata si migdale, care ii confera un gust divin.

Ingrediente:

300 gr zahar
300 gr faina
150 gr unt
3 oua
75 gr migdale cu merisoare
125 gr cacao amar
150 ml lapte proaspat
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
1 varf de cutit sare
Cateva picaturi zeama de lamaie pentru a stinge praful de copt






Preparare:
Asezam untul tinut in prealabil la temperatura camerei intr-un bol de inox incalzit, adaugam zaharul, ouale, zaharul vanilat si mixam pana cand se topeste zaharul si obtinem o compozitie pufoasa. Apoi vom adauga migdalele macinate, praful de cacao si laptele si mai mixam 3-4 minute, dupa care adugam faina, praful de copt pe care il stingem cu zeama de lamaie si un varf de cutit de sare si amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena.

Ungem cu unt si presaram o forma rotunda detasabila cu diametrul de 24 cm, varsam compozitia in aceasta din urma si o nivelam bine cu ajutorul unui cutit trecut pe sub jetul de apa rece. Compozitia se niveleaza datorita faptului ca va fi foarte consistenta.


Incalzim cuptorul la 200 de grade si coacem tortul timp de 40-45 de minute, controlandu-l dupa 25 de minute. Cand se va fi racit, il scoatem din forma, daca va fi necesar il nivelam si il presaram cu zahar pudra.
Servim acest tort cu lichior de mandarine sau portocale si nu uitati: folositi numai ingrediente de calitate pentru rezultate excelente si pentru o viata sanatoasa!

Acest tort l-am publicat pentru prima oara pe platforma Hobby Chef, a carui Brand Ambassador sunt. Urmariti-ma si aici: www.hobbychef.ro! 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu