Se stie ca in Ardeal au ramas puternic amprententele Imperiului Habsburgic atat in modul de viata, obiceiuri cat si in gastronomie. Iernile erau lungi iar pe timp de seara era o sarbatoare sa fim rasfatati cu o felie buna de tort alaturi de o cana de ceai din zmeurus sau din petale de trandafiri, cum ii placea bunicii mele. Pierdusem reteta si ramasese doar amintirea gustului fabulos dar am avut norocul sa regasesc in perioada in care am locuit in Zurich, reteta celebrului tort al copilariei care in Elvetia se numeste: Grossmutters Schokoladekuchen sau Tortul de ciocolata al bunicii.
Nu se stie
exact originea sa, se stie doar ca se pierde in negura vremurilor si o regasim
in anumite zone din Austria, Germania iar cat priveste Elvetia este traditie
dintr-un capat intr-altul al tarii cantoanelor, cu mici diferente de
ingrediente. In unele zone se folosesc migdale, in altele alune de padure la
fel cum o prepara bunica datorita faptului ca in zona toplitei se gaseau multe
alune. Dar indiferent de unde vine si cine a inventat minunatia aceasta, cert
este ca odata ce ati gustat acest tort, va veti indragosti iremediabil de mixul
de ciocolata si migdale, care ii confera un gust divin.
Ingrediente:
300 gr zahar
300 gr faina
150 gr unt
3 oua
75 gr migdale
cu merisoare
125 gr cacao
amar
150 ml lapte
proaspat
1 plic zahar
vanilat
1 plic praf de
copt
1 varf de
cutit sare
Cateva
picaturi zeama de lamaie pentru a stinge praful de copt
Preparare:
Asezam untul
tinut in prealabil la temperatura camerei intr-un bol de inox incalzit, adaugam
zaharul, ouale, zaharul vanilat si mixam pana cand se topeste zaharul si
obtinem o compozitie pufoasa. Apoi vom adauga migdalele macinate, praful de
cacao si laptele si mai mixam 3-4 minute, dupa care adugam faina, praful de
copt pe care il stingem cu zeama de lamaie si un varf de cutit de sare si
amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena.
Ungem cu unt
si presaram o forma rotunda detasabila cu diametrul de 24 cm, varsam compozitia
in aceasta din urma si o nivelam bine cu ajutorul unui cutit trecut pe sub
jetul de apa rece. Compozitia se niveleaza datorita faptului ca va fi foarte
consistenta.
Incalzim
cuptorul la 200 de grade si coacem tortul timp de 40-45 de minute,
controlandu-l dupa 25 de minute. Cand se va fi racit, il scoatem din forma,
daca va fi necesar il nivelam si il presaram cu zahar pudra.
Servim acest
tort cu lichior de mandarine sau portocale si nu uitati: folositi numai
ingrediente de calitate pentru rezultate excelente si pentru o viata sanatoasa!
Acest tort l-am publicat pentru prima oara pe platforma Hobby Chef, a carui Brand Ambassador sunt. Urmariti-ma si aici: www.hobbychef.ro!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu