Astazi va voi vorbi despre briose sau ‘’muffin’’ asa cum
le cunoasteti majoritatea dintre voi.
Dar stiati ca la orgine se numeau ‘’moofin’’? Da, ati citit bine. Citind si
cautand prin bibliotecile britanice am descoperit o istorioara pe care vreau sa
o impartasesc cu voi.
Care dintre voi nu ati mancat macar o data o briosa,
sa ridice mana! Sunt convinsa ca v-ati lasat tentati de aceste dulciuri atat de
delicioase si tentante. Cu toate ca multa lume este convinsa de faptul ca
muffin-ul este american la origine, nu este asa. Provenienta acestora este
britanica de la inceputul anilor 1700. Inca din Evul Mediu in Tara Galilor,
fermierii mancau un fel de muffin, dar care nu erau dulci ci sarate. Erau
briose rotunde, dospite si coapte pe plita.
Tot la acea vreme mai existau un alt fel de briose, in
forma de inele care se taiau si se consumau, unse cu unt. Cuvantul ‘’moofin’’
probabil ca deriva din termenul francez ‘’mouflet’’ care inseamna paine pufoasa
sau din germana ‘’muffen’’ care inseamna prajitura dulce. In 1700 ‘’moofin-ul
era un produs sarac care era preparat de catre bucatarii familiilor nobile
pentru servitori din resturile de paine sau biscuiti si erau framantate impreuna
cu cartofi zdrobiti, ca mai apoi sa fie prajiti la tigaie.
Dupa ce la un moment dat, o nobila doamna a gustat un
‘’moofin’’ aceste preparate au ajuns sa fie servite la ceaiul de la ora 5 si
usor, usor britanicii au ajuns sa se afectioneze atat de tare de acest preparat
incat au aparut ‘’The Muffin Man’’, adica barbati care vindeau pe strazi
briosele, pe platouri din lemn, agatate de gat.
Mai tarziu in 1800, briosele au cucerit Europa, ajungand
si in Statele Unite, unde au avut un succes extraordinar. Cu timpul, reteta
brioselor a evoluat pana la varianta celor de care ne bucuram noi astazi, insa
este o mare diferenta intre muffin-ul britanic si cel american. In cei
britanici se utilizeaza drojdia de bere iar in cele americane se utilizeaza
praful de copt. Tocmai in Statele Unite a explodat boom-ul pentru aceste
dulciuri iar cei pe care ii consumam noi astazi, sunt preparati dupa acestia
intr-o multitudine de variante. Prima reteta oficiala dateaza din 1796,
publicata in ‘’American Cookery’’, primul retetar ‘’oficial’’ de bucatarie
americana. Tot in acei ani s-a nascut si forma pentru briose. Nascute asadar in
Marea Britanie dar devenite celebre in Statele Unite, unde se prepara mii si
mii de variante pentru toate gusturile. Bunica mea pregatea briose de obicei
iarna, iar in perioada de Craciun se preparau cele cu ciocolata, portocale si
scortisoara. Iubesc sa prepar aceasta reteta pentru serile din perioada de
Craciun, pe care le servim cu un ceai bun sau cu vin bruleé, este de ajuns sa
respectam doi pasi fundamentali, si-anume: sa amestecam ingredientele seci
separat de ingredientele lichide iar dupa ce le unim, sa nu le amestecam prea
mult! Istoria v-am spus-o, nu mai sunt secrete pentru voi in ceea ce priveste
briosele si acum va impartasesc reteta mea de suflet.
Ingrediente:
150 grame faina
150 grame amidon alimentar
120 grame zahar brun
120 mililitri ulei de floarea soarelui
120 grame ciocolata fondanta de 75-80%
2 oua
1 lingurita pulbere de scortisoara
1 portocala ( atat zeama cat si coaja )
1 praf de copt
Preparare:
Primul lucru pe care il vom face este sa zdrobim
ciocolata cu ajutorul unui robot de bucatarie sau o dam pe razatoare, apoi
radem coaja de portocala.
Montam ouale cu zaharul pana cand obtinem o compozitie
pufoasa, la care adaugam coaja si sucul de portocale. Dupa 2-3 minute vom
adauga uleiul, amidonul, faina, scortisoara si ciocolata. Ultimul lucru pe care
il adaugam este praful de copt pe care eu il sting cu cateva picaturi de zeama
de lamaie.
Intre timp incalzim cuptorul la 160 de grade.
Umplem formele pe jumatate cu compozitia de briose si le
dam la cuptor, timp de 15-18 minute. Cand s-au racit putin, le presaram cu
zahar pudra sau cacao sau le lasam simple. Noua ne plac foarte mult servite si
cu un sos care se prepara rapid dar care este delicios:
1 lingurita de unt, 1 lingurita de miere, ½ lingurita
pulbere de scortisoara. Incalzim intr-o craticioara antiaderenta aceste
ingrediente si dupa 7-8 minute, le stingem cu 40 ml de vin rosu sec. Fierbem
circa 10 minute si gata sosul.
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef si va invit cu drag, sa ma urmariti si acolo! www.hobbychef.ro
Pana data viitoare, a voastra
Gabriella
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu